Tsu.co – Социалната мрежа която ти плаща

Tsu.co – Платформата която плаща

Съвсем случайно получих в пощата си една покана за участие в една нова социална мрежа tsu.co която претендира да събере голяма членска маса предоставяйки процент от печалбата си от реклами на членовете които създават съдържанието и.

Създателите на tsu.co (произнася се “су”) претендират че са общност за автентичен ангажимент, задължения и отговорност, които са заложили на печелившата формула да споделят 90% от рекламните си приходи със членовете си.

Какво прави tsu.co различен от другите социални мрежи?

tsu2

1. Собственост върху споделяното съдържание. Потребителите които качват снимки, лайкват, шерват и създават съдържание в социалната мрежа биват възнаградени за участието си с реални пари. За същото нещо във фейсбук, твитер, г+, линкедин и пинтерест юзърите не получават абсолютно нищо, генерирайки свръхпечалби на гореспоменатите социалки. Тоест създателя на съдържание което публикува във големите 5 социалки съдава предпоставката те да стават все по-богати, а той да не получава абсолютно нищо за труда си. Точно този елемент идва tsu.co да промени, опитвайки да вземе част от питата на “големите”. Времето ще покаже дали това ще стане, но на нас нищо не ни струва да опитаме да спечелим някой лев за нещо което и без това правим. 😉

Засега съдържанието в “су” е качествено, има много красиви и вдъхновяващи снимки които се постват с цел да създадат ангажираност и да бъдат споделяни и харесвани, като носят и малко $$$ на човека които се е потрудил да ги намери. Ако това остане така считам че има бъдеще тази платформа.

Как се прави промотиране на съдържание?

Как се става член?

Членството е с покани, тоест трябва някой от тези които са вече вътре да ти прати покана на мейла.

tsu.co

Прилики и разлики с Ello.co

Хубаво е да прочетете посланието на Ello.co към общността си за да осъзнаете че Google, Facebook, Twitter и други по-малки корпорации НЕ са ви приятели и имат една единствена цел. Да ви експлоатират. 😉 Ello.co е социална мрежа която не продава реклами и информация за членовете си на трети лица (виж правителства, ЦРУ, КГБ и т.н) и открехва леко завесата говорейки за начина по-който рекламодателите се сдобиват със личните данни на милиарди хора по-цял свят, който естествено се търгуват.

Единственото нещо което не харесвам в Ello.co както и в Wikipedia е моленето за пари в стила ” Собственика и главния разработчик ви молят да оставите някой лев защото ние нямаме финансите на Google, и трябва все нещо да ядем…” Типичен американски стил който предизвиква само смях в мен. Щом тази работа не ви е доходоносна, сменете я, без да се правите на шутове, нали?

Tsu.co споделя 90% от парите които привлича от реклами със членовете си а Ello.co няма въобще реклами. Бизнес логиката би заложила на Су да оцелее, но нека видим как ще се развият нещата в следващата година.

Размисли и страсти на глас

Нека си дойдем на приказката за която сме тук. Има ли кинти?

Прозаично и просташко може би някои ще го нарекат, но и Вие които четете този пост сте заинтригувани от възможността да “спечелите някой лев”. В България чрез този израз са направени милионите на доста хора, но това е предмет на друг анализ. Су не показват формулата по която всеки юзър ще бъде възнаграден, което е кофти и което ме навежда до мисълта че я ти дадат 1,2 евро на ден, я не. Което естествено много бързо ще те накара да си тръгнеш и да се върнеш при старите муцуни които освен че не ти дават нито цент от съдържанието което им предоставяш а и търгуват с всичко с което е твое.

Въпреки моя песимизъм, имам приятели които са оптимисти за су, и се надяват да изкарват по една заплата от социалката на месец. Цифрата е неизвестна за сега и предстои да видим дали ще е БГ пенсионерска или швейцарска банкерска. 😉

Заключение

tsu-vc-facebook

Ако решите да пробвате новата социална мрежа tsu.co, може да го сторите от тук: https://www.tsu.co/elpak/ и догодина не се знае дали ще пием бирите си тук или на някое по-екзотично място. 🙂

updated

Формулата според която tsu раздава парите на “семейството”

how_to_make_money-tsu

линк