10 митове за онлайн магазини

Топ митове за онлайн бизнеса

Да се направи един онлайн магазин е достъпно начинание за човек със знания в изработката на e-shop, но това е само началото на приключението наречено електронна търговия. Ако си мислите че със създаването на онлайн магазина ще започнете и да продавате, съжалявам да ви уведомя че живеете в заблуда. Една справка в търсачката показва че фразата “онлайн магазини” в България има около 30 милиона търсения което е показателно че онлайн търговия в страната има. Но колко от съществуващите онлайн магазини работят и са печеливши е тема на отделен разговор. Нормално е да съществуват легенди и митове относно оборотите които наистина правят но малко са хората на брой които през живота си са “вдигнали” електронен магазин и са го направили печеливш.

Как да направим онлайн магазин безплатно?

ecommerce

Мит номер 10 – Онлайн магазините са безплатни

Да, базовия софтуер е безплатен, ако потърсите “best open source ecommerce platform” в гугл ще излезе информация че opencart, prestashop, woocommerce, drupal, zen cart, CS-Cart, nopCommerce, magento и други предлагат основата върху която можете да изградите сайта си, НО, шаблони, модификации и поддръжка са платени опции които изискват поне 2ма специалисти на повикване (уеб дизайнер + програмист).

Цената за завършен и работещ магазин, отговарящ на конкретни бизнес нужди варира от няколко до много хиляди лева.

Мит номер 9 – Поддръжката е евтина

Тук основата е хостинга и избора ви трябва да е много внимателен при избор на хостинг компания на която ще доверите сайта си. Дали ще бъде виртуален сървър (cloud), нает сървър или колокация, зависи от обема трафик който сайта ви генерира. Един силно посещаван онлайн магазин се нуждае от сериозен hosting план който ще гарантира че сайта ще работи безпроблемно при хиляди посетители едновременно. Ако някой “професионалист” ви предложи “споделен хостинг” е добре да го подминете.

На второ място идва сигурността. Никой нормален човек не би пазарувал в магазин без SSL протокол, данни на търговеца (име на фирма, ИН на ЮЛ, адрес, телефон и мейл за контакт, политика за поверителност и обработването на лични данни, GDPR.

На трето място трябват служители които ще обслужват онлайн бизнеса ( въвеждане на продукти, писане на описания, добавяне на снимки, актуализация на цени, обновяване на наличности, калкулиране на транспортните разходи, премахване на продуктите които не са актуални, връзка с клиенти, изготвяне на промоции и още сто неща … А всичко това са заплати на служители + осигуровки.

Мит номер 8 – Един e-shop се прави бързо

Опитен специалист ще инсталира онлайн магазин за около час, но това не означава че той вече е готов да посрещне клиенти. Нека видим какво следва след инсталацията на софтуера (създаване на база данни):

 • външен дизайн, избор на тема, лого, изготвяне на страници с информация.
 • превод на езика на който ще продава
 • настройки на модули за плащане
 • настройки на модули за доставка
 • общи настройки
 • създаване на категории
 • добавяне на продукти, снимки, описания

От момента на скицирането на магазина на бюрото на уеб дизайнера до официалното му пускане в експлоатация няма да усетите как са минали 4-6 месеца.

Мит номер 7 – On-page SEO е както при останалите сайтове

Оптимизацията на онлайн магазини (SEO) има своите специфични особености и тънкости които я различават от общото понятие за SEO. Тук се търси конкретен продукт. Това означава че SEO експертът който ще работи по on-page частта ще трябва да я направи перфектна. Именно тя е основата върху която ще почне да се гради. Избор на ключова дума, заглавие, описание, алт таг.

Ако примерно продавате “дамски обувки от естествена кожа”:

1. Заглавието ще е:
Дамски обувки естествена кожа | името на сайта

2. Алт тага на изображението може да е:
Дамски обувки естествена кожа намаление 40%

3. Мета ключовите думи може да са:
дамски обувки, еко кожа, дамски обувки онлайн, онлайн магазин за обувки, промоция обувки, отстъпка, разпродажба и т.н

Мета описанието трябва да е креативно:
Български дамски обувки от естествена кожа на страхотни цени може да закупите в [името на сайта] Поръчайте онлайн сега.

А след перфектното оптимизиране на on-site идва линк билдинга (изграждане на връзки) което е процес с начало но не и край. Ще трябва да наемете SEO професионалист който ще добавя качествени линкове ПОСТОЯННО. Линковете са били и продължават да са един от най-важните неща които водят до първа страница в търсачките.

kak da startiram onlain biznes

Мит номер 6 – Продажбите ще завалят веднага 🙂

Една малка подробност е че новият ви, лъскав, онлайн магазин се намира в средата на нищото, за разлика от офлайн магазините в една търговска улица, където още при откриването влизат хора да разгледат стоката и имате шанс за продажба. За да се позиционира сайта на първа страница в google за избрани ключови думи които носят трафик е необходимо някоя SEO агенция да е работила по оптимизацията на сайта поне 6 месеца. Това означава още разходи за бизнесмена преди да види и 1 лев в сметката си. А позиционирането в топ 3 от органичните резултати в търсачките става след много работа, непостоянно е и зависи от капризите на google + качеството на съдържанието + трафика на сайта. Преди да продадете обувките ще се сблъскате с термина “конверсия” което означава колко посещения са необходими преди да реализирате продажба.

Мит номер 5 – Цената продава

Цената продава в цял свят, тя е първото нещо което привлича, и всеки иска да купи нещо хубаво евтино, но всеки продукт има калкулирана себестойност + печалба за търговеца който определя за да го продаде. Да, съществуват отстъпки, промоции, чистене на стара стока, нужда за cash flow, но всяко нещо има цена. Срещу продавача стои купувача които има лимит на парите които е съгласен да похарчи за конкретния продукт. Ако двете страни се съгласят на предложената цена – имаме сделка.

evtinata cena prodava

Мит номер 4 – окончанието на домейна е без значение

Ако домейна завършва на .bg изглежда по-авторитетен за българите, а доверието е основа за да правите бизнес. Ако името което желаете е капарирано потърсете .com, .net но за български онлайн магазин първият избор трябва да бъде .bg. За всяка страна важи същото правило и хората са свикнали да се ориентират по географската насоченост. Търсачките също.

Мит номер 3 – Не ми трябва фирма за да продавам онлайн

Тук вече говорим за престъпление на закона и една консултация с адвокат ще ви уведоми по кой член ще лежите в затвора. Ако сте решили да правите бизнес, направете го легално, с фирма, изрядно счетоводство, адвокат, плащане на данъци и желание за работа в полза на клиентите. – Пано Кондоянис

Мит номер 2 – Клиентите може и да са идиоти

Подценяването на умствения капацитет на клиентите ви е най-сигурния път към провала. Хората използват Интернет за да търсят всичко, а социалните мрежи за да споделят. Когато намират нещо интересно го споделят с приятелите си и така информацията достига до много хора. Също така пишат ревюта които влияят на образуването на мнение и последващо взимане на решение за покупка. Всеки умен търговец ще ви каже че най-сладки клиенти са постоянните, тези които са останали доволни от предлаганото качество или цена и се връщат да пазаруват с удоволствие. Веднъж спечелен един клиент остава за дълго време лоялен а и привлича приятели.

7 Steps to Starting a Small Business Online

Елон Мъск споделя своите 5 съвета за успешен онлайн бизнес:

 1. Работи много здраво
 2. Заложи на правилния продукт
 3. Наеми правилните хора които ще работят за теб
 4. Слушай пазара
 5. Поеми рисковете, сега

Мит номер 1 – Веднъж направен онлайн магазина и край

Повече по него няма да се работи, той ще продава 24/7/365 и вие ще прибирате парите от банковата сметка. Звучи добре но е неистина. Всеки онлайн магазин може да се сравни с растение. Ако го грижите за него добре,той ще ви се отблагодари и ще носи печалба. Ако го оставите на самотек, конкуренцията ще го избута и фирмата ви ще фалира.

Сайтът трябва да се развива, да се работи по него, да се обновява, да се поддържа от хора които разбират бизнеса и му отделят необходимото време и финансови средства за да бъде той успешен. Да се работи по изграждането на бранда, да се популяризира и да се промотира в google чрез SEO услуги.

Ако търсите професионална SEO оптимизация на сайтове можете да изпратите запитване на мейла за да насрочим удобен час за разговор относно, ВАШИЯТ бизнес сайт.

 

2 thoughts on “10 митове за онлайн магазини

 1. Здравей Пано препоръчай някой читав канал в Телеграм за SEO. Къде мога да чета новости за неща които ме интересуват?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *