3 предизвикателства пред които е изправен всеки предприемач

Кои бяха най-големите предизвикателства свързани с моя SEO бизнес и как съм се справил с тях?

Преди 12 години когато стартирах фирмата си за изработка на сайтове и SEO оптимизация за търсачки нямах сегашния опит и възможности за правене на бизнес, но имах брилянтната идея че мога да създам продукт който може да се продаде и да изкара печалба. Бизнеса беше изцяло фокусиран в сферата на услугите, като със времето навлезе и в тясно консултантски услуги. Това беше първата стъпка на един дълъг път.

В далечната 2009 година пред моя бизнес план стояха 3 въпроса:

 1. Къде да намеря клиенти готови да платят за моя продукт.
 2. Да не слушам хора, които обясняват как “Няма да стане”.
 3. Как да наема правилният персонал?

Как да намеря перфектните клиенти?

Клиентите са всичко в един бизнес и без тях бизнеса ще фалира. Когато продаваш услуги (изработка на уебсайтове + SEO услуги) ти целиш 2 различни категории клиенти. Първата категория са бизнесмени които търсят разработчик който да изгради техния сайт за да предложат стоките си в Интернет на по-широка аудитория от потенциални клиенти (фирмени сайтове, онлайн магазини). Втората категория са дигитални предприемачи които вече имат собствени сайтове и търсят SEO експерти които да се ангажират с тяхната популяризация в Google и социалните мрежи, увеличавайки трафика от органичните резултати.

seo-business

Аз трябваше да съм наясно с поне 4 длъжности в профила си преди да седна на масата на преговорите с клиенти:

 • Web designer (Visual Design, Graphic Design, Photo editing, UI Design, Web Design Software)
 • Web developer (Client-side coding (frontend), Server-side coding (backend), Database technology.
 • SEO експерт (On-site, Off-site, link building, Copywriting, SEO одит)
 • Salesman (Умението да продаваш)

Каква е работата на един уеб дизайнер?

Уеб дизайнерът проектира как ще изглежда сайта в Интернет. Той трябва да следва конкретна логика, да бъде удобен за навигация и приятен за използване от потребителя. Всички визуални елементи трябва да паснат на информационната архитектура на сайта и да взаимодействат при потребителското търсене от точка А до точка Б, за да може съдържанието да изпъква.

Защо уеб разработчикът е най-важния човек в екипа?

Работата на уеб разработчика (Front end developer) е да приеме готовия дизайн и да го превърне в жив, напълно функционален уебсайт използвайки езици за кодиране като HTML, CSS и JavaScript. А работата на Back end developer-а е да изгради по-разширени функционалности на сайта примерно при електронна търговия. При съчетаване на двете специалности в една се променя наименованието на професията на Full-Stack Coder. Без него сайт няма 🙂

full-stack-coders

Ако уеб дизайнера е архитекта на сайта, уеб разработчика е инженера-строител който ще се погрижи всички функционални компоненти да работят плавно и устойчиво. Тези две специалности трябва да работят заедно при всяко създаване на сайт заедно със SEO специалисти които още от самото начало ще определят какво трябва да се направи за да бъде сайта харесван от търсачките и по-специално от Google (97%+ от българите търсят всичко в тази търсачка).

SEO оптимизатора е архитекта на успеха на всеки сайт

Без оптимизация за търсачки сайтовете са обречени на провал поради липса на посетители. За какво ти е сайт когато нямаш потребители? SEO-то привлича клиенти, то е викачът който хваща клиента здраво и го насочва към твоя онлайн магазин като от теб се иска ти да му продадеш, или с цена, или с качество, или с условия.

Ако бизнес сайта ти няма посещаемост е време да го закриеш и да потърсиш други маркетинг канали чрез които да достигнеш до твоите бъдещи клиенти.

hard-work-beats-talent

Мотивацията винаги ще побеждава таланта

Един ден пред огледалото си казах че трябва сам да си изкарвам прехраната чрез собствените си възможности. Този ден беше началото на всичко.

За мен беше огромно предимство че имах зад гърба си 10+ годишен стаж като професионален продавач във фирми в Гърция и България преди да създам моята компания. Ежедневната работа на търговския представител и воденето на преговори с трудни клиенти бяха изградили в мен необходимите умения за излизане от всякакви ситуации. Аз нямах двоумения дали ще успея да им продам. Пред мен стояха само цифрите на успеха и максимизирането на процента печалба. Клиента знаеше че единственото което се искаше от него беше да купува. Повече и повече.

След като бях придобил необходимите умения на дигитален предприемач, мислех че съм готов да потърся клиенти които да купят моите услуги. Но клиенти нямаше. Не защото аз не бях добър в моята работа, а защото все още не бях открил точната ниша за мен. В момента в който я намерих всичко се промени. Помни че не си слънце за да озариш всички и навсякъде, избери внимателно една ниша и се фокусирай в детайлите. Когато станеш наистина добър в конкретните неща които правиш ще дойде и успехът.

По който и път да вървиш (грешен, правилен), живота ще ти преподава уроци постоянно. Но е по-добре за теб още от началото да тръгнеш по пътя който води към успеха.

Не си губи времето с грешните хора

Освободи се от нуждата винаги да си прав, да контролираш целия процес, да изпитваш вина, страх или желание да впечатляваш другите. Освободи се от миналото и от това да живееш живота си според чуждите очаквания и предразсъдъци. Ти си причината и следствието и избора винаги е личен. Стреми съм да увеличаваш ефективно знанията си всекидневно, без да попадаш в капана на илюзиите че знаеш. Чети между редовете, винаги там е заровено кучето. Допускай до тебе конкретни хора за конкретни задачи. Остави им поле за действие и измери резултата. Ако са постигнали целта, продължи с тях. Ако не, уволни ги. Времето ти на тази земя е ограничено, ти не си безсмъртен за да го пилееш с лека ръка.

Кучето ми никога не ме е питало накъде отивам, то просто ме следва и приема че важното е да сме ЗАЕДНО.

Тайната на щастието е да имаш простички желания и сложен ум. Проблемът е там, че често умът е прост, а животът – сложен. – Fernando Savater

staff-wanted

Работа има, кадри няма

Когато бизнеса изпитва липса на кадри, обикновено вдига заплатите и намира. Но когато аз търсех качествени хора за моя бизнес имах ограничения в бюджета и лимитации относно броя и заплатите които можех да предложа. А с ограничен бюджет ще намериш и посредствени служители. Трябваше да минат доста години за да осъзная че качествените служители струват скъпо и вариантите да ги привлечеш да работят за теб са 2:

 1. Финикийски знаци
 2. Работни условия

За бизнеса си търси само най-добрите, посредствения служител който идва на работа за да отбие номера, и да си вземе надницата ти вреди. Нямай сантименти да уволняваш служители които не допринасят за растежа на фирмата. Всеки който работи за теб трябва да доставя на компанията добавена стойност. Наемай най-добрите професионалисти в сферата си на които заплатата + бонуси можеш да си позволиш, и им делегирай свободи и права да работят не обезпокоявани от странични обстоятелства и напълно концентрирани в постигането на резултати. Заедно трябва да гледате в същата посока, ако някой погледне другаде е време да си ходи.

Това е капиталистическия подход който ще ти осигурява стратегическо предимство пред конкуренти ти.

Много работа vs. качествена работа

Не гони обема, избирай бутикови работи и богати клиенти които знаят точно какво искат и колко струва труда за да се постигне очакваното. Помни че служителите генерират печалбата на фирмата, техните умения и труд пълнят касата на дружеството и респективно джоба на собственика на капитала и бъди щедър в края на месеца към служителите си. Отбор изграждан с години е най-ценния капитал в бизнеса.

Нещата днес

Сега сме към края на 2021 г. и нещата са коренно различни. Вече съм повече в консултантския бизнес предоставяйки съвети на компании които търсят растеж, промяна или адаптация към една бързо променяща се среда. Придобития опит по извървения път ми донесе от едната страна:

 1. Побеляла коса
 2. Спондилоза на гръбначния стълб
 3. Силно ограничено свободно време

А от другата cash flow който допринесе за финансовата свобода. Както казва Chris Brogan: The goal isn’t more money. The goal is living life in own terms. Щастието не е в парите. Щастието е да имаш свобода от време да правиш това което искаш, когато искаш и за какъвто период от време сметнеш за добре.

 Dream BIG

2 thoughts on “3 предизвикателства пред които е изправен всеки предприемач

 1. Няма перфектни клиенти, всеки клиент има свои особености и кусури и търси да намери разработчик който ще му свърши работата на най-добрата цена. Под 10% са хората които могат да оценят труда и да го платят щедро.

 2. За да бъдеш предприемач в истинския смисъл на думата, са нужни много, а много неща. В основата на всичко стои брилянтната идея, следва високата мотивация да създадеш бизнес и много смелост. Трябва да познаваш отлично пазара в който ще работиш, да имаш правилния екип който ще реализира проекта и да си въоръжен с много търпение, за да постигнеш целите, които си поставил. На пътя на всеки предприемач който желае да стартира нов бизнес ще се изпречат много неизвестни с които трябва задължително да се справи и да не се отказва. Страхът от проблеми и от фалит винаги ще е до тебе че нещата невинаги се случват така, както си ги планирал. Но успехът в бизнеса се дава на онзи, който взема категоричните и правилни решения и въпреки всички трудности остава на бойното поле. Бизнесът е свобода но правенето на бизнес не е за всеки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *