Как клиента да оцени дали SEO стратегията по сайта му е добра

Често ме питат клиенти “Как мога да оценя дали една SEO стратегия е полезна за сайта?” Бързият отговор е трябва да имаш знания и опит за да оцениш. Като собственици на бизнес сайтове и онлайн магазини те трябва да са наясно със работата на SEO агенцията която поддържа сайта им и да анализират месечните доклади които получават.

Ако нямат познания как работи Интернет и какво означава “оптимизация за търсачки”, по-добре да потърсят мнение на специалист който да е доверено лице.

seo-quality

  1. Кои са нещата на които трябва да обърнат специално внимание?
  2. Кои са червените лампички които показват че работата на SEO оптимизаторите е лоша?

По първия въпрос мисля че следните 5 елемента са основни при оценяването на работата на всяка SEO агенция:

  1. Attract, или увеличаването на броя на потребителите (таргетиран трафик) и показванията на страници (pageviews).
  2. Engage, което е свързано с click-through rate (след като сайта е привлякъл вниманието на посетителя, той какво преглежда и какво купува).
  3. Sales Conversion Rate. (Коефициент на реализация на продажбите), темп на нарастване на продажбите по месеци.
  4. Социални медии, т.е. социални споделяния, следвания, коментари, харесвания на бранда.
  5. SEO рейтинг, класиране на сайта в Google и увеличаване на авторитета на домейна.

Много SEO колеги, особено по-старите, поддържаха тезата че работата на специалиста по оптимизация свършва с увеличаването на качествен трафик.

“Аз съм “викача”, привличам нови посетители, но нито мога, нито искам да ме занимават със продажби. Те са отговорност на собственика на бизнеса.”

Как се правеше SEO до преди няколко години?

Чрез SEO (предимно onsite) и link building се подобряваха показателите и това се отчиташе в Google search console, Ahrefs. Това се считаше за достатъчно свършена работа която лесно можеше да бъде проследена в месечните отчети. Създаваше се съдържание (copywriting), промотираше се в социалните мрежи (facebook, twitter), по-смелите правеха видео съдържание за youtube + 5-10 хубави линка на месец. Достатъчно обемна работа за 2 души на заплата които да поддържат месечната оптимизация на клиент.

Как се прави SEO сега?

Но вече нещата са много променени и освен горепосочените SEO агенцията трябва да обърне специално внимание на промотирането + offsite. Ако отделиш една седмица за onsite и конструираш всичко правилно по сайта няма да пипаш поне година – две по дизайна. Но колкото и хубава работа да си направил onsite му трябва постоянна:

  • промоция по социалки и видео (youtube, tiktok)
  • link building

Иначе конкуренцията ще те задмине.

По втория въпрос за червените лампички и проблемите в SEO, всеки клиент трябва да научи да чете и разчита отчетите които му изпраща агенция + отчетите от двата безплатни инструмента на Google (GWT, GA). Те са достатъчни за да види цялата картинка. По-мнителните бизнесмени могат да поглеждат и всякакви други отчети от third party tools (ahrefs, semrush и др.) и да задават въпроси.

Червените лампи

red-lights-value

Ако не виждате увеличение на таргетиран трафик към сайта, липса на нови качествени линкове, цитирания в авторитетни медии и “шумулене” в социалките, нещо куца в работата на специалистите и трябва да се седне на масата за преразглеждане на стратегията. Мониторинга на конкуренцията също е от съществено значение, защото тяхната дейност влияе на ранкингите на търсачката.

Когато договорките между изпълнител и клиент са писмени и се следят сроковете още на втори, трети месец ще се покажат проблемите. Затова двата екипа (на агенцията и клиента) трябва да провеждат работна среща на 2 седмици, за да хванат проблема още в зараждането му.

Не вярвайте на всичко което чувате. Дори солта и захарта си приличат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *