Споделено работно пространство за дигитални номади

Как можем да бъдем продуктивни, когато работим в coworking пространство?

Днес, в blog7 гостува Matthias Zeitler инвеститор в проекта Coworking Bansko (споделени работни пространства) което позволява на хора със свободни професии (дигитални номади, фрилансъри) да работят и живеят в различна офис среда от обикновената. Коуъркингът се намира в планинския курорт Банско и в сградата могат да наемат бюра около 100 човека работейки дистанционно, или за компаниите, или за себе си по лични проекти.

Matthias Zeitler - Coworking Bansko

В България първият коуъркинг офис отваря врати преди десетина години и вече има повече от 20 в София, Пловдив, Варна, Русе и Банско като това е сигурен знак че е назряла необходимостта от съществуването на алтернативни места за работа, които особено в кризи като сегашната пандемия с covid-19 биха заменили идеално дома или офиса на дигиталния номад, осигурявайки му възможност за работа в споделен офис плюс чувството за принадлежност към една общност която може да му окаже помощ в неговата работа.

Банско – бизнес дестинация за дигитални номади

1. Какво означава Coworking пространство?

За мен коворкингът е комбинацията от общност и работно място. Има широк спектър от различни coworking пространства по целия свят. Докато много коуъркинг пространства в по-големите градове работят по-скоро като общ офис, в Банско фокусът ни е върху създаването на общност в подкрепяща среда.

Coworking индустрията постигна съгласие по 5 основни ценности:

 1. Сътрудничество
 2. Откритост
 3. Устойчивост
 4. Достъпност
 5. Общност

Смятам, че стремежът да се приложат тези ценности е основната разлика с другите форми на споделени офис площи.

2. Какви нужди покрива едно споделено работно пространство? Защо една компания би искала да сподели офиса си?

Коуъркингът осигурява бърз достъп на едно място на хора които търсят нови възможности за работа в споделена среда, далеч от стандартната офис обстановка в една фирма. Компаниите, самостоятелните предприемачи и хората на свободна практика могат лесно да установят връзки, за да си сътрудничат по проекти, да получат достъп до таланти и да разширят своите мрежи.

В местата за споделено работно място, като Coworking Банско също социалното взаимодействие е основен компонент където членовете се присъединяват към общността.

3. Разкажете ни повече за Coworking Банско

Coworking Bansko

Coworking Bansko е основан преди около 4 години с визията да осигури база за дигитални номади в България. Заедно със съоснователя Uwe Allgauer търсихме място, което да отговаря на нашия начин на живот и Банско беше чудесен избор поради следните предимства:

 • ниски разходи за живот.
 • лесно достъпен с много евтини самолетни полети от София.
 • България е член на ЕС от 2007.
 • без никакви визови проблеми.
 • с плосък данък доход от 10%.
 • във впечатляващ планински курорт.

Първоначално мислехме, че тази инвестиция ще е само за нас и шепа приятели, но междувременно нашата общност нарасна до над 100 активни членове от които повече от 35 души се преместиха да живеят в Банско.

Ние сме много фокусирани върху изграждането на общността и екосистемата. Нашите членове са независими от работното им местоположението, така че не е необходимо да работят от стандартния офис. Въпреки че разполагаме с бърз интернет, мебели по поръчка и ергономични столове, повечето от нашите членове се присъединяват към нас, за да станат част от една невероятна общност. Организираме много събития, за да помогнем на членовете си да установят нови бизнес връзки, да развият бизнеса си и да се забавляват в планина която предлага перфектни условия за зимен спорт, но Банско е и целогодишна дестинация в която може да работиш и да живееш пълноценно. Бих описал нашата общност като самоорганизирана, където всеки член създава магията и допринася за всичко това което се случва тук.

4. Какви са необходимите предпоставки за успех?

Фокусът. Стартирахме Coworking Bansko с много ясна визия коя точно искаме да бъде нашата целева аудитория много преди да решим да отворим поредното coworking + coliving пространство за дигитални номади. Посетих много подобни бизнеси по света и много индивидуални събития за да придобием необходимия опит и да предложим много добри условия на нашите гости. Научих, че всички споделени работни пространства са много различни, но най-добрите имат ясна визия за това какво искат да предложат и каква е тяхната аудитория.

5. Този модел има ли бъдеще или е временна бизнес необходимост?

Коуъркингът нараства в световен мащаб и културата на дистанционна работа (remote work culture) ще стимулира бъдещия растеж. Вярвам, че работното място ще стане по-гъвкаво в бъдеще и коуъркингът е чудесен начин хората да избягат от скуката да работят от вкъщи.

Бизнес от co-working към co-living

Coliving Bansko

6. Какво означава думата co-living?

Докато коворкингът (предимно) е да работим заедно, coliving е да живеем заедно. Наличие на частни квартири, но споделяне на общи части. Това води до засилено социално взаимодействие и е чудесен начин да създадете приятели и да се наслаждавате на живота.

Ние сме в процес на изграждане на 50 единици coliving пространства в Банско, за да развием дигиталната номадска екосистема тук до следващото ниво.

Дистанционна работа и живот в Coliving Workation

7. Разкажете ни за вашия опит с Банско и България

Наистина се радвам, че България все още е по-слабо регулирана и по-слабо развита от останалата част на Европа. Природата е по-сурова, правилата не са толкова строги и можете да се насладите на свободата си. Хората обикновено са много приятелски настроени и след като сте приели, че нещата работят по различен начин, е много лесно да си прекарате добре тук. Храната е прясна и се отглежда в околните ферми, въздухът е чист и водата идва директно от планината. В комбинация с многото дейности на открито тук е наистина здравословен начина на живот.

8. Как може да създадем общност с хора със сходни интереси?

Започнахме в началото в Банско, като поканихме нашите приятели. Хареса им и казаха на приятелите си за това. И това от уста на уста ускори растежа ни. Вярвам, че е много лесно да се изгради общност на хора със сходни интереси. Но е много трудно да се изгради общност, ако не сте част от нея или ако възприемате общността като бизнес стратегия. Мисля че ключът на успеха е да съумееш да останеш автентичен и общността да е наясно със това.

9. Кое е движещото желание на дигиталния номад (freelancer) да търси co-living и co-working пространства по света, където да работи и живее?

Повечето хора не искат да бъдат сами. Споделените работни пространствата и жилищни сгради са среда, която улеснява много срещата с други хора със сходни ценности и интереси. Също така помага за продуктивността да бъдете сред други професионалисти, вместо да работите от вкъщи сами. При нас може да откриете много IT специалисти както и SEO експерти които могат да Ви помогнат ако имате бизнес с онлайн магазини или предоставяте услуги чрез сайтове.

10. Разкажете ни повече за Банско Nomad Fest 2021

Bansko Nomad Fest е едноседмичен празник на различния начин на живот (remote lifestyle). Това е комбинация от конференция с вдъхновяващи оратори, възможност за всеки да сподели своя опит в онлайн връзка и много дейности за установяване на нови бизнес запознанства, докато се забавлявате в планината. Дистанционната работа или работа от разстояние може да бъде свършена качествено и в срок стига да има необходимите предпоставки и желание.

Първото ни издание беше миналата година през юни и въпреки всичките луди ограничения за пътувания от ковид 19, привлякохме около 100 души които посетиха фестивала в Банско и се забавляваха със събитието. Хората много се наслаждаваха и тази година се стремим към много по-голямо събитие. Вече са продадени около 200 билета и остават 4 месеца преди старта, чувствам, че това ще бъде едно от най-добрите номадски събития за тази година.

Повече информация и билети на https://www.banskonomadfest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *