Как да класирам сайт в Google?

Може ли чрез SEO да подобря класирането на сайта си в Google?

Краткия отговор е ДА, по-изчерпателния е МОЖЕ но иска умения, или да използвате професионални услуги по оптимизация на сайтове за търсачки. Ползването на експерти в областта на SEO услугите ще Ви спести от много главоболия, от работно време и финанси които можете да използвате за други цели на бизнеса Ви.

Как да класирам сайта си в google

Следва един списък предназначен за собственици на бизнес които имат желанието да научат как се оптимизира един сайт за търсачките и как се подобрява неговото позициониране на челни позиции + увеличаването на трафик и привличането на органични таргетирани посетители.

 1. Ниво: Начинаещи до средно
 2. Срок: 6 месеца – Достатъчно време за да направите собствени експерименти.
 3. SEO знания: Базови до напреднали

6 SEO съвети които работят

Съществуват хиляди различни начини чрез които можете да класирате един сайт на първа страница в google, като в тази статия сме включили процеси. Колкото повече сте запознати със функционирането, анализа и класирането на резултати на търсачката, толкова повече начини ще имате за да тествате на лични проекти. Сценариите са много и всеки опитен SEO оптимизатор може да Ви сподели работещи и тествани способи които той лично е тествал и е сигурен че дават резултат.

  1. Изберете стотина ключови думи и работете по тях вместо да се фокусирате на една или две за които сте сигурни че монетизират добре. Изборът на “правилните” ключови думи е от фундаментално значение за крайния успех или неуспех на сайта. Изберете внимателно онези кл. думи за които си струва да влезете в битка с конкуренцията или имате необходимия финансов ресурс за да я преодолеете.
  2. Използвайте конкурентните сайтове за анализ. Опитайте се да отговорите на въпроси като: а) По кои ключови думи се класират, б) Какъв линк профил имат, в) Купуват ли линкове. Потърсете как и защо тези сайтове се класират добре. Анализирайте ги и ще намерите много отговори на въпроси които ще Ви помогнат да изградите Вашата правилна маркетинг стратегия.
  3. Създайте стойностно съдържание. Търсачките класират ТЕКСТ. Полезен, уникален, ангажиращ читателите. Помислете как ще напишете съдържание което ще удовлетвори нуждите на потребителя, или информира ” по-добре”. Ако напишете текст с такива стойности и хората го четат, споделят и взаимодействат със сайта Ви тогава пътят към заветната първа страница в google е широко отворен. Също така класират ПОВЕДЕНИЕ на хора. Ако хората харесват сайта Ви и търсачките ще го харесат.
  4. Скоростта на зареждане на сайта Е от значение. Никой няма да чака повече от 1,2 секунди да зареди страницата. Ако дизайнера на темата на сайта или хостинга са калпави хората ще се пренасочват в следващите резултати понижавайки Вашият и вдигайки конкурентите Ви. Отделете необходимото време и ресурс за да направите бизнес сайта си бърз, елегантен и даващ информация с 2,3 клика. Той трябва да има правилна архитектура и вътрешна свързаност която да води до актуално съдържание.
  5. Линк билдинга е лепилото без което не може в SEO. Входящите връзки от релевантни, силни и авторитетни домейни носят тежест на Вашият сайт и този авторитет класира високо. Нови линкове трябва да се добавят на седмична база ПОСТОЯННО към сайта Ви което означава че трябва да потърсите за SEO агенции които предлагат абонаментни услуги за линк билдинг. Цените за linkbuilding в България варират в порядъка на 100-1000 лв, като по-високата цена е за платени линкове в големите новинарски сайтове. Тежестта на такъв линк е голяма но трябва да се избира внимателно кога да се вземе понеже нова информация там се пише всеки ден и нещата са динамични.
  6. Купете и използвайте професионални SEO инструменти за метрики (някой са на еднократна цена, други са на абонамент). С тях ще можете да анализирате прогреса на работата и да правите изводи за текущото състояние и напредък. Препоръчвам Screaming Frog, SEMrush, Ahrefs, Serpstat, Alexa. Заедно с Google analytics и search console те са фундамента върху и с който ще изградите цялата стратегия за подобряване на видимостта на Вашия сайт в Интернет. Информацията която събират за сайта Ви и другите две големи търсачки ( Bing Webmaster tools, Yandex Metrica) НЕ Е за пренебрегване. Добавете сайта си и отделете време за да анализирате информацията там.

СЕО оптимизация за google

Оптимизацията на сайтове е сбор от много процеси които вървят паралелно. Тя е маратон който няма край. Трябва да Ви харесва тази работа и да я работите ВСЕКИ ДЕН за да можете когато достигнете 1-о място по кл. дума която монетизира да ПРОДЪЛЖИТЕ да работите. На върха е най-ветровито и опиянението от добре свършената работа винаги е лош съветник. Тук ще предложа още един безплатен съвет:

Когато сайта Ви е на върха, продайте го. Дайте си заслужена почивка и с нови сили създайте следващия печеливш проект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *