Лоша търсачка ли е google?

Глупав ли е Google?

В България хората масово ползват търсачката google когато искат да получат повече информация за каквото и да е.  Кой е Левски, какво е написал Ботев, кога Мария няма да е в мензис, за да я посетя, и какво ли не. Търсачката обработва запитването и показва в първите 10 резултата най-релевантните, според нея, отговори на нашето запитване. Не търсачката не е глупава но позволява манипулации които променят класирането на сайтове в полза на някои.

Така ли си мислите?

Така мислят 9 от 10 човека ако им зададеш този въпрос, но както във повечето случаи монетата има две лица.

Каква е истината за търсачката гугл?

Гугл е длъжен да покаже “някакви” резултати, и алгоритъма показва моментни резултати които имат свързани ключови думи с нашето търсене. Ако нямаше SEO оптимизатори търсачката щеше да показва каквото си иска, но слава Богу има и резултатите и могат да се манипулират, както тя манипулира нашето поведение.

Пример за манипулация на резултатите може да видите когато напишете думата оставка и видите на първо място сайта на Министерски съвет на Република България. 😉

Алгоритъма на гугл е лош

“Алгоритъма на Google става все по-лош и по-лош” пише в google plus профила си 24/07/2013  Едуард Димитров споделяйки личен опит за това как спамерски сайтове копират и крадат авторско съдържание и го публикуват за свое, като гугл ги толерира и награждава давайки им pagerank. 😉 След подаване на сигнал към copyright removals Еди сподели че за 8 дена въпросните статии бяха премахнати от serp-а. Понеже въпросния спамер крадеше и от мен съдържание пуснах report към гугл  за да се уверя за пореден път че хората в webspam отдела им са Американци. 😉

За едно и също нещо гугл удовлетвори молбата на Едуард и премахна от резултатите си въпросните статии които нарушаваха авторското му право, но отхвърли моя рапорт.

Защо жената може да се казва Албена, а аз не може Слънчев бряг, каза циганина в ГРАО-то. 😉

Еди, сподели мнението си по казуса.

001

” We have received your attached DMCA notice, however we need additional information from you in order to continue investigating. For the URL you’ve provided, please identify the exact content that you claim infringes upon your copyright.”

При опит за повторен репорт DMCA към гугл системата не го приема защото слагам същия линк. 😛

Статията на спамера в крайна сметка беше премахната когато целият сайт спря да съществува. Ето още един пример че инженерите на гугл не си вършат добре работата.

Линк към авторската статия със линкове от блоговете които публикуват мое авторско съдържание за тяхно и отговора на гугл. Копираното съдържание е над 50%, но further review 😉

002

Колко глупав е google?

Резултата тука след около месец е че 5 от 10-те подадени линка ги маркира за изтриване, 4 ги отхвърли а за 1 още мисли. Нo 5-те линка маркирани за изтриване си седят в SERP-а, и Къцамун си мълчи. Как за едно и също нещо едните линкове ги означава като крадещи съдържание, (но ги остава в търсачката) а другите не? Слушаш ли Къцамунеееее?

Гугл авторство

Статия маркирана с авторство би трябва да покаже на търсачката кой е автора, и тя да не показва в резултатите си плагиатите над автора, но уви май нещо не е така. Да не забравяме че гугл е една машина, която се опитва да използва човешки интелект а не обратното, така че ще минат още много години преди да дойде времето в което машините ще господстват над хората.

The google game begin

Гугл преди 14 години измисли една игра в която се включиха хора от цял свят защото видяха именно слабостите на гиганта и възможността да изкарват пари от неговия продукт, така че единствения който може да спре тази игра е фирмата, а не оптимизаторите. Оптимизаторите ще мрънкат, ще се оплакват, ще тестват, ще анализират, ще спамят и ще хвърлят бомби в Интернет пространството за да измерват поведението на клиентите и на търсачката, която на свой ред ще им пуска панди и пингвини, ще ги наказва и ще ги насочва към платените реклами които пълнят нейния джоб.

Цитирам Огнян Младенов “На който не му харесва как работи Google – или не се занимавайте с тая търсачка, или си купете достатъчно голям брой техни акции и си налагайте вашите разбирания. Стига се оплаквахте от нещо, над което нямате контрол. Или приемете факта, че трябва играете по свирката на Големия, да приемате недостатъците му, престанете да мрънкате и да мислите как се развивате и извън Г, или просто не се занимайте с Г.”

Защо се занимавам с гугл?

Оги, никога нямаше да се занимавам с гугл ако не си вадех хляба правейки сайтове и оптимизирайки ги да се показват на челни позиции. За мен не стои въпроса дали това е морално, правилно, честно или каквото още някой би могъл да каже. Става дума за пари, и всеки взима според уменията си. Щом я има системата тестваш, анализираш, грешиш и учиш и се стремиш към една единствена цел – печалбата. Нито гугл, нито аз сме благотворителни дружества с идеална цел. Щом това ми е работата имам право да използвам всякакви позволени от закона методи да изкарвам пари, за мен и моите клиенти. SEO-то е бизнес в който искам моята част от питата и досега съумявам да си я взимам, така че всичко е въпрос на гледна точка. Радован Караджич отговаря на обвиненията за геноцид в трибунала в Хага че трябва да бъде похвален за усилията си в полза на мира, нали?

SEO състезанието което тече в момента също показва красноречиво слабостите на търсачката, и виждам няколко колеги да имат преимущество, което ме радва.

Целта на тази статия е да покаже че гугл има недостатъци, елементарни недостатъци, и че един човек, с един лаптоп, от всякъде по света, може да “произвежда” пари.

Повече може да видиш тук

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *