Какво научих от изтичането на документацията на Google search

The truth needs to come out?

“Случайното” изтичане на голяма документация за вътрешно класиране в Google Search предизвика шок сред професионалната SEO общност. В документите които изтекоха в публичното пространство има информация за над 14000 потенциални функции за начина по който търсачката класира сайтовете в алгоритъма си, и предоставя един по-различен поглед, повдигайки завесата на най-стриктно охраняваната система за класиране при търсене по ключови думи на Google.

Как да класирам сайта си в топ 3 ключови думи в Googel?

Този въпрос е може би е най-задаваният ни от потенциални клиенти когато обсъждаме възможността за съвместна работа по SEO. И който се нуждае от разяснение от наша страна към клиента, за това как търсачката открива, оценява и класира сайтовете в топ 10.

Прочетете също: Защо професионално направените сайтове нямат проблеми при Google ъпдейтите?

Важни неща за добро класиране на сайтове в Google

Историята накратко:

Човек на име Erfan Azimi открива документация на Google в която се говори за неща по които търсачката повишава или понижава сайтове в класацията си, и споделя тази информация с Rand Fishkin от SparkToro, на 5 Май 2024, който от своя страна привлича Michael King от iPullRank, с идея да разпространят тази история бързо.

Целта е ясна: Дискредитиране на Google, обвинения в лъжи и неистини, истории съчинени с бели конци как Google мами клиентите си и точи бюджетите им непрозрачно в рекламите (Google Ads) и тем подобни + здрава реклама на “добрите” guru които в името на “истината” разпространяват “словото Божие” за бизнес (SEO) и компания (Google) които не само че не контролират, а и живеят от “говоренето”.

Erfan Azimi ли е новият Edward Snowden?

За да може всеки сам да си отговори на така зададеният въпрос е добре преди да го стори да направи едно по-задълбочено проучване на нещата. Нека потърсим в търсачката каква информация има за иранеца Erfan Azimi разглеждайки сайта му, който е регистриран Декември 2023г. Води се CEO и Strategist на EA Eagle Digital, както и пионер в оптимизацията за търсачки.

Прочетете също: 4-те основи на SEO

Ако някой Ви каже че е успял да стане стратег в каквото и да е за 4 месеца, бихте се засмели, нали?  В Щатите думата “pioneer” се използва масово за хора откриватели на нови пътища, територии или научни постиженията. В българския език бих си поиграл с думата “пионерче”, по смисъла както е описана тук.

Ранд Фишкин (който според собствените си думи се е пенсионирал от 6+ години и не се занимава активно със SEO) нарича иранеца “практик” и казва че не го познава, но му се доверява. Следва обаждане на Майкъл Кинг който има контакти с ex-Googlers за да коментира и потвърди че документацията е автентична (Google официално потвърждава че информацията съдържаща се в изтичането е автентична на 29 Май 2024).

Сайта eaeagledigital.com е една лендинг страница в която пише че компанията му има офиси в Щатите, Турция и Грузия, като секциите Team и Case studies са празни. Най-горе има якия clickbait слоган “Results or Refand” като казва че връща парите ако след 6 месеца няма резултати.

Какви резултати не се уточняват.

Сайта няма адрес за контакт, само един email и телефон.

Никой нормален собственик на бизнес не би възприел на сериозно подобен сайт.

За разлика от абсолютно неизвестния иранец, Fishkin и King имат дълга история в SEO средите, предимно свързана с Moz.

Прочетете още: Колко линкове са необходими на един уебсайт, за да бъде конкурентен в Google?

Преди да изравя собствено мнение, бих препоръчал на всеки който иска да задълбае, нека си зададе класическият въпрос “Кой има изгода от всичко това?” или “Защо сега?”

SEO специалистите традиционно се разделят на следните 3 лагера:

  1. Всичко, което казва Google е вярно и ние трябва сляпо да следваме техните думи като “Светото писание”.
  2. Google е патологичен лъжец и нищо от това което казват не е вярно. Даже обратното е вярно.
  3. Google понякога казва истината, но трябва да тествате всичко лично, за да се убедите дали можете да разчитате на тази информация.

Моето лично мнение е по-близо до 3, и личният опит на бойното поле е пътеводителя на който ще се доверя.

Да вярваш сляпо в “едната истина” която ти сервират, или да отричаш “всичко” в името на фанатизма + неоспоримия факт че нямаш контрол в Google, който да ти позволява “вътрешна информация” в “тяхната” игра наречена Search Engine Optimization са моите логични обяснения как целият този много милиарден бизнес функционира, и какви трябва да са моите действия за да оцелявам и се развивам в него.

Google Search ranking system
@searchengineland.com

Въпроси по които може да се помисли:

  1. Дали Google събира информация от браузера Chrome (кликове, посещения, любими и т.н) за потребителското поведение на хората които го ползват за търсене в интернет?
  2. Дали CTR е ranking сигнал?
  3. Съществува ли sandbox за новите сайтове и колко е времето в което те са там преди търсачката да ги “освободи”?
  4. Колко влияе възрастта на сайта за по-доброто му класиране?
  5. Линковете ли са най-важните или съдържанието е цар?
  6. И още хиляди неща…

Накратко, много малко хора имат достъп до информацията която се пази като светия Граал в Google, как точно алгоритъмът събира и анализира информация относно сайтове по целия свят и на всякакви езици, и как и защо я класира в органичните си резултати. Практически, който има достъп до такава информация може лесно да прави пари от нея.

Професионалистите който се занимават активно със SEO биха дали мило и драго, за да се сдобият с такава информация която да използват като конкурентно предимство.

Common sense

В общи линии + здравия разум казват че ако се работи по структурата на сайта, по съдържанието, по link building, по реклама и по търсене на слабите страни на конкурентите, екипът който поддържа даден сайт ще е по-успешен в годините и ще “изкарва заплатата си”, носейки приходи, клиенти и ползи за бизнеса, но дали е така, ако попитате 10 собственици на бизнес сайтове, ще получите поне 5 различни отговори. Всеки има лична история която да разкаже.

Прочети тук:

Всеки който се интересува от материята наречена SEO може да отдели достатъчно време и да прочете тук относно казуса, след което да сформира лично мнение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *