Продажба на линкове за SEO цели

Как да избирам какви линкове да купя за моя сайт?

Гост автор: Никола Янчовичин

Един от важните фактори, чрез които се определя позиционирането на даден сайт в търсачките е наличието на връзки (хиперлинкове) в други дигитални ресурси, които да водят към него. Връзките са вид сигнали на доверие, забелязани от създателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин, които според анектода видели, че авторитетните научни трудове винаги се цитират от повече други такива.

И мнозина хора, стартирайки даден сайт и виждайки, че не винаги могат да получат връзки по естествен начин, то започват да се запитват: „Как да избера какви линкове да купя?”.

Купуването и продаването на линкове е забранено от Google

Защото закупуването, освен че противоречи с правилата, които търсачките се стараят да наложат, може да струва доста скъпо, но е практика която се използва от почти всички SEO експерти, особено когато клиента иска по-бързи резултати за неговия бизнес сайт.

Даден сайт няма да изплува в резултатите, ако за него се купят некачествени линкове, а и може да се случи нещо още по-лошо – това може да доведе до алгоритимични или ръчно наложени наказания от екпипите, които обслужват големите световни търсачки. Веднъж наказан, даден сайт може много трудно или въобще да не може да си върне позиционирането.

the-best-seo-tools-for-ecommerce

Link building е основна част от SEO услуги

За това реших да напиша следните няколко съвета, които аз следвам.
Проверявайте историята на домейна, от който ще купувате линкове
Мнозина хора, които ловко манупилират непосветените, го правят, твърдейки че даден домейн, чрез който продават линкове е много стар. И има история на неговото ползване.

Няма нищо по-лесно (ако имаш дадените средства) да закупиш име на сайт, който е бил ползван и впоследствие изоствен (по някаква причина).
Хората, които продават линкове често закупуват такива (към които вече има някакви връзки и/или трафик), с цел да продават линкове на много висока цена.

Има инструменти, като Waybackmachine, чрез които може да видите за какво даден домейн и сайт към него е бил ползван. Ако имате сайт-книжарница и сега ви се предлага сайт, на който преди шест години е имало културен портал, а сега има миш-маш от новини в най-различни области, сред които хазарт, продукти с канабис и т.н., то е много вериоятно това да е именно ферма за линкове.

Проверявайте за линковете и домейните, които линкват към сайта, от който ще си купите линк

Сайтовете може да бъде проверени и какви линкове водят към тях.
Не искате сайт, към който водят множество изкуствено създадени линкове, нали?

Тях може да ги разпознате чрез инструменри на Moz, Ahrefs, Majestic – те са линкове с ниско качество, които като съвкупност уж вдигат авторитета на сайта, но са де факто „помпи”. Може да видите как след като е създаден, то този сайт изведнъж, в рамките на кратко време придобива голям брой линкове. В множество сфери това е малко вероятно и е ясен сигнал за манипулация.

Best-Guest-Blogging-Sites-for-SEO

Хубавите сайтове не рекламират шумно, че от тях може да се закупи линк

Друг индиректен показател, над който мнозина новаци не се замислят е дали може с просто око да се види, че даден сайт продава линкове.
Ако видите сайт, на който си пише, че срещу заплащане или дарение може да получите линк, то това си е линк ферма.

Собствениците на авторитетните сайтове, които си допълват бюджета чрез платени публикации или платени линкове, често го правят „под сурдинка” – заради политиката на търсачките, за която споменахме.
Трябва да видите дали има някакъв материал/политика за прием на платени публикации, връзки и т.н.

Не се вманиачавайте в показателите като авторитет на домейна (DA), рейтинг на домейна (DR)

Показателите авторитет на домейна и рейтинг на домейна са изобретени от инструментите за SEO на Ahrefs и Moz. И представляват стойности, които уж трябва да показват колко добре даден сайт би следвало да се позиционира в търсачките. Тези показатели обаче лесно могат да бъдат манипулирани, т.е. завишени. Вместо това трябва да се следи за по-лесно доказумени неща, като каква е тематиката на сайта-донор, има ли някакъв реализиран трафик, от какви източници, има ли трафик от търсачките към него.

Не се предоверявайте на third party инструменти които следват собствени алгоритми за оценка на сайтове. Не забравяйте че първоизточника на играта наречена “оптимизация за търсачки – SEO” е Google и неговите инструменти GA, GSC предоставят достатъчна информация за анализ на всеки опитен SEO специалист.

Тук ще ви разкрия и една малка тайна от SEO професията: Важните 3 метрики от Ahrefs са organic keyword, organic traffic, referring domain. Колкото по-високи, толкова по-добре.

site-value-ahrefs

По-добре да закупите линк от сайт с добри показатели във вашата сфера, но с лошо DA и DR, отколкото от сайтове, които са с високо DA или DR, но са за нещо друго или са на по-обща тематика.

Мислете в перспектива – ще получите ли трафик от закупените линкове
Един от често забравяните, индиректни източници на трафик са самите линкове. Някой посетител ги клика и отива на съответния сайт.

Най-старата форма на спам

За това дадени линкове, които може да нямат толкова добри характеристики, то може пак да са ценни, тъй като могат да водят до именно такъв рефериращ трафик. И при идеалния случай – това ще са посетители, които имат някакъв интерес.Често такива линкове могат да се закупят от така наречените инфлуенсъри – хора с голям брой последователи/абонати в социалните мрежи.

За тях съм писал в блога за онлайн маркетинг, фрийланс, авторско право и бизнес идеи „Пасивен доход”.

Как ще бъде поставен и къде даден линк?

Една от тънкостите на изграждането на връзки е именно тяхното поставяне. Има разлики дали ще получите линк от началната страница на даден сайт. Или от някоя вътрешна. Дали линкът ще е в рамките на някакъв текст или в някое изображение. Дали ще се създаде нова страница (да кажем – страница с публикация) или ще бъде вмъкнат линк във вече съществуваща такава.

Защото, след като даден линк „бъде роден”, то ще е необходимо време на търсачките, за да го „засекат и отчетат”. И благотворното влияние може да се прояви след месеци.

Мислете за цената и за нейното формиране

Не са редки и случаите, за които се иска заплащане на абонаментен принцип – поставяне на линкове срещу заплащане на определен период.
В този случай говорим за ферми за линкове.

Няма точна рецепта за миксовете от линкове

Заради някои „специалисти” със съмнителна репутация се е наложил мита за „сребърния куршум” – ако имате линкове от определен тип и те сочат към определени страници в определено съотношение, то ще се класирате в търсачките.

Има даже пакети от линкове, които се предлагат именно с такава цел.
Никой на света не може да ви гарантира това. Защото би било прекалено лесно. А и този, който уж знае „тайната” в никакъв случай не следвало да я разкрива. Защото този човек би се лишил от доходи и влияние, които с лекота биха създали милиарди за него.

Не купувайте подобни „SEO услуги” – те няма да ви помогнат със сигурност, а и могат да ви навредят. Преди да се доверите направете задължително проучване и обстоен анализ на сайта-донор за да оцените стойността му и да направите информиран избор. SEO агенциите продават услуги на клиенти които ги търсят, но както всичко в търговията има правилен и грешен избор и последствия. Няма универсална формула за link bilding която да работи винаги. Винаги всичко зависи от ситуацията.

Финални мисли

Изграждането на линкове е скъп, бавен и сложен процес. И в никакъв случай не бива да се подхожда към него с лека ръка. Трябва да се закупуват качествени линкове и да се анализира конкуренцията.
И трябва да се помни, че се изграждат към сайт, което трябва да стане ресурс. Всичките връзки на света не биха помогнали, ако сайтът Ви не решава проблема, заради който посетителите би следвало да го посещават.

За автора:
Никола Янчовичин е завършил специалностите ” Психология ” и ” Право ” в Югозападен университет ” Неофит Рилски “. Работил е в държавната и общинската администрация, както и като лице, което упражнява свободна специалност. Създава блога „Пасивен доход, с цел да написа по тематики, като основаването на наличие в интернет, онлайн маркетинга, работата на свободна процедура, нетрадиционните благоприятни условия за бизнес и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *