10 важни SEO метрики за добре оптимизиран сайт

Кои са основните показатели за ефективност в един сайт?

Които ще помогнат на бизнеса да превърне високите цели в изпълними задачи с измерими резултати?

Семейна ваканция на море в Албена

Нека предположим че Вие сте собственик на бизнес който предлага услугата „Почивка на море“. Имате един ваканционен апартамент близо до Албена и искате да привлечете клиенти които да го ползват през лятото. Апартамент под наем във ваканционен комплекс се търси предимно от семейства с деца които искат да прекарат една хубава лятна ваканция на Българското море, съчетавайки красивата Батовска гора с над шест километровите златни плажове на к.к Албена. Да имат избор за разходки от Балчик и 3-те голф игрища, през Кранево до Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Варна. 30 километра в които всяко семейство ще намери хотел за идеалната лятна почивка. Перфектната оправна точка да се усети духа на региона е село Рогачево и ваканционния комплекс Harmony Hills.

Сайтът е готов и трябва да привлича посетители, но кои са онези 10 наистина важни неща от SEO гледна точка които собственикът на сайта трябва да гледа всяка седмица. Нека започнем с подходящите инструменти:

Правилните инструменти за анализ и brainstorming:

  • Google search console
  • Google Analytics
  • Ahrefs
  • Semrush

Първите 2 са безплатни, другите 2 са платени. Месечната такса за ползване на Ahrefs е 179 долара, а за Semrush е 200 долара. Бизнес се прави с пари. Никога не съм бил фен на твърдения в стил “Как да направя бизнес със 100 лева”, “Как се прави бизнес без капитал”, “Собствен бизнес от нулата, без пари” и подобни. “Секс без пари” е хвалба на студент по времето на следването си в университета, но да не се отплесваме от задачите.

Професионални инструменти за анализ на поведение

Важни показатели за ефективност на бизнеса

В GSC ефективност ще трябва да следим 4 метрики (общ брой кликвания, общ брой импресии, средна CTR, средна позиция по ключови думи), както и връзки, но специално за линковете по-добрият инструмент е Ahrefs.

В GA ще трябва да следим за Audience overview (Organic traffic), държава и град, Acquisition – Source.

Ahrefs е най-добрият инструмент за анализ на линк профил, анализ на конкуренцията и мониторинг на нишата. Паякът им ще открие почти всички входящи линкове към Вашият сайт и ще Ви даде много насоки по които да размишлявате за това как се представя сайта в Интернет и къде се намира конкуренцията.

Semrush е идеалният инструмент за технически SEO одит, position tracking и анализ на линкове. Ще Ви покаже „Видимостта“ на сайта Ви в Интернет както и на конкурентите ви в нишата. Вие остава да си направите необходимите изводи защо е така и какво трябва да се направи за да се променят нещата във Ваша полза.

След като сте инвестирали необходимото време в изучаване на посочените инструменти и сте наясно с метриките които посочват е дошло времето на седмичен мониторинг на следните 10 SEO метрики, които ще дадат отговори на всички въпроси които вълнуват бизнеса Ви.

10 метрики които показват здравето на сайта Ви

 

1. Класиране по ключови думи
От тук започва пътешествието, трябва да определите кои са важните за Вас ключови думи, по кои думи и фрази хората търсят услугата и да класирате максимален брой на първа страница в Google.

2. Увеличение на класирани ключови думи
Не е добре сайта да се класира само за 5-10 ключови думи. Ако поработим повече и увеличим тази цифра на 100 свързани фрази ще се увеличи и трафика.

3. Органичен трафик (увеличаване на посещенията от хора които търсят в органичните резултати в Google да купят услуга или продукт който предлагате).

Целта на SEO експерта е да подобри видимостта на сайта в Интернет, привличайки таргетирани посетители. Тези хора ще бъдат насочвани в сайта да четат съдържанието и ще бъдат приканвани да купят услугата. При осъществяването на поръчка сайтът си е свършил работата.

4. Органични кликове
Органичният трафик е леко по-различен от органичните кликвания. Последните представляват броя на кликванията на Вашите резултати в SERP. Хубаво е да се класира добре сайта но ако никой не клика, това не помага.

5. Click-through Rate
Класирането на ключовите думи и честотата на кликване оказват най-голямо влияние върху органичния трафик. Ако дадена ключова дума има големи колебания на дневната позиция, това означава, че сайтът не е достатъчно подходящ или авторитетен за тази дума. Обикновено ключовиτе думи, които се класират добре държат позициите си за дълго. Движенията с 10 и повече позиции на ден обикновено са знак, че релевантността на ключовите думи е слаба.

услуги линк билдинг от blog7.org

6. Наличието на нови и загубени линкове
Колкото и да се набива от Google гурутата по разни конференции и семинари, че съдържанието е царя, нека помним че линковете са 60% от играта. Сайтът който има по-добър линк профил ще победи конкуренцията си и ще привлече повече и по-качествен трафик към него.

Всеки сайт има нужда от качествени входящи връзки.

7. Нови и завърнали се посетители
Новите посетители в сайта са добре дошли, но истински важните са тези които се завръщат. Още по-добре е когато един посетител е купил наша услуга и се връща за да купи пак. Това показва че той ни вярва, харесва услугата и е склонен да ни препоръча на приятелите си. Тези клиенти обичаме.

8. Bounce Rate
Рязко намаляващият процент на отпадане може да бъде индикатор за ранно предупреждение на технически проблеми на сайта. Въпреки че степента на отпадане не винаги е напълно точно измерване на качеството на посещенията на сайта, големите колебания в процента на отпадане могат да покажат основни проблеми или да сочат към спам трафик.

9. Scroll Depth
Когато правим анализ на поведение трябва да следим какво точно прави посетителя в сайта ни. От къде идва, как се движи, скролва ли страницата до долу, колко минути я чете, заспива или чете активно и от къде си тръгва. Всички тези неща говорят за потребителско поведение. Ако посетителя на тази статия я прочете цялата и после кликне на контакти за да ми изпрати мейл с въпроси или поръчка, аз като SEO специалист съм си свършил добре работата.

10. Средна продължителност на сесията
Когато един сайт има добра архитектура и е структуриран с мисъл за по-добро потребителско изживяване, той „държи“ посетителя в него предлагайки му интересни неща които задържат вниманието му. Качеството и полезността на предоставената информация тук е от най-голямо значение.

Ако сме последователни и следим горните неща успеха на бизнеса ни на крачка от нас. Но в оптимизацията за търсачки всичко е изключително динамично и променливо и сме зависими изцяло от собственика на играта (Google). Всяка промяна на алгоритъма на търсачката влияе положително или негативно на нашият сайт. И усилията ни днес може да са задоволителни, но утре сайтът може да пострада.

В търсене на подходящият клиент

Всеки сайт трябва да се стреми към търсенето на ИДЕАЛНИЯ клиент. Да му предоставя точно конкретната информация която търси и да му я продава. Няма никакъв смисъл в сайта на rentieri.com да влязат двойка американски милионери голфъри, които идват в България за да похарчат пари практикувайки любимия си спорт. Те търсят друга услуга, друг лукс и различно усещане и не са таргет. SEO-то е една безконечна работа в надпревара с алгоритъмите на търсачката с цел манипулация и извличане на печалба за бизнеса ни. Ако в банковата ни сметка постъпват приходи, значи се справяме добре, ако намалят, значи нещо е спряло да работи и трябва да го открием и подобрим. Ако приходите изведнъж секнат е дошъл моментът на оттеглянето ни от тази ниша. Няма смисъл да наливаш пари и време в нещо което е умряло.

Бизнес с ваканционни апартаменти

Той е сезонен, капризен, ден с ден не си прилича. На него трябва да гледаш като допълнителен доход, а не като основен. Едно съчетание на почивка на море с възможност за изкарване на малко пари. Мястото, гледката и забавленията около него продават. Ти си само разказвача на добрата история който я опакова и продава.

Идеалните клиенти на rentieri.com са българско семейство с деца (4 души), без домашни любимци, които искат да разпуснат до големия басейн на Хармони хилс, да хапнат вкусни манджи и барбекю скара в ресторанта и бара и да се разходят с кола от Балчик до Варна разглеждайки забележителностите.

Aquamania Albena

До тях са 2 уникални аквапарка Aquamania в Албена ( с площ 40.000 кв.м) и Акваполис на Златни пясъци ( с площ 40.000 кв.м) които предлагат огромоно разнообразие от водни атракции, силни преживявания и нови усещания за деца и възрастни. Желани клиенти са и румънски туристи (семейства с 2 деца) който традиционно посещават Балчик и Албена през лятото и които не търсят ол инклузив услуги, а ценят и искат да опитат вкусната местна кухня. Около апартхотела ще откриете десетки качествени ресторанти и таверни които предлагат традиционна българска кухня с вкусни ястия.

In order to succeed your desire for SUCCESS should be greater than your fear of FAILURE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *