SEO за медицински сайтове

SEO за сайтове които предлагат лекарски услуги – Как се прави правилно?

Медицинските сайтове са “друга бира”, що се отнася до оптимизацията им и рекламирането в интернет. Нишата е тясно специализирана, конкуренцията е убийствена и търсачките индексират информацията по-различен начин от обичайния.

Работата с медицинските сайтове е най-трудна от всички ниши в които сме работили, но плаща много добре. Така че е предизвикателство което си заслужава да задълбаеш. Сайтове на медицински центрове, клиники, стоматологии се нуждаят от експертен екип който да се ангажира с изработката и популяризирането на услугите им, привличайки нови клиенти.

сайт на зъболекар

Прочетете също: Как да подобрим класирането на сайта си в локалните резултати на Google?

4 специфики на сайтове с медицинска тематика

1. Висока конкуренция. Медицинската тематика е една от най-конкурентните ниши. Борбата за топ позиции в Google е безмилостна при наличие на големи финансови ресурси и печалби. Необходимо е подробно проучване на семантиката чрез локализация и изготвяне на годишен план по който да се работи.

2. Ограничения и регулации на законодателството. Има много ограничения и специфики от страна на държавата в рекламата на медицински услуги и лекарства, с които опитните специалисти трябва да се запознаят, преди да изготвят годишния план на действия.

3. Нисък CTR. В зависимост от предлаганите услуги ще трябва да се избере и подходящата стратегия. По различен начин ще трябва да подходите ако оптимизирате сайта на медицински център в София, със сайт на стоматолог в Добрич.

Хората трудно разбират съдържанието, като разчитат повече на лични препоръки. Ако техен познат е ползвал услугите на зъболекаря примерно, и е останал доволен, неговото мнение ще натежи изключително много при взимането на решение. Също важи с двойно по-голяма сила, ако човека е останал недоволен от услугата и “плюе” лекаря.

Прочетете също: Колко линкове са необходими на един уебсайт, за да бъде конкурентен в Google?

Личните препоръки, репутацията и положителните отзиви са от изключително значение в този бизнес.

4. Сложно индексиране. Google имат строга политика, собствени алгоритми и задълбочени проверки на сайтовете с медицинска темататика, като налагат сериозните и утвърдени имена. Ако сте нов лекар, в нов град и решите да инвестирате в бизнес сайт, ще трябва да почакате известно време преди търсачките да му дадат заслужено място в класациите си. И това е правилно.

Но през това време, екипът от SEO специалисти ще трябва да работи за постигане на целите.

seo-medicinski-saitove

2 стъпки по класическа SEO оптимизация

Вътрешна оптимизация
Началото е изготвяне на технически одит. Цялостен анализ на сайта, изчистване на грешки, оформление на дизайна, семантично ядро на ключовите думи който се търсят, изпращане на технически задачи към специалистите по съдържание и програмиране.

Прочетете също: Как да ребрандираме сайт, без да загубим позициите му в Google?

Следва задълбочен анализ на конкуренцията, написване на нови текстове по определено задание. Добавяне на нови блокове в сайта с цени, предимства, информация за лекари и много други неща.

С 2 думи създаване на фундамента върху който ще построите сайта.

Целта е всичко да е професионално направено, да вдъхва доверие, да предоставя проверена информация която лесно отговаря на общи въпроси на пациентите.

Външна оптимизация
1. Работа в социалните мрежи и форуми където хората споделят личен опит, информират се за качествата на даден медицински специалист и взимат решения.

2. Link building по 2 направления:

а) Медийни сайтове с интервюта на лекари, участия в телевизионни предавания (БТВ, НОВА, БНТ), интервюта в БНР и местни радиостанции. Всички тези медии имат сайтове в които отразяват новините, а линкове от тях са супер полезни.

б) Публикации в национални и международни специализирани сайтове за медицина. Знам как се взимат линкове от такива висококачествени сайтове, именно защото е трудно, тези линкове са едни от най-ценните.

Какви изводи могат да се направят?

Обобщавайки информацията относно SEO оптимизация на медицински сайтове, бих наблегнал на следните:

1. Работете с експертиза. Google одавна има E-A-T (експертност-авторитетност-доверие) и YMYL (Your Money, Your Life) алгоритми и филтри, чрез които не пропускат сайтове със съмнително съдържание. Целта им е една – да се открояват качествените, надеждни и авторитетни сайтове, от тези, които подават подвеждаща информация и предлагат услуги с лоша репутация. Това означава, че сайтът трябва да съдържа: информация за лечебното заведение, пълни данни за контакт с адрес, телефон, работен график, цени на услугите и др.

2. Работете с доверието на посетителите. Не забравяйте да посочите подробна информация за всички служители (длъжност, специализация, часове за прием, дипломи и сертификати, компетенции). Колкото повече фактическа информация и документи има на сайта, толкова по- привлекателен ще бъде за търсачките.

3. Информацията която се съдържа на сайта трябва да бъде ясна и лесно разбираема, а интерфейсът да е достъпен и фокусиран върху лесната навигация на потребителите. Ако на сайта ви има материали с фактически, граматически или правописни грешки, това ще изплаши както посетителите, така и търсачките.

Заключение

Сайтът ви трябва да има добавена стойност в сравнение с конкуренцията за да може да се откроява. Щом искате хората да ви поверят парите или здравето си, се очаква от вас да спечелите доверието на търсачката и потребителите му, като демонстрирате причините, поради които точно вашия сайт е на-добрият избор в момента.

Изграждането на един медицински сайт е по-особено начинание, иска повече време, повече фокус върху детайлите и експертно съдържание написано от професионалисти. Външната оптимизация изисква голям бюджет и иска време за да натрупа необходимата линкова маса, но пък за сметка на трудностите, опитът който се натрупва е безценен.

 

2 thoughts on “SEO за медицински сайтове

  1. Каква е цената за изработка на сайт за дентални услуги? Както и за поддръжка?

  2. Един малък сайт визитка който предоставя информация за стоматолога, предоставяните услуги и карта в google maps на адреса струва около 1000 лв. Оптимизацията му за google на годишна база варира от локацията на кабинета. Ако е в Добрич цената е една, ако е в София ще е х2, х3. Конкуренцията е различна и тя определя времето и ресурсите по които трябва да се работи. За конкретна оферта пишете на мейла.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *