Как да ребрандираме сайт, без да загубим позициите му в Google

Как и защо да сменя домейна на сайта си без той да загуби класирането си в органичните резултати на Google?

Понякога собственика на даден бизнес решава да промени домейна на работещ сайт с друг поради много причини. Ако този домейн е работил повече от 5 години и по него е правен активен линк билдинг (тоест има силен линк профил и силно медийно присъствие) преди да решите да направите смяната задължително се консултирайте със опитен SEO специалист.

rebrandirane-na-biznes

Нещата които могат да се объркат са много, примерно:

  • Загуба на качествени входящи линкове.
  • Понижаване в класациите на търсачките (а от там загуба на трафик и таргетирани посетители).
  • Загуба на хубаво съдържание
  • Необходимо време за връщане на позиции
  • Нужда от обучение и адаптация към работата (ако се сменя CMS).

Това са само някои от проблемите с които ще се блъснете при смяна на домейн и които ще навредят на Вашия онлайн бизнес, докато ги отстраните.

Положете солидни основи

Още при първото купуване на домейн който ще бъде лицето на Вашата онлайн дейност Вие трябва да имате план как ще се развие бизнеса Ви в следващите 5 години. Този план ще Ви спести много главоболия и неприятности които рано или късно ще се появят, и ще трябва да ги решавате в движение.

Така че отделете необходимото време и съставете план със стъпки които ще следвате в развитието на онлайн магазина. Според нашия опит 75% от e-shop в България са направени с мисъл за печалба, но без начертан път как тя да бъде достигната.

Инвестират се едни пари, “да тръгне бизнеса” пък после ще му мислим.

Когато това “после” им почука вратата се търсят решения “на парче” и резултатите в 90% от случаите са незадоволителни (както за бизнесмените, така и за разработчиците). Затова в дигитална агенция blog7 избираме клиенти с които ние искаме да работим, или движим собствени проекти, със солидни основи още от началото.

old-new-business

Кога да ребрандирам онлайн бизнеса си?

Нека започнем с въпроса “какво е бранд?”. Бранд е доверието на клиента към Вашата компания. Печели се трудно, поддържа се още по-трудно, но е един от най-качествените показатели на бизнеса.

Онлайн бизнес обикновено се ребрандира когато има основателна причина за това. Трябва нещо да пречи, да води до загуба на капитали, да води до съдебни спорове, натрупана лоша репутация, навлизане на нов пазар или просто да е приключило жизнения си цикъл и е дошло време за промяна. Промяна на име, промяна на бизнес план, промяна на ниша и т.н.

Каква е целта на ребрандирането на сайта?

Целта ни е да променим начина на възприятие на компанията от клиентите и. Трябва да се разработи нова, дългосрочна стратегия за създаване и поддържане на успешна марка.

Ако сте взели решение да ребрандирате бизнес сайта си при добро планиране от професионалист трябва да се запазят всички досегашни ползи и да се подготви почвата за новите неща.

Ще Ви трябва силен екип от професионалисти (програмист, уеб дизайнер, копирайтър, SEO специалист, маркетинг специалист, администратор) които или ще наемете отделно, или ще потърсите агенция която ги има налични. Тук само ще добавя че изпълнителя няма да Ви даде гаранции за краен успех.

Успехът зависи от много фактори

Успехът зависи от всички участници + пазара + конкуренцията + таргетите и инвестираните средства.

След договарянето на цената и условията трябва да им гласувате доверие и да изчакате резултатите. Времето е решаващ фактор и както хубаво вино за да узрее иска своето, така и всеки бизнес сайт за да излезе на печалба иска време и постоянна работа от екипа.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *