Линк билдинг на бюджет – Възможно ли е и кога трябва да се прави?

Какво е линк билдинг, каква е целта и каква е цената?

link-building-kakvo-e

Link building е процес от SEO оптимизация на сайт за изграждане на входящи линкове от други сайтове към Вашия.

Каква е целта?

Целта е да се подобри позицията на сайта в челни места в Google SERP.

Защо?

За увеличаване на органичния трафик и от там на продажби и клиенти.

Колко струва?

Цените започват от 1000 лв на месец за български онлайн магазин който иска да подобри видимостта си в търсачката и да увеличи таргетирания трафик, продажби и клиенти за бизнеса си. В зависимост от нишата, конкуренцията и целите цената може да се вдигне много.

Абонаментна услуга ли е или е еднократна?

Абонаментна е и най-краткия срок е една година. Бизнесът трябва да е наясно че при подписването на договор за SEO услуги трябва да разполага с необходимия бюджет за реализация на целите си. Няма никакъв смисъл да се почне нещо, за да “видим” и за да “тестваме”. Това са дългосрочни процеси които изискват ресурси, експертиза и сериозни ангажименти, но и се отплащат подобаващо на визионерите които знаят как да правят бизнес.

ОК, нека размислим по темата

Един от най-честите въпроси които получавам на мейла е следният:

Може ли да се направи link building за онлайн магазин на бюджет? Имам e-shop който продава дрехи и искам да подобря видимостта му в Google, но разполагам с ограничен бюджет – 1000 лв на месец. За тези пари какъв линк билдинг можете да направите?

Отговорите са 2:

  1. Краткия – може
  2. Правилния – Зависи, и дали сега е правилния тайминг

При конкурентна ниша (каквато са дрехите) всички сайтове ползват услугите на SEO агенции за да подобрят класирането си в търсачката. За да пробиеш там и да ги изместиш трябва бюджет и дългосрочно инвестиране. Ако приемем че един качествен линк в новинарски сайт струва между 100 и 300 лв месечния бюджет свършва бързо. А без линкове сайта няма да се класира. Алтернатива са социалните мрежи и директния трафик но там парите ще покриват заплатата на изпълнителя който ще създава и поддържа съдържанието и профилите.

Собственика на бизнеса трябва заедно със SEO експерта да изготвят детайлен план за действия със стъпки и предвиждания на развитието на сайта който да има ясна цел, осигурен бюджет и ясна визия:

  • Как
  • Какво
  • Кога и
  • Защо

трябва да се случи за да имаме успех. И този успех трябва да бъде бъде измерим в пари, за да получи всяка от страните справедливо заплащане за труда си.

Чувал съм че има бели, сиви и черни техники за link building

White-Hat-SEO-or-Black-Hat-SEO

Има ги, да. Тези техники са породени от желанието на бизнесмените да манипулират бързо и безскрупулно алгоритмите на Google и да наложат своя сайт преди конкуренцията. Когато човека с парите изисква от SEO специалиста бързи резултати се раждат забранените техники, които както е естествено търсачката открива и наказва.

Само слабоумни хора са на мнение че могат да притежават инструментариум и знания чрез които да манипулират в своя полза търсачка като Google.

Истинските SEO професионалисти работят с white hat техники и много рядко си позволяват grey hat неща за да оптимизират даден сайт, защото са наясно със последствията и са отговорни първо към името си (което е най-ценния им актив в бизнеса) и после към работодателя си. В едно дългосрочно партньорство black hat SEO няма място. . Ако искаш да класираш сайт с черни техники, трябва бизнеса да е подходящ и да си наясно кога да влезеш и кога да излезеш от играта.

Непоискан съвет относно SEO

Ако не сте наясно с материята какво означава оптимизация на сайтове за търсачки преди да потърсите професионално мнение от агенция отделете време и се информирайте. Няма нужда да имате задълбочени знания, но е абсолютно задължително да знаете какви са процесите и времетраенето за да се постигне дадена цел. Така ще спестите изключително много време и пари в безцелни лутания докато търсите правилния път. А когато посоката не е правилна няма как да достигнеш целта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *