Какво да анализирате в конкурентните сайтове за SEO

Кои неща трябва да анализирам в конкурентите сайтове от SEO гледна точка, за да подобря собствения си сайт?

analiz-na-konkurentnite

За да бъде успешен един сайт са необходими няколко неща, с най-важни:

 1. Вашите усилия по сайта
 2. Какво прави конкуренцията?
 3. Какво е състоянието на пазара (моментно и дългосрочно)

В тази статия ще обърнем внимание на конкуренцията, какво прави, защо го прави. Научете се да анализирате техниките на конкурентите си и да подобрявате ефективността на уебсайта си. Не копирайте просто това което те правят, потърсете по-доброто решение.

Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато анализирате техниките на един или множество конкуренти, е никога да не правите нещо, само защото те са го направили.

Ако направите подобно копие, елементи от дизайна, вътрешни или външни връзки, schema и т.н, няма причина търсачките да покажат копието преди оригинала.

Търсачките не се нуждаят от две версии на една и съща страница. Те се нуждаят от нещо по-добро, което прави търсенето на решение по-бързо, или по-лесно.

Ако добавяте неща, само защото и конкурентите Ви ги имат, е логично търсачката да продължава да показва настоящите победители. Ако подражавате на техния успех отблизо, тогава ефективно признавате, че те имат по-добър ресурс.

Фокусирайте се върху това, което конкурентите Ви нямат, изтъкнете Вашите предимства и предложете решения които ще помогнат на потребителите да направят по-лесен или по-бърз избор, и винаги проследявайте и анализирайте как тези промени влияят на класиранията по ключови думи в търсачките.

Освен промените които трябва да правим по сайта си, трябва да отделяме и необходимото време за анализ на резултатите.

Добра идея ли е да копираме, едно към едно, статия на конкурентен сайт, която се класира в топ 3 по ключови думи?

Не, конкурентът е написал хубава статия, която заради стойността си се класира добре и привлича трафик. Има причини това да се случва. Задайте си въпроса защо търсачките да изберат Вашата статия пред конкурентната, при положение че тя е оригинала?

Вместо да създавате копия на работещи решения, помислете с какво Вашето съдържание може да бъде по-добро:

 • Какво липсва, какво може да се добави, кое е актуално днес и важно за потребителя на тази конкретна статия?
 • Как са използвани заглавията и параграфите? Как е поднесена информацията? Таргетира любители или професионалисти?
 • Кой има ценово предимство? Кой предлага по-добро обслужване или поддръжка?
 • Колко е лесно и бързо читателя да намери отговори на това което търси?

Търсачката е измислена за да помага на потребителите

Работата на търсачката е да осигури възможно най-добрия отговор и потребителско изживяване на търсещия. Хората винаги са най-важните, те купуват, на тях искате да продадете стоки или услуги. Ако те са доволни, ще се върнат за още, и ще Ви препоръчат на приятелите си.

Ако информацията която им поднасяте е смотана и аматьорска стоките ще стоят в склада Ви, за дълго време.

Обяснението на това, което човекът вече знае, му губи времето. А времето е изключително ценен актив за да го пилеем с лека ръка.

Всеки продавач има определено време в което ако не “затвори” сделката, тя ще пропадне.

Връзките са важни

Линковете днес вече не са толкова важни, колкото бяха преди. Да, те все още имат голямо значение, но не всички външни линкове имат еднакво значение.

Наличието на подобен профил на връзки няма да ви даде предимството което търсите, линкове лесни за създаване също. Предимство ще Ви дадат “трудните” линкове, онези които не всеки може да вземе. Онези които са получени натурално, защото някой е оценил съдържанието Ви и е сложил линк към вас, или платените, когато са сложени професионално.

Търсачките отдавна са интелигентни и оценяват безпогрешно платените връзки от натуралните, но има начини да се вземат и платени връзки с голяма тежест.

Все още е, и ще продължава и занапред, качеството да бие количеството връзки, ако целта ви е дългосрочна стабилност.

От къде може да вземете качествен линк?

Всеки линк който има отношение към съдържанието на Вашия сайт е полезен и качествен. Помислете над това.

Потърсете линкове които нямат конкуренти Ви. Намерете уебсайтове, подкасти, ютуб канали и т.н, които предлагат оригинално съдържание, което е тема за Вашата компания. Пробвайте да изградите взаимоотношения с тях и да представите бизнеса си до тяхната аудитория. Можете да бъдете гост на шоуто, ако имате дар слово и говорите убедително, или спонсор. Ако получите тази връзка, а конкурентите ви я нямат, това ще бъде предимство за Вашият сайт.

Когато оценявате техниките за SEO оптимизация на конкурентите си, имайте предвид, че ако се фокусирате върху тях, за да направите неща, които работят за тях, ще изостанете в изграждането на нещо по-добро и оригинално, което ще работи за Вашият бизнес.

Търсачките се нуждаят от полезна информация, поднесена убедително и професионално. Ако създадете по-добро преживяване може да надвиете съдържанието на конкурентите Ви в челните места.

6 съвета които могат да изстрелят Вашият бизнес

analiziraiki-konkurentsiata

 1. Идентифицирайте кои са Вашите основни SEO конкуренти. Направете професионален SEO одит на 5-те сайтове, които се класират добре за Вашите ключови думи.
 2. Оценете трудността на тези ключовите думи.
 3. Анализирайте оптимизацията, структурата и съдържанието на сайта. Оценете потребителското изживяване, навигацията и цялостния дизайн на техния сайт. Поучете се от техните силни страни и премахнете Вашите слаби.
 4. Разгледайте връзките на конкурентите Ви в ahrefs. Идентифицирайте потенциални възможности за изграждане на нови връзки.
 5. Научете се как те използват присъствието си в социалните мрежи.
 6. Проследете рекламните им разходи. Ако те провеждат платени рекламни кампании, наблюдавайте техните стратегии и бюджети.

Правилният анализ на конкуренцията е в основата на оцеляването на Вашият бизнес. Класирането на сайтове в Google е подобно на маратон, където SEO играе решаваща роля, но не е единственият претендент. То е само едно парче от пъзела, който трябва да се сглобява всеки ден.

Не стойте на едно място, движете се напред

Експериментирайте, търсете решения на проблеми, анализирайте събраната информация и правете корекции по плана който води към успеха. Пътят не е един, пътищата са много и всеки успешен предприемач може да Ви разкаже лични истории за неговият успех.

One thought on “Какво да анализирате в конкурентните сайтове за SEO

 1. Успехът минава през пораженията, няма бързи процеси или преки пътища. Трябва търпение, упорита работа, последователност, дисциплина и малко късмет. И всяко нещо си има цена която трябва да се плати за да се случи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *