Социалната мрежа Facebook

Facebook не е обикновена социална мрежа

Искам още в началото да споделя че facebook не ми е нито любима социална мрежа, нито изпитвам някакъв сантимент към нея, даже напротив. Мнението ми за фейсбука е негативно. Той е една огромна кофа с боклук в която всеки малоумник се изявява скрит зад един никнейм и пише неща които никога не би споделил публично. Една клюкарница в която преобладава пошлото, порното, идиотията, чалганизацията и шизофренията. Но и обществото в което живеем е такова, така че каквото почукало, такова се обадило. Кофти човешки материал. Това са лошите му страни, но няма как да няма и добри. Една монета винаги има два лика. И най-добрата му страна е че там са събрани милиони хора.

фейсбук е опасно място

Facebook за нормалните хора е клюкарница в която да си лафят, за маркетолозите е инструмент за бизнес, а за държавата е инструмент за информация.

Facebook е иструмент за маркетинг

А където има публика има задължително и :

– Политици
– Специалисти по маркетинг и PR
– Престъпници

Всеки от тях търси различен тип хора и борави с различни послания:

  • Политиците търсят гласове
  • Пиярите и маркетолозите клиенти
  • Престъпниците търсят жертви

Със политиците и престъпниците трябва да се занимава прокуратурата, мен ме интересуват специалистите по маркетинг и връзки с обществеността. Щом в тази социална мрежа една фирма може да има фирмено присъствие чрез страница в която споделя бизнеса си и информира потребителите ти за новости, превръщайки ги в клиенти значи “тук е мача.” Една фирмена  фейсбук страница може да “работи” за изграждане и разпространение на бранда на фирмата. Лайковете и шерванията измерват популярността и, а статистиката която дава на маркетинг отдела може да се превърне в пари. Стига специалистите да знаят как.

Фейсбук и бизнес

Някои казват че “Каквото и да ти говорят, знай че винаги става дума за бизнес и пари.” Веднага ще се намерят хора да опонират с “Не всичко е пари ! Живот не се купува с пари нито здраве , нито любов , нито семейство.” Аз просто ще спомена че:
– Earvin “Magic” Johnson бе заразен със СПИН през 1991г. но се излекува с пари, и сега живее нормален живот.
– Hugh Hefner и Silvio Berlusconi продължават да си купуват любов и след 70-80 годишна възраст, и всичките им жени ги обичат.
– Семейство без стабилен финансков бюджет ще си докара същия хал в който се намира държавата ни от 1989г насам. (Най-бедната държава в Европейския Съюз)

Така че, смятам че бизнесът и парите движат всичко. А щом всеки маркетолог би насърчил ползването именно на тази социална мрежа за споделяне на съдържание което лесно достига до милиони хора, след като почти 1 милиард души си направиха акаунт там, то това е място за правене на бизнес, и не трябва да се пренебрегва. Нищо че “приятелите”  ни в фейсбук не са всички истински хора. Не е предмет на тази статия да обясня как и защо беше създаден фейсбук, историята му може да я намерите в уйкипедията. Аз ще запазя само добрите му страни и ще фокусирам върху тях.

Фейсбук и гражданското общество

Хората ползват социалната мрежа facebook за да споделят. Споделят снимки, мнения, частици от живота си, такъв какъвто е, спомени или просто си лафят убивайки времето. Ето три примера:

1) Понякога организират и митинги и шествия както се случи с поскъпването на бензина миналата година. Едно увеличение на бензина от Лукойл, която е основния играч на горива в България изкара хиляди граждани на масови протести. Те се организираха в фейсбук и заляха страната. Ефекта беше временен, тъй като цените на горивата се снижиха за малко и пак влязоха в “бизнес логиката” на международните пазари. Някои политически партии се включиха в “проекта” за да извлекат политически дивиденти, но общо взето всичко отшумя за нула време.

2) Чрез фейса се събират пари за разни благотворителни кампании. Хора в нужда апелират за събиране на пари за животоспасяваща операция в чужбина, за трансплантация на органи, за деца най-често. Тъй като те са най-лесно уязвими и на-беззащитни. И наистина голям процент непознати хора откликват на проблема помагайки който с каквото може.

3) Новата 2013г. ни изненада със надути сметки за ток от ЕРП-тата които следвайки сценарий повишиха всички заедно сметките на гражданите, изкарвайки ги на улицата в масови протести. Резултата беше да падне правителството и да се организират нови избори, в които БСП, ДПС и Атака обвиниха ГЕРБ че се опитва да манипулира и купи вота на гласоподавателите. А Борисов и Цветанов се кълнат в децата си и се кръстят пред телевизията, отвръщайки на обвиненията като треторазрядни актьори. Като че ли това се случва за първи път, и никой досега ни лук ял, ни мирисал. 😉
“Не знам, не го познавам, не съм чувал, незаконни неща не коментирам…” Турски сериал.;-)

Цирка който се разиграва скоро ще приключи. Без наказани, без доказване на нищо, без престъпления. Както си е прието да става в България. Тук политици в затвора няма, и като гледам няма и да има. Ще се изкара нещо друго, ново, с което да се занимава народа и да си играят политическите партии. Вместо да се грижат за благоденствие и прогрес на нацията. СМЯХ!

Facebook са хората

Фейсбук ще си остане място за лафче, споделяне и информация която светкавично циркулира в едно общество. Един канал за комуникация който има лостове за влияние върху власт имащите и го е доказал. Така че ползвайте мрежата разумно, интелигентно и достойно пишейки неща за които не бихте се срамували да бъдат публикувани във вестник “Труд” на първата страница. Не споделяте лични данни, банкови сметки, компрометиращи снимки и лична информация. Държавата има и други канали за да я събере, а престъпниците дебнат отсвякъде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *