От Ню Йорк до Лос Анджелис за 1 час

Американците направиха супербърз самолет, който може да лети от Лос Анджелис до Ню Йорк за по-малко от час. Проекта е пилотен все още но проведените тестове са обнадеждаващи че това може да стане реалност.

Самолета засега носи кодовото име: Х-51А WaveRider, и е безпилотен, а скоростта която достига е 6 Mach, пише вестник Лос Анджелис Таймс.

Тестът включва WaveRider да развие свръхзвукова скорост от 3, 600 mph за 300 секунди, преди да се потопи в океана.

Ако се окаже успешен, това ще нов рекорд за свръхзвуков самолет. Вестникът отбелязва, че развитието на WaveRider може да доведе до напредък при пътническите самолети, който теоретично биха могли да прекосят Щатите от единия край до другия за 46 минути.

“Постигането на траен свръхзвуков полет е като да отидеш от безмоторен самолет на реактивен,” каза Робърт А. Мерсие, заместник-директор на ВВС в Охайо.

Но освен пътническите полети, постигане на свръхзвукова скорост също може да доведе до развитието на следващото поколение на ракети, космически апарати и военни самолети, пише “Таймс”.

WaveRider е част от програма която стартира през юни 2011 г., в която се правят експериментални тестове на свръхзвукови самолети относно къде могат да стигнат.

Говорител на Пентагона, заяви че досега са похарчени около $ 2 млрд. за технологии и инженеринг около свръхзвуковите полет през последното десетилетие. За сравнение пътническия Конкорд, прекосил Атлантическия океан достигна скорост от 1 350 mph, което е и сегашния рекорд при полетите със свръхзвъкови самолети.

WaveRider идва сега да подобри рекорда на пенсионирания още през 2003г. Конкорд и то с цели два пъти по-бързо. Бъдещето е вече тук.

Интересен факт е , че за преминаването през Щатите от единия до другия край с подобен самолет ще ви трябва не повече от час. Как го измерихме ли? Ами с нормален часовник даже не ти трябват супер функции, часовник, който може да бъде закупен от всеки магазин. Без значение дали кварцов или пък механичен модел. Важното е да ви харесва и да ви стои добре. А и да не забравяме че бъдещето е пред нас и един ден, ние самите може да пътуваме в подобен ултра бърз самолет и да засичаме колко време точно ще ни трябва да стигнем от точка А до точка Б.

тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *