За мен

Пано Кондоянис

За SEO blog 7

Blog7.org е личен блог на Пано Кондоянис. От 1998г. се запалих по Интернет и уеб дизайна, четейки книги за dreamweaver, html, flash, photoshop опитвайки се да направя сам мой сайт.  Никога няма да забравя първия си сайт, както и приятното усещане което трайно остави в мен. Изработка на сайтове беше фразата която промени моя живот. Избор на домейн, избор на хостинг, избор на CMS WordPress, blogspot или html, избор на тема и преправянето и за конкретните нужди, избор на плъгини, преправяне на php код са само някои от нещата които трябваше да науча за да мога да направя сайт. По-късно дойдоха front-end и back-end умения за да мога сега да правя сайтове с лекота, оптимизирайки ги за Google.

След изграждането му дойде нуждата той да бъде подсигурен и непробиваем за разни хакери които имат необходимите знания за да пробият защитата му и да го ползват за лични цели, или да го изтрият, хвалейки се по форумите.  Но най-голямото предизвикателство за мен беше “Оптимизация за търсачки” или “search engine optimization” което обещаваше да позиционира сайта на първата страница в google. SEO е един огромен набор от инструменти, манипулации, техники и съдържание което допринася за по-добро класиране в резултатите на търсачката.

А позиционирането на един сайт в top 3 носи повече посетители и приходи, било то от реклама, или от продажба на стоки и услуги.

Работейки онлайн като SEO експерт

Така SEO се превърна в страст и начин за преминаването ми от офлайн работа в онлайн бизнес, базиран на един мощен настолен компютър, един лаптоп, един таблет и един смартфон без които от 2009г насам не мога. След 20 годишен стаж в областта на продажбите работейки за големи гръцки и български компании, като Akritas SA, ИМС-Напредък АД, Alfawood SA, Interscala SA, Фарин АД, Синера-БГ ООД и други по-малки фирми, продавайки стоки и усъвършенствайки търговски умения, дойде онзи момент в който реших да работя за себе си, преминавайки постепенно от една нормална работа, в изцяло онлайн среда. В продажбите съм постигнал всичко, като съм преминал през всички нива от консултант-продавач и промишлен работник, до търговски директор и директор на завод.

Да създаваш милиони за собственици на капитали и да получаваш заплата не е моя път. Осъзнах го на 40 години, но по-добре късно отколкото никога.

Професия blogger

Последните 10 години имах привилегията да разполагам със свободно време, работейки от вкъщи, създавайки уеб сайтове и оптимизирайки ги за adsense, който достигна да носи добри суми в евро на месец отваряйки апетита за повече. Основите бяха направени, но постоянната работа трябваше да се надгражда. После дойдоха приходи от реклами, от оптимизиране на клиентски сайтове, от изграждане на брандове, от продажба на ИТ услуги, от преводи на гръцки език, които направиха месечните приходи още по-добри, на които нито собствената ми жена не можеше да повярва, че Пано, стоейки в къщи и човъркайки нещо в Интернет, успява да изкарва прехраната на 4-членно семейство, без да ходи да работи за някой на заплата.

Работейки за себе си в Интернет

Работейки за себе си осъзнаваш много неща които пропускаш, продавайки труда си на някой на заплата. Тук нямаш шеф който да те кара да вършиш разни неща. Шеф на себе си си ти, и твоята работа определя дали на края на месеца ще имаш тези приходи които ще задоволят нуждите на семейството. Ти определяш как ще похарчиш личното си време, и носиш цялата отговорност за резултати, такива каквито са. Няма на кого да се сърдиш, ако парите не ти стигат.

Ако работиш систематично, планирано и постоянно, и си поставяш цели, нещата ще се случат. Ако не се случат, значи тази работа не е за тебе и по-добре потърси някоя офлайн работа. Работата в Интернет не е за всеки. Стреми се да създадеш бизнес който ти доставя удоволствие да се занимаваш с него и който придава стойност. Нужна ще ти бъде желязна самодисциплина но резултатите могат да бъдат впечатляващи.

Може ли да се изкара 5-цифрена сума на месец, от работа в Интернет?

Отговорът е ДА, МОЖЕ, работейки методично и професионално за себе си.  Ако избереш правилната ниша, партнираш с правилните хора, и имаш личните качества, като дисциплина, работохолизъм, бизнес предприемчивост, е въпрос на време да станеш финансово независим, а от там и напълно свободен. Парите не могат да ти дадат щастие и са отвратителен слуга, но могат да ти дадат лична свобода и възможност за избор, ти да определиш живота си и да го изживееш така както искаш.

Интернет е мястото в което можеш да реализираш мечтите си, след като си положил всекидневни усилия да придобиеш необходимите знания, които ще освободят ума ти и ще те направят финансово независим.

 

Контакти: