Как да направим онлайн магазин. Безплатно

Безплатна платформа за онлайн магазин

Кои професионални платформи за е-търговия са най-добрите без да струват маса пари? Как да изградим нашият Интернет магазин без да имаме познания от нулата? Навярно всеки читател на тази статия, който се е замислял да отвори свой онлайн бизнес е размишлявал върху горните въпроси. Нещо, което да му носи допълнителни, а защо не и основни доходи. Звучи интересно, постижимо, дори относително лесно. Докато не навлезем в детайлите…

онлайн магазин merchantpro

Една от основните пречки за навлизането в даден бизнес е началната инвестиция. Тя обикновено е солидна сума, която може да откаже дори и по-заможните от нас. Разбира се, това зависи най-вече от представата ни как тя ще се изплати, за колко време и какъв е шансът да не се изплати въобще, по принцип. Днес обаче ще ви запознаем с една платформа за онлайн магазини, която може да спести голяма част от първоначалния инвестиционен бюджет на всеки нов бизнес, който планира да се развива онлайн.

Колко струва SEO оптимизация на онлайн магазин?

Платформа за онлайн магазин с безплатен план

Тези, които са се интересували, знаят колко би струвало създаването и поддържането на онлайн магазин. А ако имаме захождащ бизнес или просто искаме да валидираме една бизнес идея, можем:

 1. Да опитаме да предвидим дали и какво ще е търсенето на продуктите, които предлагаме.
 2. Коя група клиенти са най-потенциални.
 3. Какви затруднения можем да срещнем с продажбата или експлоатацията на продуктите, като минимизирането на разходите е абсолютно задължително.

На ход идва използването на платформа за електронна търговия с безплатен план като MerchantPro.

Коя платформа за е-търговия с безплатен режим да ползваме?

За да сме напълно честни, няма особено много SaaS (software as a service) платформи с безплатен план. Повечето платформи предлагат безплатно ползване, но то е силно ограничено по време или по оборот. Това означава, че ако ползваме платформата безплатно за един месец, следващият вече ще трябва да го заплатим. Или ползваме платформата безплатно, но само докато направим оборот от 1 000 лв. След това ще трябва да плащаме, ако искаме да имаме онлайн магазин.

Единственото изключение от тези ограничаващи правила намерихме у платформата MerchantPro.bg – Готов онлайн магазин.

При MerchantPro няма ограничение във времето, нито в оборота. Има известни ограничения във функционалностите, но въпреки това можем да създадем и да продаваме неограничени продукти с онлайн магазин на тази платформа.

Създаване на e-shop – от начинаещи до професионалисти

Тук най-закономерно идва въпросът:

“А как печели платформата, като няма ограничения при безплатно ползване?”.

Бизнес моделът на подобни платформи е такъв, че разчита на това начинаещите потребители да напреднат, да увеличават оборотите си и да преминават в платен план, с много повече функционалности, с много повече приложения и възможности за растеж, експанзия и печалба за собственика на онлайн магазина.

eCommerce e-shop

Този бизнес модел се оказва, първо – изключително достъпен за начинаещия потребител заради минималните разходи и ограничения, и второ – много полезен. Полезността идва оттам, че платформата има жив интерес нейните ползватели да напредват. Тя напредва и печели, когато търговците в нея напредват и печелят. И какво по-добро от тази симбиоза? На всеки търговец му се помага в максимална степен да усвои занаята на онлайн търговията. Консултира се, добавят му се функционалности при нужда, помага му се в маркетинга, в рекламата и при навлизане на нови пазари. При избора на каталог и доставчици дори.

SEO оптимизация на сайтове

Тук е добре да споделя че самата изработка на онлайн магазина е само началото. Ако искаме този e-shop да има посещаемост, трафик и приходи от продажби трябва да наемете SEO агенция която на абонаментен план ще поддържа магазина, бранда и бизнеса Ви. В органичните резултати на гугл НЯМА онлайн магазин който да не ползва SEO услуги. Имайте в предвид че цените за поддръжка на такъм Интернет магазин започват от 1000 лв на месец а някой колеги оптимизатори искат от клиентите си % от печалбата за да работят по оптимизацията му за Google.

Безплатен онлайн магазин

И така, ако ни питате коя платформа да ползваме за онлайн магазина ни  нашият отговор е MerchantPro.bg. Тук има още няколко предимства, които могат да се изтъкнат, но аз, като автор на тази статия, ще се концентрирам в няколко важни за търговците неща:

Изключително важно е, при платформата която ползвате, да имате бърз, адекватен и уместен екип по поддръжка (съпорт). Всеки от нас знае, какво е да те мотаят с елементарни за решение проблеми, бъгове, или недобре работещи функционалности. И то със седмици и дори повече. За да се избегне това, просто изберете платфoрма с екип, който работи с нея от години, знае какво прави да Ви помогне решавайки даден проблем в рамките на деня. Всяка изработка на онлайн магазин има тънкости които са наясно създателите и.

Също толкова важно е да имате гъвкави възможности за импорт и експорт. Необходимо е по всяко време да можете да експортнете към някой дропшип партньор, рекламна агенция, афилиейт или дори за миграция към друга платформа. А колкото до импорта – ако не можете лесно и бързо да импортнете каталога си в платформата, просто не се захващайте с нея.

Сайтът Ви трябва да е бърз. Не просто бърз, ултра бърз. С прекрасно работеща мобилна версия и всички възможни интеграции със социалните мрежи и всякакви други маркетплейси.

Няколко ключови съвета за успешен Интернет магазин

 1. Ако сте опитвали и преди да създадете и поддържате онлайн магазин, знаете че в действителност не е толкова лесно, колкото изглежда. Това не трябва да Ви отчайва. Успехът е точно зад ъгъла и понякога може да бъде постигнат само с малко повече упоритост.
 2. Другият ми съвет е да опитвате различни неща, но е много важно всеки експеримент в онлайн търговията да ви излиза евтино, по възможност дори безплатно. Знаете, експериментите са нещо, което е с неочакван край и полезност, но успешните могат да бъдат много сладки.
 3. И последно – не се ограничавайте в рамките на държава, доставчик, категория продукти или пазари. Продавайте каквото ви харесва (стига да има печалба), където Ви харесва и работете с който доставчик желаете (стига да е точен). В света на онлайн търговията практически няма ограничения, но има пропуснати възможности.

Преди да се захванете с онлайн търговия (e-commerce) имайте в предвид и следните 2 неща: а) Може да разбирате в детайли web development и да сте даже експерти по техническата част, но б) Трябва да разбирате и от web marketing, в) Всеки e-shop за да е успешен и да генерира приходи се нуждае от SEO оптимизация. Една SEO консултация с професионалисти ще Ви даде много отговори на въпроси които са от огромно значение за Вашия бизнес. Няма сайт в топ ниши който да няма зад гърба си SEO агенция която да го поддържа. Това е начина бизнеса му да процъфтява и да побеждава конкуренцията си.

Създаването на платформа за онлайн търговия, или купуването на лиценз на работеща такава е началото. Но в дългия път, който следва са нужни помощници, специфични знания за пазара и търговски умения, които да увеличават продажбите.

Успех!

One thought on “Как да направим онлайн магазин. Безплатно

 1. За български онлайн магазин ползвате ли други канали за допълнителни продажби освен следните:
  Pazaruvaj
  Glami
  Emag Marketplace
  Bazar
  Olx
  Alo
  Grabo
  Deals
  Facebook групи
  Facebook/Instagram Магазин
  Продукти в Google Locals

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *