За какво ти е сайт?

Искам да ми направиш един сайт!

Много често клиенти ми казват – Абе, можеш ли да ми направиш един сайт? Един обикновен такъв, без много екстри, да има малко функции на e-shop, и да привлича клиенти.  Да изкарам малко кинти, че бай-Пешо от конкуренцията нещо ме дразни, направил си флаш сайт и ми се фука….От кво ще пичелим ние?

Няма смисъл да добавям още от подобни разговори на неориентирани хора които не разбират че домати и краставици може да направят една салата, но са различни съставки. 😉

Най-добрия отговор на такива хора е цифрата 1000 евро. Тя е достатъчна за да ги обезкуражи и да ги накара да си тръгнат от офиса в търсене на евтинджоси, каквито са и познанията им.

– Ама нещо по-тънко няма ли? Що толкоз скъпо? Имам един братовчед който прави сайтове почти за без пари….

– Има при конкуренцията. Ето къде ще ти потрябва визитка на конкурентите ти, хем клиент им пращаш, хем го махаш от главата си. Или за още по-добре иди при родата, хем няма да му се сърдиш после.

За какво ти трябва този сайт?

web designДа станеш горд собственик на уеб сайт не означава нищо. Когато направих първия си сайт преди 15 години още помня как му се радвах и не можех да разбера въпроса на един познат който ми каза: – За какво ти е? За какво ти трябва нещо, което:

 • Не разбираш как работи
 • Нямаш времето да се занимаваш постоянно с него и да навлезеш в подробности
 • Не ти носи никакви приходи
 • Но ти образува разходи
 • Трябва да научиш HTML, CSS, PHP и други такива екзотични неща.
 • Трябва да научиш SEO
 • Трябва да работиш по сайта постоянно

Сайта бил повече неща от малко съдържание и снимки. Да изработка на сайт е началото но пътя но за да дойдат приходи от него е необходима много работа, търпение и последователност. И не е за всеки.

Изработка на сайт

web designЗащото изграждането на един сайт е 40% от цялата работа. Останалото 60% е популяризация, изграждане на бранд, привличане на органични посетители и превръщането им в купувачи. Сайта трябва да носи приходи, иначе е безсмислено удоволствие което има скъпа поддръжка. Не прави нещо което не го обичаш, не го разбираш и нямаш желанието да работиш по него постоянно.

От тогава минаха доста години, но горните 7 неща продължават да са актуални и днес, и когато един потенциален клиент ме попита можеш ли да ми направиш един сайт, се сещам за тях и му задавам въпросите.

Създаването на един сайт е свързано с оптимизирането му за търсачките и основно за гугъл, ако говорим специално за България. Оптимизацията на сайта трябва да започне паралелно с дизайна му. Дизайнера заедно с програмиста и SEO експерта трябва заедно да работят по проекта от самото му начало за да очаква собственика му добри резултати.

Защо SEO е толкова скъпо?

seoВ тази статия Joshua Steimle сравнява оптимизацията за търсачки с:

 1. Работата на авто-механик. И ако си собственик на кола бързо ще разбереш за какво иде реч, особено имайки опит с Български майстори по автосервизи. Евтини, no name части които се разпадат един ден след поправката и водят до допълнителен ремонт, ядове и комични сцени са позната гледка на всеки собственик на автомобил.
 2. С продажбата на нова кола. Стандартните отговори на квалифициран продавач на коли на въпроса на клиента “Искам да си купя кола, но не знам каква да избера.” са два:
 • Зависи за какво ти трябва
 • С какъв бюджет разполагаш

Може да искам да карам Ферари, но като нямам парите за да я купя или за да я поддържам, е грешка да я купя. Същото важи и за SEO-то. Желанието не е достатъчно за да наемеш фирма която ще се занимава постоянно с оптимизацията на сайта ти и ще го класира и поддържа в top 5 в SERP-а. Трябва бюджет и ясна и постижима цел за да можеш да ангажираш екип от професионалисти които да поддържат продуктивна SEO оптимизация.

ОК, нека говорим за цени!

$how me the money!

show me the money

Ако в Щатите, SEO фирмите ценообразуват в порядъка между 250$ и 10.000$ за месечен абонамент в зависимост от обема на работа или между 100 и 500$ на час, както и за SEO одит 600-20.000$ в България цените са доста по-скромни. За справка можеш да погледнеш  SEO услуги от IdeaMax.eu които заедно със Seom са едни от лидерите на Българския пазар. Ценовите пакети се движат в порядъка между 400 и 2000 лева на месец. Но не забравяй че една цена нищо не означава, а трябва да знаеш какво взимаш срещу нея, и как да го контролираш.

Също така можеш да намериш много колеги оптимизатори които спокойно могат да подбият тези цени на половина, или на една трета, но рискът съществува, а при всяка инвестиция един добър бизнесмен трябва да минимизира риска.

Нека видим какво животно е това SEO

SEO-то освен съдържание, линк билдинг и спамене по социалните мрежи е и АНАЛИЗ на ситуации и СТРАТЕГИЯ за крайния успех на един проект. И каквито са ти инструментите, такъв ще ти е и успеха. Виж две ревюта на най-добрите инструменти за анализ на линкове, и анализ на сайт.

On-page SEO

On-page SEO е правилното начало. Фундамента върху който ще се строи и надгражда сайта. Не можеш да почнеш на гола поляна да поставяш керемиди, нали? Какво е on-page SEO ще ти обясни SEO експерта, но за да го запомниш лесно мога ти кажа че е като чадъра за дъжд. Когато завали, и го нямаш, ще се сетиш за него.

SEO Copywriting

Това е четвъртия човек на отбора заедно с уеб дизайнера, програмиста и SEO гуру-то. Трябва ти човек който може да пише статии, да създава качествено съдържание и да има необходимата експертиза в областта в която ще се развива сайта. Не може да искаш от спортен журналист да ти пише за политика, нали? Факт е че на Балканите всички разбираме от политика, футбол и красиви жени, но добри постижения имаме веднъж на 100 години. 😉

Link Building

„Связи решают всё” казват Руснаците или на Български „Връзките са всичко”. Тази максима е в сила от хиляди години и няма как да се промени. Без линк билдинг и без партньорства няма начин сайта ти да се появи на първа страница за ключови думи с милиони търсения. Можеш да пишеш колкото искаш качествено съдържание и да го публикуваш в сайта си но нямаш ли качествени входящи линкове, най-много да достигнеш до втора страница. А втората страница в гугл е най-хубавото място за да заровиш кучето. Никой няма да го намери.

– Колко време ще правите link building и ще пишете ново съдържание за сайта ми?

– ПОСТОЯННО.

Това означава годишен абонамент с четири нули. Добре де, а препоръки от доволни клиенти и гаранции за инвестицията ми, имате ли?

– Да, най-добрата препоръка е класирането на сайтове за трудни ключови думи с милиони търсения. Можете да погледнете в гугл. Щом сме постигнали резултати с тях, ще постигнем и с Вашия сайт.

В Интернет нещата са прозрачни и измерими. Когато анализираме един сайт можем да докажем защо е там и какво му трябва да достигне целта си. Клиента има право да знае как, защо и кога сайта му ще достигне заветната първа страница, но първо място за дадена ключова дума не означава и автоматични приходи. Има много сайтове заковани на първо място за трудни ключови думи които печелят стотинки. Трябва да се търсят подходящите target group посетители които влизайки в сайта ще купуват услугите или стоките които той предлага.

Ако един сайт носи приходи на собственика му, той е склонен да инвестира по-големи суми очаквайки и по-големи печалби.

Hosting

Още преди изграждането на сайта трябва да е взето решение, той къде ще се хоства. За 50-60 лева на година ще намериш споделен хостинг в Superhosting или Hostbulgaria който ще върши работа докато почнат да влизат по 2000+ уникални посетители на ден и процесорните минути се изпарят. Тогава ще трябва да минеш към VPS който ще струва 1000 лв на година. Разликата е голяма нали? Към нея може да се наложи да добавиш и прехвърляне на база данни ако решиш да се местиш, за да стане картинката още по-красива.

Edit 2018 – Нещата се промениха от тогава и вече българските хостинг компании са вдигнали цените тройно, без да добавят по-качествени неща или съпорт към клиентите си. Аз ще препоръчам следните 4 хостинг компании за всякакви по-големина проекти: scaleway.com, digitalocean.com, coolicehost.com, hetzner.com. Тествал съм ги всички лично и мога да ги препоръчам като изключително надеждно решение.

Социални профили

2013 г. е годината на змията според Китайския календар и търсачката гугл се активира много с пускането на зоопарка си в стремеж да увеличи приходите си от реклама, минимизирайки спама който създават SEO-тата по цял свят. Но с идването на панди и пингвини дойде и новата социална мрежа google plus, която заедно с facebook, linkedin, pinterest и twitter образуваха една петорка чиито социални сигнали станаха фактор в определянето на позиционирането на сайтове в резултатите на google. Nice, а?

Ако шерват и решерват 100 различни профила в голямата петорка твоя спам, гоогле харесва сайта ти и го позиционира напред? А, ако са 1000 профилите? И са на реални хора, и половината поне са влиятелни? Ко? Не!

Тук се ражда един въпрос: Ще изместят ли социалните сигнали линковете като определящи позицията на един сайт или линка ще е завинаги царицата? Предстои в годината на Коня да видим, какво мисли по-въпроса най-голямата търсачка в света.

Ще ми направиш ли уебсайт?

 

euro-dollar-pound-banknotes

Ако сте стигнали да четете до тук, значи сте твърдо решили да си направите сайт. Знаете какво е уебсайт, познавате в детайли бизнеса си, имате необходимия бюджет за да подплатите начинанието и знаете че ще струва скъпо.

Господин клиент, след като си определил за какво ти е сайт, и знаеш в каква точно ниша трябва да се работи, се намираш в търсене на SEO фирма която ще се захване да осъществи мечтата ти и знаеш ориентировъчно за какви цени става въпрос. Така че сядайки на масата на преговорите не трябва да очакваш че:

 • ще получиш най-евтината цена
 • ще получиш цена value for money
 • ще надцакаш SEO фирмата

Това което мога от сега да ти кажа е че при избора на фирма която ще изгради твоя бранш в Интернет, трябва да виждаш дългосрочно партньорство с хора с които може да намерите сходен език. Да, нещата обикновено стават с пари, а когато не стават сумата се удвоява но е по-готино да работиш с приятели където има уважение, а не всичко опира до пари.

redirectИ не забравяй най-важното, че аз не съм собственик на гугъл, нито имам роднински връзки, за да повлияя върху алгоритъма му, или с магическа пръчка да класирам който сайт искам, където искам. Както казва колегата ми Андрей Димитров в едно интервю SEO означава манипулация на резултатите на търсачката. Опитваме са да лъжем Google че нашия сайт е по-добър от този на колегите, и съответно трябва да се класира по-нагоре. Днес може гугл да ни вярва, но това не e за винаги, a и търсачката често си сменя мнението. Прилича ли оптимизацията на сайтове на:

 • Политика ?
 • Религия ?

Прилича, но за това в следваща статия…..

Лоша търсачка ли е google?

Добре дошли на борда и нека пътешествието започне….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *