Как и дали ChatGPT ще повлияе на SEO оптимизацията на сайтове?

ChatGPT ли ще е убиецът на SEO както го познаваме досега?

Възходът на изкуствения интелект (ИИ) позволи на бизнеса да взема решения, базирани на данни, по-бързо от всякога. На пазара се появи един инструмент “чатбот”, захранван от GPT-3, който показа че може бързо и точно да отговаря на запитванията от потребителите.

Въпросът е за какво ти е необходимо да търсиш в сайтове когато можеш да питаш и получиш бърз и точен отговор?

seo-and-chatgpt

ChatGPT показа потенциал да направи революция в начина, по който бизнесите могат да взаимодействат със своите клиенти, но в днешната статия искам да разгледаме какви последици може да има в областта на оптимизацията за търсачки (SEO).

Ще разгледаме нашето мнение относно как и дали ChatGPT може да повлияе върху SEO-то, както положително, така и отрицателно. Ще обсъдим потенциала на ChatGPT за повишаване на ангажираността на клиентите и подобряване върху цялостната SEO ефективност, както и рисковете, свързани с използването му.

Прочети още: Как клиента да оцени дали SEO стратегията по сайта му е добра

След като прочетете тази публикация ще бъдете по-добре подготвени да вземете най-доброто решение за Вашия бизнес.

1. ChatGPT чрез обработката на милиарди файлове информация предоставя по-подходящи отговори при въпросите на потребителя

ChatGPT е нов чат-базиран генеративен претрениран трансформатор (GPT), който беше създаден за да направи революция в SEO индустрията. С ChatGPT създателите на съдържание вече могат да създават висококачествено съдържание с много по-бързи темпове. Ако досега трябваше на един копирайтър технологично време за да напише една стойностна публикация (2-3 часа) сега това става с автоматично генерирано съдържание което спомага за подобряване на класирането в търсачките.

Изкуственият интелект и машинното обучение позволяват на GPT бързо да генерира резултати в разговорния чатбот, като предоставя на потребителите по-естествен език и отговори, подобни на човешките. Това спомага за подобряване на потребителското изживяване в уебсайтовете, тъй като GPT предлага правилни отговори на заявките и подходящи ключови думи и фрази, които могат да се използват за целите на SEO.

2. ChatGPT може да отговаря на въпроси, които са свързани с първоначалната заявка

Ясно стана на всички че ChatGPT е революционен инструмент който обещава да промени начина по който дигиталните маркетолози и създателите на съдържание подхождат към създаването на самото съдържание. С този мощен инструмент SEO специалистите могат да създават съдържание, свързано със заявката за търсене, като същевременно предоставят полезно съдържание, което е в съответствие с алгоритмите на търсачките.

Със способността си да генерира правилни отговори на заявки на естествен език ChatGPT предлага уникално предимство пред други гиганти като Google, когато става въпрос за класиране в търсачките и маркетинг при търсене. Като използва мощта на изкуствения интелект, машинното обучение и дълбокото обучение, ChatGPT може да осигури уникално изживяване което надминава възможностите на човешкия мозък.

3. ChatGPT може да помогне за класирането на сайтове при органичното търсене

ChatGPT е мощен инструмент, който може да помогне за класирането при органично търсене в SEO индустрията. Той използва широк спектър от възможности за създаване на съдържание и висококачествено съдържание със своята обработка на естествен език и възможности за метаописания, за да изгради продуктови описания и да помогне при цифровия маркетинг.

Чатботът използва полезното съдържание с което е трениран за да генерира автоматично съдържание съкращавайки значително времето за създаване на това съдържание.

4. ChatGPT може да предоставя персонализирани препоръки

С помощта на разговорния чатбот ChatGPT се помага за създаването на висококачествено и ангажиращо съдържание, съобразено с подобряването на потребителското изживяване в уебсайтовете и при търсене в Google.

Това е от голяма полза за индустрията на търсачките, тъй като помага за създаването на съдържание, което е по-релевантно на заявката за търсене и предоставя точни и правилни отговори на потребителя.

5. ChatGPT позволява търсене по ключови думи

С възможностите си за обработка на естествен език чатботът може да създава ангажиращо съдържание, подобно на човешкия език. Това може да помогне за повишаване на класирането в търсачките и да подобри потребителското изживяване в уебсайтовете.

Като използва силата на изкуствения интелект и машинното обучение, ChatGPT може да осигури точните и подходящи ключови думи, публикации в социалните медии, статии в бази знания и др.

6. ChatGPT може да осигури по-точни резултати

ChatGPT може да осигури по-точни резултати с широкия си набор от възможности. С помощта на своите възможности за изкуствен интелект и машинно обучение той може да предоставя правилни отговори на съответните ключови думи и заявки за търсене. Това ще помогне на дигиталните маркетолози да създават по-точни класации и кампании, съобразени с изискванията на търсачките.

Времето на всички е ограничено, особено в големите градове и всички оценяваме бързия и точен отговор на конкретен въпрос. Вместо да отваряме 5 сайта и да търсим в тях по-ключова дума, с чатбота получаваме конкретен отговор.

7. ChatGPT може да помогне при местното търсене (Local SEO)

ChatGPT може да помогне при локалното търсене. Тази технология използва обработка на естествен език (NLP), за да разбира човешкия език и да генерира по-полезно съдържание, като например метаописания, описания на продукти и цифров маркетинг.

А локалното търсене е от съществено значение за релевантността на отговора. Телефонът ми знае къде се намирам и търсачката ми връща отговор от най-близкия до мен бизнес. Гениално!

8. ChatGPT може да помогне за подобряване на ангажираността на клиентите.

Всеки бизнес иска да има колкото се може повече информация за клиентите си (KYC – know your customers) за да може да я използва срещу тях в стремежа си да им продаде. Колкото повече неща съумее да им продаде, толкова повече ще увеличава печалбите си. И така без край.

Ще се наложи ли изкуствения интелект в търсачките Google, Bing, Baidu?

И трите търсачки работят усилено по това в една бясна надпревара с времето кой първи ще предложи решение с което ще увеличи монопола си. Засега Google направи първата грешка с Bard която костваше на акцията 100 милиарда долара.

Изчакваме да видим руският Яндекс какво ще предложи.

google-drop

Shares for Google’s parent company, Alphabet, dropped 9% Wednesday after its AI chatbot, Bard, gave an incorrect answer. Google’s parent company, Alphabet, lost $100 billion in market value on Wednesday after its new artificial intelligence technology produced a factual error in its first demo. Feb 9, 2023.

В заключение, ChatGPT може да се окаже мощен инструмент за специалистите по SEO. Със способността си да обработва естествен език и да генерира подходящо съдържание ChatGPT може да помогне на SEO специалистите да създават съдържание, съобразено с тяхната аудитория и оптимизирано за класиране в търсачките. Освен това ChatGPT може да се използва за подобряване на обслужването на клиенти и за създаване на по-ангажиращо съдържание и действия.

Макар че технологията все още е на ранен етап, нейният потенциал е неоспорим и може да доведе до цял нов свят от възможности за SEO.

SEO е по-жив от всякога досега

Моето мнение е че прибързано някои гурута обявиха отново “SEO is dead“. Оптимизацията за търсачки е необятна материя която именно защото е поливалентна и има широк спектър на действия ще се нагоди спрямо новата революция за да може да предостави нови услуги на клиентите си.

Използването на изкуствен интелект ще вдигне още цената на услугите, създавайки нови ниши. ( Писане на съдържание с ИИ, или ръчно, създаване на приложения които откриват съдържание писано с AI, и т.н)

SEO е мултимилиарден бизнес в който се очаква до 2028 да генерира приходи в размер на 122 милиарда долара, доказал се през последните 15 години че е изключително устойчив на всякакви промени. И при изкуствения интелект ще оцелее.

2 thoughts on “Как и дали ChatGPT ще повлияе на SEO оптимизацията на сайтове?

  1. Paul Buchheit казва за чатбота – “Все едно да зададете въпрос на професионалист, който да свърши работата вместо вас, като разликата е че изкуствения интелект ще даде резултати веднага, а на човекът ще му трябва време за анализ.” Задава се нова ера която ще промени всичко което познаваме досега.

  2. И аз съм на същото мнение, тази година е началото но след 2024 ще настъпят промени които ще носят нови неща и идеи. Ключа на развитието на AI е финансирането на такива проекти. Ако Майкрософт повярва в това начинание и други компании ще я последват и ще има бурно развитие сектора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *