Когато позициите на сайта падат, adwords те подсеща да рекламираш!

Гугл е BIG business

Следя един пост на Дан Петрович в google plus, от 22/05/13 в който спомена че СЛЕД падането на сайта му в класацията на гугл, те му пратиха кодове за да рекламира в адуордс. Когато ранкинга пада, гугъл те подсеща че е време да си купиш реклама в адуордс? WTF!

Кое е странното?

2013 - 1Странното е във факта че дясната ръка на компанията гугл те подсеща да купиш реклама в тяхната рекламна мрежа, след като лявата им ръка ти е понижила сайта в класацията. От една страна премества един добър сайт който спазва “белите” техники при оптимизацията с няколко позиции назад, а от друга приканва собственика му да купи малко реклама.

Защо го прави това?

Целта е ясна. И тя се нарича печалба. Дан споменава в поста си че има и други колеги които са получили подобно “подканване”, като упоменава че става дума за национална кампания. Просто си търсят клиенти, и са се спрели на този начин за да ги осигурят.

Лично отношение към adwords

На 03/06/2012 г. написах статията Adwords Автоматизирана измама която вследствие телефонен разговор с някаква представителка на  adwords премахнах думата “измама” от статията, за да не привличам негативизъм излишно.  С две думи моя случай беше следния:

Хостинг компания при която имам няколко сайта, ми даде един безплатен код за реклама в адуордс и реших да го ползвам по предназначение. Но за да приеме системата кода за валиден и да стартира рекламата ми поиска и 10 евро. Иначе не става. Ок, платих му с карта и очаквах на следващия ден да видя рекламата си в гугл.

Да ама не. 😉

Вместо старта на рекламата получих един странен мейл от [email protected], в който пишеше че има някакъв проблем с акаунта, но работят по отстраняването му което ще се случи в рамките на 3 дена.

Ей, пичове са тези от гугл, си викам, професионалисти които се грижат и обслужват клиенти си. Така трябва. Като минаха тези 3 дни, реших да ги подсетя, тъй като рекламата ми я нямаше, да не би нещо да са я забравили. Все пак в адуордс рекламират милиони хора от цял свят и всичко се случва, може някой смотан служител да ме е “забравил”. Пратих им мейл с въпрос ” Ко стаа, пичове, ще пускаме ли рекламката, и кога?”. След малко получих абсолютно същия мейл с първия, и ми светна една лампичка че гугл нещо се еб*ва. Пратих им 3 последователни дни 3 мейла със същия въпрос, и получих 3 еднакви мейла, със едно и също съдържание ” има някакъв проблем с акаунта, но работиме по отстраняването му което ще се случи в рамките на 3 дена.”

Не можех да го проумея. Как е възможно една от най-големите компании в света да си позволява подобно поведение спрямо клиентите си? Ето че е възможно. Тогава си зададох въпроса:

– В тази компания работят ли хора, или автоматизацията преобладава?

И написах в блога си www.problogger.gr въпросната статия. Няколко дни след публикуването и получих един много странен и смешен мейл. Изпращача този път беше подписал с името си, уточнявам че всички мейли който съм разменял с адвордс бяха анонимни от тяхна страна.  Но сега имаше име и фамилия, който се интересува може да ги види в оригиналната статия, тук няма да му правя реклама. Въпросния човек пишеше следното:

Промоционалния код на адвордс не може да се прехвърля, заменя или продава. (Искам само да го ползвам, нито ще го прехвърлям, заменям или продавам).

Рарешенено е ползването на само един промо код. (Един искам и аз.)

Промо кода може да се ползва в областта, за която е издаден. (Точно за моята + 10 евро “такса” която Ви платих с кредитна карта)

В кавичките са моите отговори.

– Мейла завършваше с текст че мнението ми е от изключително значение за компанията като до 48 часа ще получа въпросник за степен на удовлетворение който трябва да попълня и изпратя.

Ако още седите на стола и не сте паднали от смях, историята имаше и продължение.

Някакъв служител на adwords, ме потърси по телефона и ме попита, на ти, какъв ми е проблема. Отговорих му, на Вие, че ако си беше направил труда да прочете разменените ни имейли щеше да разбере за коя Мария става въпрос, и нямаше да ми задава тъпи въпроси, но момчето нагло продължи да иска обяснения по телефона.

Затворих телефона и нещата приключиха там. Нито те ме потърсиха повече, нито аз. След 15 дена десетте евро бяха възстановени в сметката ми, но от тогава до сега не съм пуснал нито една рекламна кампания в адвордс. Нито имам акаунт в адвордс.

Колегата Иван Марков спомена следното в поста на Дан:
Абсолютно вярно. А когато приключиш с adwords, сайта който си рекламирал пада в индексите.  Извод :  за adwords винаги ползвайте  landing pages със специален дизайн на отделен домейн!

Нека всеки който чете тази статия си прави сам изводите.

Къде да рекламираме сайтовете си?

Рекламирам сайтове на клиенти във фейсбук, основно, като за последните 12 месеца нямам оплаквания. В адвордс няма да пусна реклама поради причина че тези хора нямат отношение към клиента си. Доверие много трудно се гради и много лесно се разваля. А бизнес без доверие не правя с никого.

Дали при  SEO-то нещата стоят по-подобен начин?

След 25 ъпдейта на пандата и след 4 на пингвина ПРОДЪЛЖАВАМ да виждам сайтове които използват “черни” СЕО техники, с никакво съдържание и купени линкове от линк ферми, да се позиционират на челни позиции в класирането за ключови думи които имат средно търсене. Това ме навежда на мисълта че оптимизация за търсачки все още се прави с непозволени техники, които все още работят.

  • Да, качественото съдържание е изключително важно.
  • Да, честотата на публикуванията е много важна.
  • Да, входящите линкове които са релевантни и “тръстови” са още по-важни.
  • Да, линковия профил трябва да има широка диверсификация на ключови думи.
  • Да, сайта трябва да има адаптивен и свеж дизайн който работи еднакво добре на големи и малки монитори, таблети и телефони.
  • Да, навигацията в сайта е от съществено значение, и колкото е по-лесна за потребителя толкова по-добре.
  • Да, сайта не трябва да линква към други “лоши” сайтове и още 200 ranking фактора
  • НО факта си е факт че “черното SEO”  продължава да работи, и да класира сайтове които по-никакъв начин не би трябва да присъстват в топ 3.

Google не е обикновена фирма а е BIG BUSINESS който действа по всякакви капиталистически похвати и се прекланя пред единствения си господ – ПЕЧАЛБАТА!

По уебмастърските форуми се пише много за зоопарка на гугл, големи SEO гурута обясняват на дълго и на широко как качеството на съдържание и на линкове е определящ фактор за позиционирането на даден сайт, но както и в България МАЙ промяната не дойде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *