Как да направим blogger theme SEO friendly

Блогер е платформа за изработка на блогове, максимално опростена и лесна за ползване, основно от начинаещи блогъри. Почнах да я ползвам от 2009 но напоследък забелязвам и много други платформи за блогване които грабват окото. Да се направи един блог вече е много лесно и безплатно, като заплащаш единствено и само за собствения си труд и време.

Ето някой блог платформи които ми харесват, освен blogspot.com:
* wordpress.com с който се правят лесни блогове
* blog.com
* blogdive.com
* tumblr.com
* weebly.com
* blog.co.uk
* livejournal.com
* wix.com с красив флаш който придава други нюанси на сайтовете, изработени с него.

Има и много други, с някои се работи по-лесно, с други трябва малко да си поиграеш докато им свикнеш, но целта е една. Да си направиш собствен блог в който ще изразяваш мислите, вълненията и дерзанията ти. 😉

Следващото ниво

Хубаво! Блога вече е готов. Значи трябва да преминеш на следващото ниво и това е да го направиш колкото се може по-лесно откриваем за търсещите машини. Защото не ти трябва блог който само ти знаеш за съществуването му. 😉

  • Мета описания & тагове с ключови думи

panokontogiannis
Описанието показва на търсачката какво се пише в статията, нишата и категорията на блога, помагайки и да го индексира по-лесно.

  • Заглавието на статиите да се показва първо в резултатите
  • SEO оптимизирани кометари
  • Ползването на H2, H3 тагове
  • Добави Robots.txt който помага на търсачката

Линк билдинг

Освен съдържание трябва и линк билдинг с добри и релевантни връзки които ще покажат на търсачката че сайта ни е стойностен и заслужава да се покаже на първата страница на резултатите за дадена ключова дума. Тук може да си зададете този въпрос, дали наистина е така, или поради други причини се стремите да манипулирате търсачката. Стремежа към печалба е основния проблем който “разваля” ранкингите. Гугъл го знае прекрасно това и с въвеждането на 2 промени в алгоритъма си (панда & пингвин) се опитва да изчисти SERP-а си от нискокачествените сайтове които бълват всеки ден по милиони като всички се стремят към заветната първа страница.

Е, няма как в 10 резултата да се съберат всички, нали? 😉

Затова преди да стартираш един проект напиши на един лист хартия какво искаш да постигнеш, как смяташ да го постигнеш и какви услия и финанси ще ти коства.

  • Помисли върху горното изречение
  • Пресметни ресурсите с които разполагаш, като време и финанси.
  • Погледни върху собствените си възможности, честно.
  • Прочети и се информирай за нещата които се случват в SEO оптимизацията

И нещата ще се получат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *