Какво работи SEO оптимизатора?

Какво е това SEO оптимизатор?

SEO е акроним на Search engine optimization и е измислен термин който да помага на хората търсещи информация, продукт или услуга в търсачките (google, bing, yandex, baidu). Появява се още в началото на Интернет и еволюира заедно с най-голямата търсачка в момента (Google), опитвайки се да манипулира резултатите и. Как става това, кога и защо? Отговорите струват скъпо.

SEO optimizacia

Каква е работата на SEO оптимизатора?

SEO специалиста търси и анализира резултати и трендове в търсачките като се придържа към техните правила с цел показване на даден сайт по-високо и за повече ключови думи в SERP-а (Search engine results page). Работата на хората които се занимават със оптимизация на сайтове за търсачки се разделя на 2 направления. Като целта е популяризацията на даден сайт в Интернет. Той взима сайтове и ги показва в органичните резултати на Google. Свързана дейност е рекламата, къде платена, къде не, като там ползите изчезват мигновенно в минутата в която спреш да плащаш. А при постоянна и качествена работа на някой оптимизатор по даден сайт тя продължава да дава плодове месеци или години наред, без поддръжка.

Тази работа прилича малко на прогнозите на хубавите синоптички по телевизията. Късата пола и хубавите крака, бюст, лице, привличат вниманието на зрителя който следи движението на синоптичката и хвърля бегъл поглед на прогнозата за времето. Може да вали, може да пече слънце, може и обратно, а може и нищо от прогнозата да не се случи. Работата на SEO експерта може да се сравни и със работата на продавач. Всеки който е работил в организиран търговски отдел ще намери сходност. Но експертизата идва след години и след главоблъсканици с реални ситуации и реални клиентски желания.

Хайде малко сериозно сега. Тук има доста събрана информация (на руски) за тези които обичат да четат. В гугл думата SEO има 413 милиона резултата. Предостатъчни за този който търси информация да се ограмоти относно On-site, Off-site оптимизация, link building и т.н

Как да избера фирма която ще работи по оптимизацията на сайта ми?

Какви заплати взимат читавите SEO оптимизатори?

Читавите оптимизатори на съдържание за web не работят на заплата. Те движат собствени проекти в които няма таван на възнаграждение. Получаваш толкова колкото можеш да заработиш. Може в дадени периоди да избират конкретна ниша която представлява интерес и да задълбават в нея, в полза на конкретен сайт срещу уговорено възнаграждение, но след постигане на резултатите се връщат към свободната практика.

Работата по собствен проект означава свобода на експерименти и персонална отговорност директно свързана със паричните потоци. Другото е служител 🙂

Как се овладява тази професия?

С много четене, с много кодене, с много работа, със постоянни експерименти където се опитваш да бъдеш една крачка пред монополни гиганти следвайки максимата “the early bird catches the worm”. Търсачката е капризна с променлив алгоритъм който обслужва интереси. Обикновенно на тези с по-дълбоките джобове, с по-големите офиси, с по-големите армии от служители, с по-добрите политически връзки.

Връзки ли казах? “Связи решают все”. 🙂

SEO оптимизаторът трябва ли да може да програмира?

Отговорът се намира във думата “сайт”. Помислете какво е сайт, как е направен, къде е разположен, на какви позиции се показва в google и защо тези позиции се сменят често и ще видите отговора. Всичко това е свързано със ИТ индустрията и колкото повече знания имаш, толкова по-лесно и по-бързо се случват нещата. Писане на код, използване на програми за графичен дизайн, знания свързани със hosting, сървъри, настройки са неща които остаряват в рамките на година и излизат нови технологии които ако не ги следиш, изоставаш много бързо и пазарът те измества.

Излиза че или ще се научиш да вършиш много неща, и ще се стремиш към “full stack web developer”, или ще поддържаш екип от необходимите тесни специалисти.

Откъде един начинаещ може да навлезе в SEO материята?

Краткия отговор е в Интернет. Но WWW мрежата е необятна и трябва систематично търсене и отсяване на резултатите които конкретно да ти вършат работа. В нета има супер много ресурси и курсове за всичко. Погледни udemy, class-central, udacity и още много други. Влизането е като в читавите университети на Запад. Влизат по много, всяка година, но излизат по малко, след огромно количество положен труд. Трябва ти време, упоритост и средства за да узрееш, усвоиш знанията и се приспособиш в джунглата за да оцелееш. За да достигнеш нивото да правиш нещата с лекота.

3 прости SEO правила

1. Пиши за хора.
2. Мисли като средно интелигентен човек. Даже малко под. Те са масата, те гласуват, те избират, те налагат. Елита е живял и без теб, и ще продължи, а и разполага със необходимите средства за да си купи каймака. Реалните ти клиенти имат коефициент на интелигентност IQ между 80 и 100. Ако избереш да реализираш фирма и да продаваш SEO услуги, тези хора ще са таргета ти.
3. Избери постижима и измерима цел и сложи срокове.

Направи си сметката, че инвестицията която ще направиш, трябва да възвърне вложените средства, измеримо. Иначе не си струва.

Тук има и един тънък момент в който клиента ти плаща за да манипулираш резултатите на търсачката и да се покаже неговия сайт на по-добро място. А дали трябва? Дали е правилно? Дали заслужава? Нека всеки отговори както прецени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *