Колко линкове са необходими на един уебсайт, за да бъде конкурентен в Google?

Един от най-задаваните въпроси от клиенти интересуващи се от нашите SEO услуги е “Колко линкове са необходими на сайта ми за да се класира на първа страница в Google?”. На така зададен въпроса обикновено отговарям:

“толкова колкото можете да си купите”

И половината от клиентите остават озадачени защото са очаквали приблизителна цифра, която да почнат веднага да пазарят надолу. 🙂

Оптимизацията за търсачки е съвкупност от сложни и дълготрайни процеси с които трябва да сте наясно преди да поискате оферта за SEO за Вашия онлайн магазин. Колкото по-добре сте информирани как работят търсачките и как протичат процесите, толкова по-лесна ще бъде нашата комуникация и работа.

Как работят SEO агенциите в САЩ?

SEO агенция която се рекламира като #1 SEO Agency in the U.S, с хубаво portfolio от клиенти, е направила списък с точен брой линкове необходими да позиционират клиентите си на първа страница в Google. Обобщават че средният брой линкове, необходими за класиране на първа страница е 203. А за класиране в top 3 им трябват 521 линка. Средната времева рамка за изграждане на 100 органични връзки е 13 месеца.

links-required-for-google-page-one

Как правим линк билдинг в blog7

Моят 14 годишен опит в SEO оптимизацията е на различно мнение, като това не означава че техния начин не работи. Нашия екип предпочита да прави link building постоянно във времето в което сме ангажирани с даден проект, добавяйки микс от селектирани линкове. Постоянния мониторинг на сайта и ежемесечния анализ на пазара и конкуренцията ни дава насоки към които трябва да се движим.

Не броим линковете които създаваме понеже ценообразуваме на постигнати резултати.

Но днешната статия цели да потърси писмени отговори от любимата търсачка, нашумелия напоследък chatGPT и на-добрия AI writer за съдържание както се рекламира writesonic.com. След техните отговори ще напиша и моя за да може клиента да направи информиран избор, преди да ни потърси за разговор.

Зададох въпрос на Google “How many backlinks does a website need to rank on Google?“ и ето отговора на търсачката:

google seo

Един уебсайт трябва да има между 40 до 50 входящи линкове към началната страница и 0 до 100 препратки към всяка отделна вътрешна страница, за да бъде конкурентен за SEO. Освен броя на външните линкове който е важен за добро класиране на сайта на първа страница в Google, е много важно тези линкове да идват от стойностни, авторитетни и релевантни сайтове които да повишават общото класиране.

ChatGPT отговори малко по-детайлно:

open-ai-chatgpt

Броят на препратките, които даден уебсайт има, може да бъде фактор за класирането му в Google и други търсачки, но не е единственият фактор и не е най-важният. Google използва различни сигнали, за да определи уместността и качеството на даден уебсайт, а обратните връзки са само един от тези сигнали. Като цяло е по-важно да имате висококачествени препратки от няколко реномирани уебсайта, отколкото да имате голям брой нискокачествени препратки. Няма магически брой от линкове, от които един уебсайт се нуждае, за да се класира добре в Google. Най-добрата стратегия е да се съсредоточите върху създаването на висококачествено, подходящо съдържание и изграждането на естествени, авторитетни връзки от други уебсайтове.

Отговора на writesonic.com

chatsonic

Обратните връзки са съществена част от SEO и могат да бъдат разликата между класирането на уебсайт на първа страница в Google или на десета. По същество те са връзки от други уебсайтове, които се свързват обратно към вашия уебсайт и колкото повече препратки имате, толкова по-големи са шансовете ви да се появите в резултатите на търсачката. Но колко препратки наистина са ви необходими, за да се класирате в Google? Отговорът не е толкова ясен, колкото си мислите, тъй като зависи от различни фактори, като качеството на уебсайтовете, които препращат обратно към вашия, уместността на съдържанието, към което те препращат, и другите уебсайтове, конкуриращи се за същите ключови думи.

Екипа на blog7 отговори така на въпроса

seo-konsultacii-blog7

Общото правило което важи за всички сайтове, без Coca Cola, е погледни качеството на твоя сайт + конкуренцията. Първо трябва да работиш по основата и след като я направиш перфектна, да пробваш да пребориш конкуренцията си. Пазарът е еднакво справедлив за всички и оцеляват най-бързо адаптиращите се.

1. Най-общо казано, броят на линковете, от които се нуждае даден уебсайт, за да се класира в Google, зависи от много фактори, като качеството, уместността и авторитета на уебсайта. Като цяло уебсайтове с по-висококачествено съдържание и по-авторитетни връзки изискват по-малко линкове за класиране, отколкото уебсайтовете с по-малко качество.

2. Броят на линковете, от които се нуждае вашият сайт, ще варира в зависимост от конкуренцията която имат ключовите думи. Конкурентните ключови думи изискват много по голям обем от линкове, отколкото по-малко конкурентните ключови думи.

3. Вашият сайт трябва да е хубав, бърз, с качествено съдържание, да предоставя лесно информацията за услугите, стоките които търсят потенциалните клиенти, да има обратна връзка и бърза комуникация, да се откроява от конкурентите си, да има солиден бранд и присъствие в социалните мрежи, да бъде препоръчван от хиляди доволни клиенти, да има балансирана политика качество – цена, да има доставка на следващия ден, за да няма нужда от тънки сметки и от брой линкове които евентуално биха го класирали за неопределен период от време на първа страница в Google.

(SEO onsite + offsite) + Реклама + Лични препоръки

  1. Качествения код + съдържанието + хубавите линкове ще класира сайта на челни места по “скъпи” ключови думи. (SEO onsite + offsite). От доброто класиране ще дойде увеличения таргетиран трафик, а от него и по-големия брой поръчки.
  2. Google ads ще насочи мигновено клиенти към сайта (Реклама) които точно в този момент търсят да купят.
  3. Facebook групите ще дадат позитивния feedback (Лични препоръки). Няма по сладка и лесна продажба от препоръчаната.

Всичко това за да работи в синхрон му трябва екип от професионалисти които ще го поддържат, надграждат и менажират постоянно. И точно те са печелившия Royal Flush.

Всеки търговец който иска да е на пазара ще разбере посланието.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *