Как се прехвърля блог от blogspot на wordpress на твой хостинг?

Прехвърлянето на блог от blogspot на wordpress не винаги е лесна работа

 

След 4 години присъствие на платформата на blogspot, дойде време блогът blog7.org  да смени хостинг и CMS система. Вече личния ми блог се задвижва от уордпрес. Предимствата са няколко, но най-важното от тях е че имам пълен контрол върху хостинга и каквото и да се случи на блога има към кого да се обърнеш. В Блогер хостинга не е лош, но е безличен, без съпорт и всеки момент някой модератор може просто да ти изтрие блога. Фактически градиш нещо върху пясък, така че решението да ползваш собствен хостинг е по-доброто.

blogger-to-wordpressПрехвърлянето става много лесно ако ползваш вградените тулове които имат и двете платформи. Първо в blogspot клик на настройки, други, експортиране на блога и го запази на десктопа на компютъра ти. Разширението на файла е .xml. После в новата инсталация на wordpress Tools → Import → Blogger.

Но, има едно но, когато имаш 2 профила в гугъл плюс и искаш да ползваш само единия. В този случай може да ползваш един конвертор който преобразува .xml файла от блогер на WXR файл. Този файл който ще получиш го импортваш в wordpress инсталацията на новия хостинг. Прехвърля се цялото съдържание, без снимки и категории.

Проблемите при прехвърлянето

1) Снимки

Всичко се прехвърли но снимките останаха да се хостват на блогер 😉 При положение че не си изтрил стария си блог не е проблем, но ако си сложил плъгин в WP да ти показва свързани постове със снимка, няма да се показват защото физически снимките се намират на старото място. Най добре е да си ги прехвърлиш ръчно в новите публикации.

2) Линкове

Спазих същата пермалинк структура и ползвах плъгина cyr-to-lat за да не се счупят линковете които се съдържат в статиите но те се запазиха около 80%. Плъгина cyr-to-lat е правен за транслитериране на руска кирилица и трябва да се поправи тъй като съдържа грешки в изписването на буквите „щ,ъ,ь”. Добро решение е да пишеш всеки път ръчно permalink на латиница, ако не ползваш плъгина.

3) Redirection

Ползвах и плъгин за redirection тъй като имах статии под формата на www.blog7.org/2013/01/blog-post.html

4) Категории

Категориите не се прехвърлят и се правят нови ръчно. 😉

5) Остана въпроса дали ще се запази page rank-а на всички статии, както и позициите на блога като цяло. Това ще го видя при следващ ъпдейт. В GWT след като сложих нов sitemap една седмица след прехвърлянето виждам че има събмитнати всички статии но едва 10 са се индексирали. А при търсене със команда site:blog7.org в google.bg се показват 618 резултата смесени стари с нови както и страници от такъв тип www.blog7.org/2012_04_29_archive.html

6) Махнах и авторството от стария google plus акаунт и мисля че с времето резултатите ще се изчистят.

Всичко на ново?

Хубаво е да се прегледат всички статии за:

–          Да се добавят коректно снимките

–          Категориите и таговете

–          С плъгина all in one SEO pack да се напишат конкретни заглавие, описание и ключови думи.

–          Да се добави featured image тъй като на този template се показва снимка в малък размер.

Сега статиите се показват в раздела блог, който следва да се оптимизира за да получи page rank, тъй като именно там се показва и blogroll-а където са линковете на приятелите. Всяка една статия се преработва по-горните компоненти като единствено съдържанието си остава същото. Въпреки че тъй като се е запазило старото форматирането хубаво да го изчистиш от ненужните стилистики на блогспот.

Това е! Честито ново място на blog7.org!

2 thoughts on “Как се прехвърля блог от blogspot на wordpress на твой хостинг?

  1. Много полезен материал, и аз мисля, че хостването на блог на свой хостинг е много по-рентабилно, а и гъвкаво, отколкото в Блогър. Преди време бях опитал да местя няколко сателитки, но си нямах идея как става. За щастие от поддръжката на хостинга – icn.bg, се оказаха така добри да ми преместят блоговете на wordpress безплатно.
    Проблемите, които имах при преместването са долу-горе същите, които си описал, но бързо ги реших. Определено си заслужаваше труда, защото свободата, която wordpress предлага е много по-голяма, а и знаеш, че няма да ти се затрие утре блога от някой администратор. Друго си е да имаш и качествена поддръжка, разбира се.

  2. Колкото повече се сблъскваш с ежедневни проблеми в работата, толкова повече оценяваш възможността да имаш по-голяма свобода, а и поддръжка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *