Как да защитим авторството си в гугл?

Идеята не е авторско право

Всеки автор на съдържание има всички права върху съдържанието което публикува, и етикета в Интернет насърчава когато се копира съдържание да се слага активен линк към източника. Всеки който не го прави е нарушител и при подадена жалба до търсачката google, тя следва да премахне съдържанието което нарушава авторски права защитавайки автора.

Ако мислихте че :

 • публикувайки една статия в един блог
 • ползвайки авторство за гугъл
 • споделяйки я в 5-те най големи социални мрежи

е достатъчно за да покажете на търсачката кой е автора, и сте защитили съдържанието си подобаващо, продължете да четете тази статия като оставите коментар дали все още имате същото мнение.

авторско право

Чувал съм много колеги да споменават по повод плагиатството в съдържанието в Интернет че горепосочените фактори са достатъчни за гугл за да определи кой е автора и че наказва крадците на съдържание пращайки сайтовете им в трета глуха, но това не винаги се случва.

Copyrights.bg определя понятието:

“автор” като физическото лице, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведение.

Как възниква авторското право? Съгласно чл.2 от ЗАПСП „Авторското право върху произведения на литературата, изкуството и науката възниква за автора със създаването на произведението“.

Manager.bg пише че Google ще следи за спазването на авторските права като понижава рейтинга и премества назад сайтове които копират авторско съдържание и го представят за свое. Но на практика нещата не стоят по-този начин.

Как един сайт краде от друг съдържание?

На 09/Май/2013г. написах в блога си www.problogger.gr следната статия Barcode αντί για πινακίδες αυτοκινήτου; На 19/Май/2013г. намерих в 4 нейни копия, едно към едно, на следните адреси:

1) http://www.pistos.gr/enhmerwsh/koinwnikopolitika/barcode-anti-gia-pinakides-autokinitou-i-ilektroniki-fulaki-olo-k-pio-konta
2) http://www.axortagos.gr/barcode-anti-gia-pinakides-aftokinitou-ilektroniki-filaki-olo-pio.html
3) http://www.axortagos.gr/barcode-anti-gia-pinakides-aftokinitou-ilektroniki-filaki-olo-pio_2.html
4) http://www.pentapostagma.gr/2013/05/barcode-sta-aytokinhta.html

Имаше още 4 копия на други гръцки сайтове но след като им писах мейл в който ги подканвах да сложат линк към първоизточника на статията в двата от случаите това стана а в другите два статиите бяха премахнати.

Премахване на съдържание в google

Писах на гугл относно “премахване на съдържание” за да защити моето авторско право и да премахне краденото съдържание от индекса си, и получих неговия отговор:

След като прегледахме подадения сигнал за нас не е ясно какви конкретни авторски права са нарушени. Може ли да ни предоставите повече подробности и детайли относно. Би било полезно, ако можете да ни предоставите линк към оригиналния източник на авторски права, както и на регистрационния номер за авторско право, ако имате такъв. След като разберем по-добре какви са вашите твърдения, ще бъдем в състояние да проучим допълнително въпроса и да предприемем съответните действия.

Ако някой не е използвал формата за подаване на подобен сигнал до гугл, би се съгласил че отговора на анонимния служител на гугл е логичен, но за запознатите колеги които изпращат стотици подобни сигнали чрез тази форма е ясно че тя не се изпраща ако не бъдат попълнени две полета. Едно в което пишеш доказателства и линк към източника, и едно в което пишеш нарушителите, с линк. Така че СЛЕД подаден сигнал всеки логичен автор на съдържание не очаква да получи мейл от гугл със горното тълкуване.

Кое не ти е ясно скъпи гугл? Изпратил съм линк към източника и съм описал детайлно кога е създадена статията и кога е копирана и публикувана в следните сайтове. Какви допълнителни подробности да ти пиша?

Смешното в историята е че един от нарушителите http://www.anti-ntp.net/2013/05/barcode.html е публикувал мой коментар в който му пиша да не краде съдържание и да слага линк към оригинала. 😉

Това се случва втори път, като при първия път нарушителя беше най-големия гръцки седмичен вестник “tovima” който си копира 30% от моя статия и си я публикува като пич без да ме цитира. А на изпратените мейли, ме убеждаваше че редактора ще посочи източника, ама някой друг път. 😉 Там го преглътнах тъй като нямам никакво намерение да си губя времето, нито финансовия ресурс да ги съдя за плагиатство, но втория случай ми дойде в повече и въпреки разбирането че гугл не “осъзнава” за коя Мария иде реч, 😉 и се прави на ударен, считам да публикувам тази статия в blog 7.

Как да се предпазим от плагиатство?

– Никак. 😉
– Плати на адвокати да ги съдят до дупка.

Ползвайки инструменти за откриване на уникален текст като:

copyscape
Advego plagiatus
twin4o
unique.cloxy
tynt.com

много лесно можеш да намериш кои те копират, като tynt създава автоматично линк към източника при копирането и който трябва ръчно да бъде махнат от крадеца на съдържание. ΄-)

Логиката е широко понятие

Не винаги логиката определя истината, и нещо което е логично за мен, за някой друг може да не е. Затова са възникнали съдилищата и са определени закони по които се отсъжда кой крив, кой прав. Интернет е едно необятно пространство в което всеки блог може да краде съдържание от друг и да го представя за свое, докато го хванат. Но поне търсачката трябваше да реагира на подадени жалби и да чисти индекса си от подобни нарушители. Сигурен съм че в някои случаи го прави, имам такива примери за блогове в blogspot, където освен открадната статия съм виждал да изчезва и целия блог. Но при този случай това не се случи.

Кои са вариантите?

Има сайтове като dmca.com които предлагат услугата да предпазиш съдържанието си срещу 200$ такса, гарантирайки ти че имат начина да го премахнат от сайта нарушител. Не съм ги ползвал и не знам колко са ефективни, но при положение че им плащаш би трябва да свършат някаква работа, като това не винаги е така. 🙂

Ще продължа да създавам съдържание и сайтове защото това е моята работа, която ми носи удовлетворение и приходи, и ще пиша на гугл когато намирам недоброжелатели които крадат мое съдържание, надявайки се че истината ще възтържествува. 🙂

Виж повече за авторското право:

Авторско право

http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401

http://pravatami.bg/2057

Авторско право в уйкипедия

http://mc.government.bg/page.php?p=52&s=53&sp=0&t=0&z=0

wikibooks

=====
След публикуването на тази статия получих мейл от [email protected] в което 2 url-а от горепосочените бяха поставени в положение за изтриване. Минаха 25 дена от подаването на сигнала, до информирането ми че ще се предприеме действие от гугл, по премахването на краденото съдържание. Ще почакам да видя кога ще бъдат премахнати и ще им пиша отново, за 3 път, да ги питам защо премахнаха 2 от 4-те адреса.

2 thoughts on “Как да защитим авторството си в гугл?

 1. Статията е полезна поне по две причини: 1. споделеният личен опит; 2. препратките към сайтове, които имат връзка с темата.
  Само съвет към автора на блога – текстът не се чете, поне не и при разглеждане чрез Chrome. Вероятно прекалено дълъг линк чупи шаблона. А може да се оправи…
  Проблемите с правописа са ми по-скоро симпатични, защото са на средно българско ниво, а авторът няма българско име.
  Поздравления!

 2. Благодаря Илко за сигнала, наистина дългите линкове накрая чупеха шаблона, който не е най-доброто решение за блога, след като ги поправих темата се поправи. Под firefox си работеше нормално.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *