6 въпроси при избор на SEO фирма

Какво би попитал един SEO специалист при избор да оптимизира сайта ти?

В България има достатъчно количество фирми които предлагат SEO оптимизация за Google.bg и избора е предостатъчен да задоволи търсенето. На базата на моя 10 годишен опит в оптимизацията за търсачки, и предлагайки SEO услуги от 2009г. искам да споделя вижданията си за избор на изпълнител който ще спести много главоболия и на двете страни. (клиент – дигитална агенция).

seo uslugi

6 въпроса които ще наклонят везните при избор на SEO специалист

  1. Какъв е опита Ви в нашия бизнес?

Няма поливалентни играчи и за да постигаш постоянни резултати е желателно да се специализираш в няколко ниши, където нещата са ти ясни от години, следиш конкуренцията и познаваш слабите и силните им страни. Ако тепърва ще трябва да се запознаваш със ситуацията ще загубиш време което ще трябва да заплати клиента. Всичко ще стане максимално лесно ако си работил и преди в конкретната ниша, страна, език и познаваш детайлите и подводните камъни.

2. Бихте ли ни показали Ваша работа?

Хм, case studies. Практика, информация, бюджет, резултати, време. 5 думички които ще покажат поне 2/3 от проблемите с които ще се сблъскате и Вие.

3. Можете ли да ни предоставите препоръки от доволни клиенти?

Хората си говорят, и три препоръки от доволни клиенти, собственици на сериозни фирми с реноме, ще повлияе върху избора на всеки мислещ кандидат клиент. Ами ако нямам? Светва една малка червена лампичка.

4. Кога ще видим първите резултати?

Тук нещата зависят от нишата, но считам че поне 6 месеца са необходими за да “тръгнат” нещата в правилната посока. След една година работа по цялостно оптимизиране на сайт (on-page, off-page) може да се анализират резултатите и да се дадат отговори на собственика на бизнеса “Защо не увеличавам продажбите си?”

5. Колко време е необходимо за да затвърдим позиции в класирането в Google?

Няма такова време. Google не се контролира от никоя SEO агенция и резултатите в SERP са променливи. Днес е така, утре може да иначе. Търсачката преценява кой сайт ще покаже за конкретните ключови думи, без да влиза в обяснителен режим защо. Густо и толкоз. Но густото се мени и се манипулира. Клиентът винаги ще се интересува от реални приходи в джоба, за него понятия като увеличаване на трафика, на разпознаваемостта на  бранда, на качеството на сайта което показват онлайн тулове като ahrefs, majesticseo са трудно разбираеми неща. Но парите в джоба му ги разпознава веднага. 😉

Приходите зависят от броя на посетителите и какво ще направиш с тях в сайта. Все пак това са живи хора и ако не оправдаеш очакванията им като цена/продукт колкото и хора да дойдат, приходите може да са минимални, но пък без да имаш посетители колкото и добър продукт/цена да имаш пак няма да видиш увеличение на паричния поток. Някои казват, че всичко е комплексно, но всъщност е много простичко. Казват че бизнеса е проста работа, но не била за прости хора, нали? Някои си мислят, че като налеят едни пари да кажем в SEO, и с магическа пръчка банковите им сметки ще почнат да набъбват. SEO-то има единствената роля да докара повече хора в твоето местенце, после какво ще направиш с тях е единствено твой ангажимент и грижа.

SEO специалиста е “викач”, ОТЗ (Организатор търговска зала), както онези симпатични девойки по туристическите дестинации, които те приканват да влезеш в бара, впечатлявайки и заинтригувайки те. Тяхната работа свършва в момента в който поръчаш на сервитьора. Така и ти може да привлечеш даден посетител и да го накараш да влезе в сайта, но дали ще купи зависи от цена / качество на продукта или услугата, функционалност, сигурност и дизайн на сайта, както и от бранда. Кока кола купуваш без да мислиш, но за да стане това:

  1. Ти знаеш че качеството е постоянно и няма да те излъже за парите си.
  2. Кока кола отделя повече от 50% от печалбата си за РЕКЛАМА, и ти набива в главата с парен чук, че нейния продукт е готин и ти си готин когато я пиеш. Ако потърсиш е youtube за какво я използват хората по света, може и да спреш да я пиеш 🙂

6. Колко ще струва удоволствието?

Според ahrefs  цената за SEO услуги през 2018г. от фирми, варира между 500 и 1000$ на месец. Това е базова цена за ориентир. Когато има екстри тя се покачва и достига 2500-5000$. Това се едни нормални граници които могат да служат като ориентация каква цена да очаквате когато правите запитвания за оптимизация и позициониране на Вашия сайт в търсачката Google.

Дойде момента за кулминационния въпрос “ще поръчваш ли?” Ако да, контактната форма е тук. Ако не, статията е дала много отговори, помисли върху тях и направи своя избор. Ако те интересува гръцкия пазар и имаш e-shop който искаш да подобри онлайн присъствието и репутацията си можеш да отделиш необходимото време за да се запознаеш със особеностите и манталитета на гръцките оптимизатори.