4 задачи за които SEO професионалистите използват ChatGPT за работа

Как можем да ползваме силата на ChatGPT за SEO цели?

Супер лесно е, напишете му тема свързана с вашия бизнес. Чатботът ще генерира списък с подходящи ключови думи, от които можете да почерпите вдъхновение и да анализирате за да създадете (пак с негова помощ) вашето SEO съдържание.

chatgpt

Прочетете още: Как и дали ChatGPT ще повлияе на SEO оптимизацията на сайтове?

Я да видим какви хубави неща може да прави този изкуствен интелект:

1. Създаване на съдържание

Създаването на качествено съдържание винаги е трудоемка задача, особено ако нямате на разположение опитни писатели. Може ли ChatGPT да направи това вместо тях? Краткия отговор е НЕ, но може да пише средна хубост текстове които стават за публикации в блогове и социалните мрежи.

Качествения писател на съдържание (SEO копирайтър) е най-добрата инвестиция която трябва да имате на разположение винаги.

SEO агенция без copywriter, link builder и програмист не може да съществува.

Въпреки че Google ясно е заявил че съдържанието, създадено с помощта на изкуствен интелект се третира като спам, и може чрез алгоритмите си да идентифицира и санкционира такова съдържание, все още не можем категорично да заявим че това се случва, или ще се случва в близкото бъдеще. Но нищо не ви пречи с малко човешки надзор да „нагласите“ съдържание генерирано чрез изкуствен интелект. А и ще спечелите страшно много време, което е пари и част от личното ви ограничено време.

Прочетете още: Колко линкове са необходими на един уебсайт, за да бъде конкурентен в Google?

2. Проучване и анализ на ключови думи

ChatGPT се справя много добре при търсене на свързани ключови думи и генериране на сходни идеи. Лесно ще ви изготви списък със свързани ключови думи въз основа на разбирането си за резултатите от търсенето които да ползвате в писането на статии.

Друга полезна функция за която можете да го използвате е за определянето на конкуренцията в нишата в която искате да развивате бизнес. Няма смисъл да се бутате в силно конкурентни ниши в които има изявени лидери с огромни бюджети за харчени и класни екипи които никога няма да можете да победите.

Потърсете онази ниша в която конкуренцията е слаба, и вие разбирате бизнеса, и инвестирайте там.

seo-optimizacia

3. По-добро разбиране на намеренията за търсене

Способността на ChatGPT да задълбава в заявката за търсене и да я подобрява е много интересна интерпретация и смело можем да кажем че докато Google приема вашето запитване и се опитва да му отговори, ChatGPT приема заявката и често я подобрява.

Въпреки че все още чатбота се обучава именно тази негова способност може да е ключа на успеха му, да подобрява въпроса на търсещия показвайки му по-добри резултати.

Като SEO специалист няма нужда да ви се казва, че като оформите съдържанието си така, че да отговаря по-добре на даден въпрос, ще се изстреляте нагоре в класирането на търсачките, и точно ChatGPT може да ви помогне да го направите.

4. Генериране на добри SEO заглавия за статии

Който и писател да попитате той ще ви каже, че заглавията са едно от най-трудните неща за писане, особено за целите на SEO. Заглавието трябва да е:

  1. кратко
  2. да привлича читателя
  3. да носи послание
  4. да продава стоки и услуги
  5. да бъде запомнящо се. И всичко това ЗАЕДНО.

artificial-intelligence

AI представя един нов и смел свят за SEO който е само на една ръка разстояние

ChatGPT е изключително впечатляващ инструмент. Лесно е да се увлечете във вълнението от това което предлага и което евентуално може да направи в бъдеще, особено за оптимизацията на съдържание. Само с малката извадка от функционалността, разгледана по-горе, той потенциално може да ви спести стотици часове всяка година.

Засега ChatGPT има ограничения

Въпреки това не е лишен от своите недостатъци. От една страна, в сегашния си вид той черпи данни до 2021 г., което означава, че не може да предостави никаква информация за текущи събития. Вероятно е безопасно да предположим, че по-късна или платена версия на чатбота ще отстрани този проблем, но все още не знаем колко време ще е необходимо на изкуствения интелект да научи за новите събития и да ги свърже с други теми.

Освен това той не е 100% точен и безпристрастен. В зависимост от входните данни той може да покаже невярна или неточна информация, особено за езици извън големите (английски, испански, френски, немски и т.н).

Ще замени ли ChatGPT Google?

chatgpt-google
Личното ми мнение е “твърде рано е”, но предоставянето на готови качествени отговори на въпроси е по-доброто от класирането на 10 сайта на първа страница на търсачките и посетителя да отваря сайтове и да търси. А и търсачките веднага се включиха в разработване на собствени AI решения които да го конкурират.

Засега мога да кажа че Google е изключително огромна компания която държи 90+% от пазара и няма лесно да намали дяла си.

Но ChatGPT е страхотен инструмент и всички признаци сочат, че ще става още по-добър. Засега е показал потенциал да направи оптимизацията за търсачки много по-бърза и по-ефективна. Ако се налеят още пари ще става все по “интелигентен”.

2 thoughts on “4 задачи за които SEO професионалистите използват ChatGPT за работа

  1. Създателят на Gmail – Paul Buchheit предсказа в Twitter, че ChatGPT може да е на „година или две“ от това да изкара Гугъл от бизнеса. Мислиш ли че това може да се случи?

  2. Не споделям толкова оптимистично предсказание. Гугъл е ТОП компания с може би един от най-добрите баланси в бизнеса си. В момента държи 90+% от пазара и ако Microsoft с bing искат да увеличат дяла си ще трябва да покажат качество и ресурси за да го постигнат. Не че ги нямат, но не е и лесно постижимо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *