Входящи линкове или социални сигнали – Кое е по-силно за SEO?

Автор: Пано Кондоянис

21 SEO експерти споделят мнението си „линкове срещу социални сигнали”

Български оптимизатори

2013 година кое преобладава в класиранията на ключовите думи? Силните, тематични входящи линкове или социалните сигнали в мрежите, микроблоговете и bookmarking-ите? Как един сайт ще се класира по-добре в SERP-а, а и ще запази позициите си за по-дълъг период? Следват отговорите на най-добрите SEO оптимизатори в България.

Благодаря на всички участвали в това блиц интервю. Идеята ми хрумна от този пост и реших да събера мнения на колеги които се занимават професионално със оптимизация за търсачки. Подредбата е по бързината на отговора, да не се засегне някой, ей 😉

1) Огнян Младенов – Seom.bg

Още никой не е отменил връзките като основен фактор за позициониране, но ще става все по-трудно да се разчита само на тях. Трябва да се намери правилното съотношение между входящите връзки, социалните сигнали и естествено качеството на документа.

2) Пано Кондоянис – SEO услуги

Мисля че все още линковете продължават да играят най-важната роля в ранкирането, но социалните сигнали набират сила и фактора авторство ще се налага все повече през следващите години. Преминаваме от анонимността при създаването на съдържание, към съдържание което има дигитален подпис. И както при книгите авторите оказват влияние при избора на четиво.

В социалните мрежи като Фейсбук, Пинтерест и Линкедин като че ли хората повече разглеждат и лайкват автоматично, без да му мислят много. Клюкарското и жълтинките преобладават, докато в twitter и google plus хората споделят по-качествени неща.

Оптимизаторите се стараят да пишат статии към които линкват авторитетни и релевантни блогове и сайтове и тя  ще се класира по-добре от статия която има 100 like, share, tweet и тем подобни споделяния. Търсачката ще отчете споделянията, но би трябва да следва силните тематични линкове и да позиционира по-напред тези сайтове които ги имат. Но понякога има и моменти където просто трябва да покаже някакво съдържание и алгоритъма си заплюва нещо и го класира без то да е за там. А колко време ще се задържи там, само гугъл знае. 😉

3) Калин Каракехайов – Napred.bg

Входящите линкове от силни/тематични сайтове все още оказват по-силно влияние за SEO-то от социалните сигнали, но ако последните са в голямо количество се забелязват интересни аномалии на добро класиране.

4) Борислав Арапчев – ideabg.com

Според мен част от задължителната SEO стратегия са и двата метода – и входящи линкове и социални сигнали. SEO оптимизация в България се прави сравнително лесно.

Има някои особености – докато линка има по-дълго действие – дори може да бъде вечно (ако се запази в съответния сайт), то социалния сигнал има действие от няколко часа до няколко дена и би трябвало да се поддържа във времето – чрез генериране на последващи сигнали и споделяния.

При линка – ако не е в силен и релевантен сайт – може да бъде приет като спам (което е и истина) и дори понякога може да има негативно влияние. Но пък ако е в качествен и уважаван сайт – ще ви помогне много по пътя нагоре.

При социалните сигнали също има опасност от спам, но алгоритъма на Гугъл за отсяване на реални и нереални профили се подобрява, така че … тук опасността е по-малка. Социалните сигнали стават все по-силни, защото ако споделите качествен материал, той може да бъде пресподелен от вашите последователи и ефекта да бъде поразителен.

За финал – както виждам тенденциите, по-силно ще е влиянието на социалните сигнали, но нуждата от добри линкове ще остава. За този извод говори моята практика.

Така че … поддържайте SEO микса.

5) Eduard Dimitrov

Естествено че Входящи линкове. Социалните сигнали са само един от многото флагове че сайта може да е спамерски.

6) Павел Джунев – W-SEO.com

На въпрос: Кое е по-силно – входящи линкове или социални сигнали, през 2013 година, на база на много тестове и експерименти, които не съм споделял публично, а сега в този блог имам удоволствието да споделя, е именно: Социалните сигнали в момента са доста по-силни отколкото входящи линкове. Правил съм експерименти по следния начин:

Два нови домейна в различни ниши: Един – без нито един входящ линк, само споделяния в социални канали Twitter, Google, Pinterest,Linkedin и друг с много стабилен линк билдинг – резултатите са: Този със социалните канали е доста по-добре класиран по различни ключови фрази отколкото този, с многото линкове, при това тематични.

7) Атанас Танев

Според мен е добре миск м/у социални линкове и линкове от web 2.0 , както и артикъл + форум сайтове. В момента много се отразяват Google + връзките. И дават добро повишение в ранка:)

8) Геннадий Воробьов

Според мен, по-правилно е заглавието на статията да е “Входящи линкове и социални сигнали – очаквано добра комбинация” :-).

Към днешна дата, социалните сигнали нямат доказано влияние върху класирането (без да разглеждаме персонализирано търсене, където google +1 имат напредък), с една забележка – липса на социални сигнали към един сайт е “червена лампичка” на Пандата на Google.

Основният фактор към момента остава линк, което е външен фактор, докато липса на социални сигнали към даден сайт/страница бих я класифирал като вътрешен фактор.

Ако гледаме откъм натурален линкбилдинг и социални сигнали, не е логично една страница да има много линкове без да им социални сигнали поради следната причина – социален сигнал се генерира по-лесно отколкото линк. Facebook лайк, Google+1, tweet са на 1 клик разстояние, докато генериране на линк изисква доста повече движения на тялото.

Ключовото в тази симбиоза е “едното генерира другото”.

Ние използваме два подхода:

1. От социални сигнали към натурален линкбилдинг.

Едно прясно, “вкусно”, интересно, примамливо съдържание много бързо може да обере десетки, дори и стотици социални сигнали в България (facebook лайкове, google +1, tweets), да генерира реален и истински трафик към вашето съдържание, след което вече може да наблюдаваме лавинен ефект – още повече социални сигнали, а оттам и линкове от форуми, блогове, където потребителите ще споделят вашето съдържание, което да им е полезно и което са сметнали за необходимо да споделят.

Това е подход – превръщане на социални сигнали в линкове.

Аз лично използвам този подход за нишови сайтове и други, където пишем съдържание за наша любима професия – SEO.

2. Втори подход – от линкбилдинг към социални сигнали.

При този подход, ние се стараем:

а) съдържание да влезе в индекса на търсачката;

б) с малко линкове към целевата страница постигаме класиране в ТОП10, след което страница събира трафик, а оттам започват и социалните сигнали, и всъщност се реализира целият процес, описан в подход 1.

Този подход изисква немалко труд, работеща технология и време, но резултатите винаги са налице.

Изводът е един – запознайте се, наемете, работете с професионален копирайтър с добър вкус (за да може и снимка да ви подбере 🙂 ) и нещата ще се случват с малко засилка.

9) инж. Николай Стоянов – lilacor.com

Въпреки нарастващата популярност на т. нар. социални сигнали за SEO-то, смятам, че все още тяхната роля е твърде слаба, за да могат да се изтъкнат като главна съставна част от една успешна SEO кампания. Разбира се, те помагат, но към момента считам, че тяхната роля се състои най-вече в това да правят линк профила на уеб сайта по-естествен за Гугъл, както и да подобряват цялостната индексация на сайта (подобрява crawl rate-a). По мое мнение, засега ролята на социалните сигнали е изцяло спомагателна и трябват да минат месеци или дори години, за да се превърнат в неразделна част от оптимизацията и SEO оптимизаторите да могат да изкарват своите проекти на челни места в Гугъл само чрез “социална оптимизация”.

10) Борис Луканов – borisloukanov.com

Аз бих отговорил – и двете за мен са еднакво важни. Разбира се, ако линковете са релевантни, от авторитетни сайтове, а социалните сигнали са органични, истински, а не резултат от “дейност” на ботове или спам кампании.

И в тази връзка – за пореден път ще повторя – задължително коректно интегрирани в сайтовете Facebook Open Graph и Microdata по Schema.org

11) Пламен Томов

За съжаление за социалните сигнали не мога да кажа кой знае какво, тъй като не ги ползвам изобщо. Чувам колеги разправят, че класирали сайтове само чрез социални сигнали, но щом те са се усетили, Гугъл също ще се усети. Входящите линкове – да, от авторитетни сайтове и по възможност тематични. Друго не се сещам, но и честно казано подхождам по-консерватино към нещата.

12) Георги Стефанов – ganbox.com

Не съм правил специални тестове по темата, но моите наблюдения са, че в момента социалните сигнали са значително по-слаби. Те действат много по-бързо, но за кратко. Те са добър избор линкване на нови вътрешни страници. Другите линкове, особено когато са директни, от сайтове с висок авторитет и особено, ако са от силно тематични сайтове, се задействат по-бавно, но имат по-висока и по-дълготрайна SEO тежест.

Очаква се тежестта на социалните сигнали да се засили още, но едва ли ще достигне някога силата на другите линкове.

13) Евгени Йорданов – seoptimizacia.com

Беклинковете и социалните сигнали не могат да се сравняват, защото това е като да сравнявате плодове и банани, просто едното е subset от другото. Ако трябва да гледаме органичните линкове и социалните такива обаче, то ситуацията от опита ми е следната. Социалните линкове имат по-голяма сила, но и по-кратко време на живот. Докато всички професионално занимаващи се в SEO сферата специалисти знаем, че колкото по-стара е една връзка, толкова по-голяма тежест има тя. Работата е малко като при виното, колкото повече отлежава, толкова по-добро става то. Същото е и с връзките. Проблема при социалните сигнали е, че както самите социални мрежи, така и търсачките, които ги обхождат са наясно, че социалните мрежи са една говорилня, в която думите и линковете текат като река. И те са актуални сега в момента, но в следващия момент санизтекли надолу по реката и сега са актуални други неща. По тази линия социалните сигнали и линкове, трябва да присъстват в един качествен линк профил с оглед на това търсачките да виждат дадения сайт като trendy, но определено не може да се разчита само и единствено на социални сигнали за един качествен и добре балансиран линк профил на уебсайт.

14) Теодор Захариев – seoteo.info

Моето мнение е, че социалните сигнали са перфектния инструмент за временно позициониране на страница с хубаво съдържание. За съжаление силата на сигнала е много малка и непрекъснато трябва да захранвате публикацията си със споделяния, лайкове и прочие. Знаем, че в България всяко чудо е за 3 дни и няма как да досаждате на аудиторията си с една и съща публикация. За това препоръчвам оптимизацията на нов сайт или статия да става повече със споделяния из социалните мрежи. След известно време да и се направи правилен и силно релевантен линк билдинг, това ще я задържи на позиции и ще продължава да се катери все нагоре в SERP.

15) Данаил Дончев – vope.net

Качествените релевантни линковете все още са едни от най-важните фактори за добро класиране. Обаче в повечето ниши беклинковете не са достатъчни за топ резултати. Социалните сигнали играят огромна роля. Гугъл ползва информацията от социалната аквивност във ФБ, Туитър, Г+, за да определи кои са качествените сайтове. Беклинковете могат лесно да се манипулират, докато симулацията на огромен интерес към даден сайт в социални мрежи е много трудна.

16) Банко Стоянов

Според мен важността на линковете и социалните сигнали е почти еднаква. Това, което прави и двете силни елементи при SEO оптимизацията е ефекта на споделянето. Това се отнася както за социалните мрежи, така и споделянето на линк към ресурса по други социални сайтове, блогове или форуми.

Често оптимизаторите смятат, че новото (социалните сигнали) имат голяма тежест, тъй като реални хора споделят информация под формата на линкове в социалните мрежи. Това е така, но това, както преди, така и сега, се отнася и за споделянето на дадения ресурс и в сайтовете. Самата идея, че повечето инструменти за анализи вече силно застъпват статистиките от лайковете, туитовете, споделянията в Google+, както и вече пинванията, е

показател, че социалните сигнали взимат своето място, и то сериозно, в оптимизацията. Моят съвет е – не пренебрегвайте нито едното, нито другото.

17) Петър “Fozzy” Апостолов – razbirach.com

На така конкретно зададен въпрос, отговарям веднага – през май 2013г., входящите линкове играят много по-силна роля в SEO-то и съответно могат да ви класират доста по-напред, спрямо сайтовете разчитащи единствено на социални сигнали.

Винаги обаче има едно “но”. Социалните сигнали тепърва ще стават един от основните фактори в SEO. Те вече вървят ръка за ръка с линк билдинга и много скоро, тези които разчитат само на едното – линкове или социални сигнали, ще отстъпят място на хората, които залагат и на двете. Не се оставяйте след време да сте в позицията на догонващи, социалните мрежи трябва задължително да бъдат включени в SEO стратегията ви.

18) Аднан Расим

Ами нямам кой знае какво мнение по въпроса. Аз залагам на линковете, тъй като те носят повече тежет на сайта, а социалните сигнали за мен показват авторството в/у блога,сайт и т.н. SMM за мен означава потвръждаване на авторството като цяло. Нищо, че само Г+ имат авторство. Когато сайта ти е споделят и говорят за него в соц. мрежи, това означава, че не е спамерски, а има качествено съдържание. А качеството е = $. 🙂 Зависи какъв ти е проекта. Пр. Ако мислиш да продадеш домейн PR5-PR6 сещаш се, че основно сеото на домейна трябва да е в уникално състояние. А соц. мрежи само го популяризират. Но сеото води до органични търсения, посетителите си идват от самосебеси без да правиш нещо, разбира се, ако има правилна оптимизация. Надявам се, че ми разбра мисълта. Линковете имат по голямо значение за мен, но SMM-а не трябва да се пренебрегва.

19) Димитър Стаменов – seovisia.com

Според моите наблюдения, входящите линкове и социалните сигнали са два фактора с доста различен ефект по отношение на SEO оптимизацията.

Основната роля на входящите линкове – определяне на авторитета на сайта, плюс определяне на релевантността и значимостта на дадена страница към дадена тема. Именно затова тематичните линкове са с най-голямо, ключово значение.

Ефектът от повече и по-разнообразни социални сигнали е временното подобрение в позициите на сайта. Но най-важната роля на социалните сигнали за мен е посланието, което те изпращат към търсещите машини – че сайта е нормален, ценен за потребителите, и съответно намаляват драстично опасността от наказание – пингвин, EMD или друго подобно. Поради тази причина е задължително за всеки съвременнен сайт да има бутони за споделяне и да получава поне минимум социални сигнали.

2) Андрей Димитров
Социалните сигнали могат да изстрелят даден сайт или дадена страница от него, ако се получи линкбайт. Тоест, ако за много кратко време се получи масирана атака от социални споделяния (в основните социални мрежи) дадено URL може да се позиционира много добре. За съжаление, това не трае много време. Такъв е примера и с видеото за Хитлер, което бях направил преди няколко месеца. Буквално се получи линкбайт. Хората му се кефиха и го споделяха, а под самия клип се добавяха нови и нови коментари. Видеото се позиционира в ТОП 5 по търсене на “seo конференция 2013”. Това обаче не трае много дълго време. Постепенно се измести назад и даде път като че ли на по-свежи и нови резултати.

Въпреки всичко, само натрупването на линкове към един сайт не е достатъчно. Не изглежда натурално един сайт да има много връзки, а да няма нито едно споделяне на материалите в него. Социалните сигнали в такъв случай служат за опора. Тоест, няма да ти помогнат пряко, но е задължително да ги има, за да сме част от театъра 🙂 Тогава щом има споделяния, значи е нормално да имаме и връзки. Но да имаме 5K връзки без нито един Like… работата изглежда съмнителна.

21) Деян Тотев

Когато става дума за SEO е добре да се гледа на него като игра на шах в която за да спечелиш, трябва да умееш да мислиш за 5-6 хода напред. Съответно за мен успешно SEO е това което е насочено към утрешния ден и затова определено разчитам на социалните сигнали като трябва да се внимава с разумната употреба на социалните мрежи. Например линковете от FaceBook за фирмени страници и блогове не са особено ценни, защото независимо от популярността FaceBook е несериозната социална мрежа, където постигането на профилиран трафик е трудна задача. Не така стои въпроса с останалите от голямата четворка- Google+, Twitter и LinkedIn. За входящите линкове сега са особено популярни гост-постингите но и тяхното време ще отмине след 5-6 хода 🙂 Ранд Фишкин правилно дефинира че изграждането на линкове се трансформира в заслужаване на линковете, т.е. полезното съдържание е най-добрата линк тактика.

14 thoughts on “Входящи линкове или социални сигнали – Кое е по-силно за SEO?

  1. Хубав пост…все пак рентабилността да я нарека на линковете според мен е доста по-висока с оглед на по-високата им трайност при SEO кампания. Социалните сигнали са едно добро следствие от тях, но заради непостоянността си доста SEO-та все още не смятат, че са толкова силни, колкото линковете.

  2. Ехе…Пано, не подозирах че статията ще се получи толкова яко! :)))

  3. И аз, понякога спонтанните неща са по-готини от планираните.

  4. Страхотна статия! Пано, уцелил си не десятка, а стотица с тази статия – интервю. Просто е удоволствие да четеш. Още повече, че тук има мнения на хора, които заслужават голямо уважение и винаги има какво да научиш, когато четеш мненията им.
    Поздравявам и теб и хората, които участват в този проект! Благодаря!

  5. Има и други оптимизатори които са напред с материала, но поради други причини не се включиха. Следващия път ще е по-интересно. 😉

  6. Браво за материала и хубавата идея! Чудесно се е получило, а и може би трябва по-често да има подобни блиц интервюта и прочее 🙂

  7. Пано, браво за идеята и мерси за поканата! Един път да видя много БГ оптимизатори събрани на едно място без да има лоши чувства и завист. Това е чудесно! Продължавай да развиваш идеята, а ние ще участваме и ще четем какво се е получило после с интерес 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *