4-те основи на SEO

4 стълба на ефективната SEO стратегия

Всеки който е навлязъл в дълбоките води на оптимизациите за търсачки и се е сблъскал с проблеми като класиране на сайт в google и преодоляване на конкуренцията от първата страница на търсачката е наясно колко важна и колко многокомпонентна материя е SEO-то.

То е сложно и променливо през годините но има основи по които, който е работил е видял дългосрочните резултати от работата си. А те са 4: техническо SEO, on-site, създаване на съдържание и изграждане на авторитет.

Прочетете още: Как да ребрандираме сайт, без да загубим позициите му в Google?

4 основи на SEO

Тази статия ще ви помогне да преодолеете шума, съсредоточавайки се върху четирите основни стълба на SEO.

Четирите ключови основи на SEO, по които собствениците на сайтове трябва да работят постоянно, са:

  1. Техническо SEO: Колко добре съдържанието на сайта може да бъде обходено и индексирано от търсачките? Търсачките обичат сайтове който имат следните параметри: “crawl, indexing, mobile, speed”.
  2. Съдържание: Което дава най-подходящия и добър отговор на въпроса на потенциалния клиент. Вашето съдържание казва на потенциалните клиенти какво правите, къде го правите, за кого сте го правили и защо някой трябва да купи от Вас.
  3. On-site SEO: Цялостен оптимизиран сайт за уникално преживяване на посетителя. Направете сайта ви да изглежда като подреден шкаф за документи. Със секции, с папки и цялата информация да бъде достигана с максимум 3 клика на мишката.
  4. Off-site SEO: Изграждане на авторитет за повишаване на доверието и класирането. Wikipedia има милиони входящи линкове, без никой да е правил някога “link building”. Хората линкват и цитират съдържанието и защото го намират за полезно, образователно и авторитетно. Това са истински, естествени връзки, които обогатяват сайта, предоставят допълнителен контекст и служат като истинска съединителна тъкан.

Прочетете още: Колко линкове са необходими на един уебсайт, за да бъде конкурентен в Google?

seo-osnovi

Работа, работа, работа

Ако работите целеустремено и дълго по тези четири SEO стълба, ще подобрите видимостта и трафика от органичното търсене и ще създадете лоялни клиенти. Това няма как да се случи без упорит и последователен труд.

SEO-то става по-лесно управляемо, когато се работи дългосрочно по тези четири основни стълба от екип професионалисти които се стремят да затворят цикъла на работата и така да окупират първата страница на google за стотици ключови думи. Думи които привличат и насочват потребителите когато търсят информация в интернет.

Прочетете още: Как клиента да оцени дали SEO стратегията по сайта му е добра?

  1. Техническото SEO гарантира, че търсачките правилно ще открият, обходят и индексират информацията от Вашия сайт.
  2. Оптимизирането на кода и външния дизайн на сайта предоставя информация на търсачките по отношение на уместността и йерархията.
  3. Инвестирането на време и финансови ресурси в полезно и авторитетно съдържание, което отговаря на въпросите на Вашите клиенти и установява вашия опит, полага основите за добри класирания в SERP.
  4. Link building-ът изгражда необходимия авторитет и циментира мястото на Вашия сайт като доверен ресурс по подходящи теми.

Не познавам някой, който да е стигнал до върха без упорит труд

Уверете се, че сте поставили ясни, разбираеми от екипа цели, подплатени с необходимите ресурси и проследявайте KPI в GSC и GA, как се изменят с времето. Правете необходимите корекции и следете стриктно какво прави конкуренцията Ви за да можете да разберете защо се случва дадена промяна и как Вие можете да противодействате на това.

Резултатите винаги са измерими

Резултатите в SEO са измерими, прозрачни и видими и всеки екип се оценява по постигнатото, спрямо разходените ресурси. Така винаги ще знаем къде се намираме спрямо това което искаме да постигнем и ще можем да измерим дейностите водещи до резултата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *