Кое е за предпочитане: SEO агенция, фрийлансър или самостоятелно

SEO оптимизация: Да опитаме сами, да наемем freelancer или дигитална SEO компания? Кой избор ще ни донесе повече ползи за бизнеса ни?

seo-online-shop

Всеки собственик на бизнес който желае той да присъства онлайн и да продава на клиенти 24/7 е бил в ситуация в която трябва да направи своя избор. Как е правилно да разпредели един бюджет от 10000 лева? Да наеме SEO фирма, да тества услугите на SEO специалист за който се шуми из facebook групите или да пробва самостоятелно да оптимизира сайта си и да прави рекламни кампании в google и facebook, instagram?

В тази статия ще изложим плюсове и минуси които считаме за важни, и всеки да може да вземе информирано решение за бизнеса си.

1. Наемане на фирма, която предлага SEO услуги

Най-доброто място за проучване на фирмите предлагащи услуги по оптимизация на сайтове е Google. Напишете “SEO оптимизация”, “оптимизация на сайтове”, “линк билдинг услуги”, “on-site SEO”, “SEO услугии вижте кои фирми се класират в top 5.

Изберете 3 от тях и поискайте среща на която ще може да обсъдите всички въпроси които ви вълнуват.

Кои са плюсовете?

 1. Доверявате се на висококвалифицирани специалисти.
 2. Имате консултации от експерти в областта си които могат да отговорят на всеки ваш въпрос компетентно.
 3. Ще получавате доклади за свършена работа.
 4. Получавате договор за SEO оптимизация на сайтове в който е описано всичко (какво, кога и защо ще правят по сайта, какви са очакванията, какви са резултатите). Какво беше постигнато и какво предстои.
 5. Имате достъп до най-доброто, но то има цена.
 6. Всяка голяма SEO агенция има достъп до най-качествените инструменти с които да анализира пазара, конкуренцията и линковете. Те струват скъпо но без тях не може.

Кои са минусите?

  1. Услугите на SEO агенциите са скъпи и цените растат само нагоре. Ориентировъчно започват от 1500 лв и нагоре, за цялостна работа по оптимизация на онлайн магазин. Ако наистина се търси качествена работа в силно конкурентна ниша сумата се удвоява.
  2. Имайте в предвид че SEO оптимизацията е абонаментна услуга, която има дата на започване на работа, но няма край. В силно конкуренти ниши всички сайтове които са на първа страница се поддържат от екипи, постоянно и за много години.

Ако нямате амбицията и финансите да се конкурирате с наложени брандове, най-добрия съвет е да не участвате в надпреварата. 90+% от онлайн магазините които решават да ползват SEO услуги на дигитални агенции в България спират на 6-я или 12-я месец защото им идва скъпо.

kakvo-e-seo

2. Наемането на SEO freelancer

Заради високата цена на SEO фирмите, търсенето на фрийлансър е компромисен вариант, в което е заложено грешното мислене на бизнесмена че ще намери човек – оркестър, който на цената на едно ще прави 10 неща.

Плюсове

 1. Струва в пъти по-евтино от агенция
 2. Лесна и бърза комуникация
 3. Изключителна гъвкавост

Минуси

 1. Изключителен риск да наемете човек който е силен в приказки, но слаб в изпълненията на дела.
 2. Неспазване на срокове, или защото е поел повече задачи които може да управлява, или защото просто толкова си може.
 3. Риск от непредвидени обстоятелства. Разболял се или отишъл на почивка с гаджето и работата по сайта е спряна. В една агенция работата по сайта ви не спира, защото имат заместници.
 4. Стигнал до някъде и спрял, или защото няма знания, или няма ресурси да продължи и ще се наложи да търсите допълнителни хора за различни задачи.
 5. Договорили сте една цена, но той иска допълнителни средства за да продължи.
 6. Няма абонамент за най-скъпите и качествени SEO инструменти без които работиш на сляпо. А от там започват проблемите…
 7. Какво е това фактура?

Не ме разбирайте погрешно, познавам много читави фрийлансъри които са се специализирали в конкретни неща и вършат страхотна работа. Точно тясната специализация е разковничето което ги отличава и ги кара да са търсени специалисти. Но всеки от тях е идеален в конкретни неща и много често експертните им умения се ползват и от SEO агенции когато има такова търсене.

Просто искам да разгранича професионалистите от “момчето за всичко” което “струва евтино” но и работата която върши е евтина, често некачествена и в 90% от случаите може да е и вредна за сайта.

seo-optimizacia

1+1+1=3 което е = или > от цената на SEO фирма

Ако трябва да наемеш един експерт за да направи SEO одит на сайта, втори SEO копирайтър който да напише съдържание, трети link builder който да се грижи за менажиране на линк профила на сайта помисли дали общата цена на тримата няма да надвиши месечния абонамент със фирмата. Наемането на отделни специалисти за изпълняването на конкретна дейност ще излезе по-скъпо от наемането на компания.

Но всичко зависи от амбициите, бюджета и търсения резултат.

Самостоятелна работа по SEO оптимизация

След като сте проучили ценовите предложения на колегите и самостоятелните играчи на пазара и те не са ви се нравили по джоба, решавате да пробвате самостоятелно. Какво лошо може да случи?

Най-лошото което може да се случи на вашия сайт е той да бъде премахнат от резултатите на google заради незнание или алчност (black hat техники).

Помислете върху такъв вариант преди да вземете решение на кой да предоставите възможността да работи по вашия сайт и бизнес.

В интернет има огромна информация за SEO, във facebook има много групи за взаимопомощ и просто човек може да пробва сам да работи по сайта си. В края на краищата никой не разбира по добре от собственика всички детайли на неговия бизнес, нали?

Ако беше така когато се разболявате, нямаше да ходите при лекар, или сами щяхте да ремонтирате автомобила си и нямаше да се доверявате на автомонтьори.

Моят съвет е ако нещо не знаете, или не смятате себе си за професионалист в дадена област, е добре да потърсите компетентна консултация която ще даде точно решение на проблема и ще ви спести куп главоболия. Доверете се на доказани SEO консултанти и съсредоточете потенциала и средствата които имате в управлението на вашия бизнес.

Плюсове

 1. Всичко ще правите сам по оптимизиране на сайта (on-site, off-site, писане на съдържание, рекламиране, търсене на контакти, анализ на пазара, анализ на конкуренцията и т.н).
 2. Имате абсолютен контрол над всичко.

Минуси

 1. Грешки поради липса на опит и знания.
 2. Ще загубите супер ценно време за да научите ВСИЧКО за SEO. И накрая може да решите че всичко е било напразно, защото вие от самото начало сте търсили просто по-евтин начин за подобряване на видимостта на сайта ви в търсачките. Ще ви трябват много години за да съберете, анализирате и разберете как търсачката “чете” един сайт и защо го класира на конкретно място. Ако един програмист учи 5 години в университета и продължава да учи ЗАВИНАГИ новите технологии за да е в час, представете си на вас колко време ще ви е необходимо за да научите в детайли нещата които знаят:

1. Full stack developer
2. Back-end developer
3. SEO специалист
4. Уеб дизайнер
5. SEO copywriter
6. Link builder

programirane

Оптимизацията на сайтове за търсачки е изключително комплексна и многокомпонентна работа

Времето с което всички разполагаме е най-ценното нещо, и то е ограничено на 24 часа. Не можете да си купите време. Доверете се на професионалисти които имат опита, знанията, инструментите и ежедневно се занимават със SEO за онлайн магазини. Това е област в която ВСЕКИ МЕСЕЦ нещо се променя и дори и да натрупате някакви познания на начално или средно ниво, те няма да са достатъчни при различни ситуации и винаги бизнесът ви ще е изложен на риск и провал.

Потърсете ни за безплатна консултация на email-а, ПРЕДИ да се взели решение което може да промени изцяло вашия бизнес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *