Как се прехвърля блог от blogspot на wordpress на твой хостинг?

Прехвърлянето на блог от blogspot на wordpress не винаги е лесна работа

 

От Пано Кондоянис

След 4 години присъствие на платформата на blogspot, дойде време блогът blog7.org  да смени хостинг и CMS система. Вече личния ми блог се задвижва от уордпрес. Предимствата са няколко, но най-важното от тях е че имам пълен контрол върху хостинга и каквото и да се случи на блога има към кого да се обърнеш. В Блогер хостинга не е лош, но е безличен, без съпорт и всеки момент някой модератор може просто да ти изтрие блога. Фактически градиш нещо върху пясък, така че решението да ползваш собствен хостинг е по-доброто.

blogger-to-wordpressПрехвърлянето става много лесно ако ползваш вградените тулове които имат и двете платформи. Първо в blogspot клик на настройки, други, експортиране на блога и го запази на десктопа на компютъра ти. Разширението на файла е .xml. После в новата инсталация на wordpress Tools → Import → Blogger.

Но, има едно но, когато имаш 2 профила в гугъл плюс и искаш да ползваш само единия. В този случай може да ползваш един конвертор който преобразува .xml файла от блогер на WXR файл. Този файл който ще получиш го импортваш в wordpress инсталацията на новия хостинг. Прехвърля се цялото съдържание, без снимки и категории.

Проблемите при прехвърлянето

1) Снимки

Всичко се прехвърли но снимките останаха да се хостват на блогер 😉 При положение че не си изтрил стария си блог не е проблем, но ако си сложил плъгин в WP да ти показва свързани постове със снимка, няма да се показват защото физически снимките се намират на старото място. Най добре е да си ги прехвърлиш ръчно в новите публикации.

2) Линкове

Спазих същата пермалинк структура и ползвах плъгина cyr-to-lat за да не се счупят линковете които се съдържат в статиите но те се запазиха около 80%. Плъгина cyr-to-lat е правен за транслитериране на руска кирилица и трябва да се поправи тъй като съдържа грешки в изписването на буквите „щ,ъ,ь”. Добро решение е да пишеш всеки път ръчно permalink на латиница, ако не ползваш плъгина.

3) Redirection

Ползвах и плъгин за redirection тъй като имах статии под формата на www.blog7.org/2013/01/blog-post.html

4) Категории

Категориите не се прехвърлят и се правят нови ръчно. 😉

5) Остана въпроса дали ще се запази page rank-а на всички статии, както и позициите на блога като цяло. Това ще го видя при следващ ъпдейт. В GWT след като сложих нов sitemap една седмица след прехвърлянето виждам че има събмитнати всички статии но едва 10 са се индексирали. А при търсене със команда site:blog7.org в google.bg се показват 618 резултата смесени стари с нови както и страници от такъв тип www.blog7.org/2012_04_29_archive.html

6) Махнах и авторството от стария google plus акаунт и мисля че с времето резултатите ще се изчистят.

Всичко на ново?

Хубаво е да се прегледат всички статии за:

–          Да се добавят коректно снимките

–          Категориите и таговете

–          С плъгина all in one SEO pack да се напишат конкретни заглавие, описание и ключови думи.

–          Да се добави featured image тъй като на този template се показва снимка в малък размер.

Сега статиите се показват в раздела блог, който следва да се оптимизира за да получи page rank, тъй като именно там се показва и blogroll-а където са линковете на приятелите. Всяка една статия се преработва по-горните компоненти като единствено съдържанието си остава същото. Въпреки че тъй като се е запазило старото форматирането хубаво да го изчистиш от ненужните стилистики на блогспот.

Това е! Честито ново място на blog7.org!

The following two tabs change content below.
Avatar Пано Кондоянис
Професионална изработка на уеб сайтове и SEO оптимизация за подобряване на видимостта на brand в google.

2 thoughts on “Как се прехвърля блог от blogspot на wordpress на твой хостинг?

  1. Много полезен материал, и аз мисля, че хостването на блог на свой хостинг е много по-рентабилно, а и гъвкаво, отколкото в Блогър. Преди време бях опитал да местя няколко сателитки, но си нямах идея как става. За щастие от поддръжката на хостинга – icn.bg, се оказаха така добри да ми преместят блоговете на wordpress безплатно.
    Проблемите, които имах при преместването са долу-горе същите, които си описал, но бързо ги реших. Определено си заслужаваше труда, защото свободата, която wordpress предлага е много по-голяма, а и знаеш, че няма да ти се затрие утре блога от някой администратор. Друго си е да имаш и качествена поддръжка, разбира се.

  2. Колкото повече се сблъскваш с ежедневни проблеми в работата, толкова повече оценяваш възможността да имаш по-голяма свобода, а и поддръжка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.