Google March 2024 spam update

Google печели когато потребителите намират полезно съдържание в търсачката

Така ситуацията е win – win и бизнеса работи. Ти като потребител намираш за секунди качествен отговор на твоя въпрос, а търсачката ти продава реклами. Google пусна поредния си ъпдейт през Март с който цели 2 неща:

  1. Класиране на качественото съдържание
  2. Борба със спам съдържанието

В търсачката трябва да се показва най-полезната информация в мрежата и да се намаля неоригиналното съдържание. Всички които спазват тези 2 правила са в същата лодка.

Google-Core-Algorithm-Update-March-2024

Google ъпдейтите през годините са стандарт

От години Google активно работи по системи и механизми за класиране с цел да се намали безполезното и неоригинално съдържание. Задачата е изключително трудна но от нейния успех зависи и успеха на търсачката и затова със всеки следващ ъпдейт тя се стреми да ограничава спама в Интернет.

Прочети още: 4-те основи на SEO

Мартенската актуализация включва прецизиране на основни системи за класиране които помагат на изкуствения интелект автоматично да разбира качеството на съдържанието в даден сайт и ако го категоризира като безполезно или дублиращо да изпраща този сайт в 9-а глуха.

Ако сайта ти има полезно и качествено съдържание ще се класира

На думи е така, но пътя за да стане един сайт истинска и разпознаваема бранд машина която продава е много дълъг. Трябва екип който да го поддържа и промотира постоянно, да побеждава конкуренцията и да удовлетворява нуждите и желанията на клиентите си.

Прочети още: Google Gemini: следващото голямо нещо в революцията на изкуствения интелект

Сайтове с лошо потребителско изживяване, бавни или създадени специално за търсачки, вместо за хора се позиционират след 15-20 страница в органичните резултати на Google. Където е и тяхното място.

От Google казват:

В продължение на десетилетия ние разчитаме на усъвършенствани системи за борба със спама и предотвратяване на показването на съдържание с ниско качество в резултатите от търсенето – и тази работа продължава.

Манипулативно поведение

Въпреки че изкуствения интелект и останалите автоматични системи на гугл за класирания на сайтове възпрепятстват много типове съдържание с ниско качество да се класират високо, тези актуализации няколко пъти в годината им позволяват да предприемат по-целенасочени действия (понякога и ръчни) срещу спама който залива Интернет в гигантски мащаби, всеки ден.

Злоупотреби с автоматизираното съдържание

Гугл отдавна имат политики срещу използването на всякакъв вид, форма и софтуер за автоматизация за генериране на нискокачествено или неоригинално съдържание в огромни мащаби с цел манипулиране на класирането при търсене. През годините са успявали да отсяват такова съдържание и да удрят по борси тип Sape.

Прочети още: Какъв е приносът на изкуствения интелект в SEO оптимизацията?

С появата на изкуствен интелект който пише статии по задание  тази автоматизация минава на режим “човек – софтуер” и става изключително трудно да бъде разпозната, понеже винаги накрая някой човек може да коригира съдържанието което е написал chatGPT и подобни за да направи “достоверно, полезно и актуално”.

Злоупотреба с репутацията на сайта

Понякога уебсайтове, които имат собствено страхотно съдържание, може също да съдържат нискокачествени статии, предоставено от трети страни с цел да се възползва от силната репутация на сайта. Обикновено това се прави с рекламна цел и има размяна на финикийски знаци. Ако следвате парите ще намерите и причината за публикацията.

parasite-seo

Злоупотреби с изтекли домейни

Стандартна практика от миналото беше да се купи изтекъл домейн, зарязан от стария си собственик, но със хубаво съдържание и качествени линкове, и да се:

  1. Използва в мрежа от сайтове
  2. Пренасочи към друг домейн

В archive.org може да намерите страхотни изоставени сайтове с линкове от най-авторитетните сайтове на планетата които вършат добра работа, на хора които знаят как да ги използват.

Гугл естествено знае за тази схема и я счита за нарушение на правилата. Домейни с изтекъл срок на валидност, които са закупени и преназначени с намерението да повишат класирането на друг сайт се считат за спам.

Доверието е всичко

Търсенето в google.com помага на хората с милиарди въпроси всеки ден които са убедени че качеството което намират в търсачката отговаря най-добре на зададените въпроси. Докато има доверие Google ще бъде най-ползваната търсачка в света.

2 thoughts on “Google March 2024 spam update

  1. Когато платените гост публикации в “Ню Йорк Таймс” спрат да се позиционират добре, ще им повярвам. Дотогава само плашат най-лабавите, за да се откажат без бой.

  2. Успяват ли да ударят АI фермите с този ъпдейт?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *