Кои са новите тенденции за SEO през 2023

Какво ново в SEO тенденциите ни е подготвил Google за 2023 г.?

Тази година любимата търсачка реши да заложи на всичко свързано с показването на опит и стойност в нашето съдържание и предоставянето на полезна информация за потребителите. Тези стратегии винаги са били важни през цялата история на SEO, но Google става все по-добър в оценката на сигналите и определянето на това какво съдържание действително отговаря на тези стандарти.

2023 е годината в която Microsoft заложи на AI (ChatGPT) в стремеж да увеличи пазарния дял при търсачките и да прекъсне 15 годишния монопол на Google, и резултатите са обнадеждаващи.

4-SEO-Trends-2023

Но нека разгледаме по-подробно някои от новите гугълски неща:

1. Опит от първа ръка по конкретна тема (новото „E“ в EEAT)

От декември 2022 г. популярният EAT акроним на Google (Expertise, Authority, Trust) получи допълнително E: Experience. Google вече ще вземе предвид опита на автора, когато оценява качеството на съдържанието.

И така, какво всъщност означава „опит“? Google иска да види, че създателят на съдържание има опит от първа ръка в реалния свят с обсъжданата тема.

Например, аз като основател на SEO агенция, имам опит в реалния бизнес и мога да говоря авторитетно за SEO тенденциите и да ги анализирам. Въпреки това, ако трябваше да напиша съдържание на примерно здравен уебсайт за често срещани причини за сърдечни заболявания, това би подкопало качеството на съдържанието, тъй като не съм медицински специалист и нямам опит в здравеопазването.

Това означава, че повече уебсайтове трябва да разгледат по-отблизо не само кои са техните създатели на съдържание, но и върху какви теми се фокусират и специализират.

2023-Local-SEO-Trends

2. Съдържание, насочено към аудиторията, а не към трафика

Ако уебсайт, който продава финансов софтуер, публикува статия за рецепти за храна, роботите на Google ще станат подозрителни. Ясен е опитът за манипулация и статията вероятно е платена. Но тя по никакъв начин не допринася за експертизата на сайта във финансовия сектор, нали? Нито предоставя стойност на читателите си.

Търсачките лесно разпознават платените статии и ги класират където им е мястото. Всеки създател на съдържание е длъжен да познава много-добре аудиторията си и да се грижи за нея.

3. Задоволително, полезно съдържание

През цялата си история Google винаги е давал приоритет на предоставянето на висококачествено съдържание на потребителите. Но новият му акцент върху „полезно“ гласи, че потребителите трябва да се чувстват „доволни“ от съдържанието, върху което кликват в SERP-а.

Удовлетворението на потребителите обаче не е лесно за измерване или количествено определяне. Полезно съдържание е:

  1. Създадено за хора, не за търсачки.
  2. Подходящо за целевата аудитория.
  3. Подходящо за основната тема или предметна област на сайта.
  4. Написано от авторитетни, опитни специалисти които показват задълбочени познания по темата.

linkove-trafik

4. Качествени и авторитетни входящи линкове

Линковете (връзките) винаги са били топ измервател за качеството на един сайт. Една бърза справка в ahrefs, majestic показва част от най-важните линкове които сочат към нашия сайт, като това е доверие от авторитетни сайтове.

Колкото и нови неща да се появят с годините, връзките са и ще останат солидния фундамент върху който можете да градите авторитет, експертиза и стойност на съдържанието.

Изглежда че новото и революционно нещо през 2023 г. е ChatGPT и огромните надежди които се възлагат за плавното преминаване от човека към машината. Или използването на машинния интелект като слуга на човека. Времето и предпоставките като че ли са добри това да се случи. Ще следим с интерес как SEO ще се приспособи за да оцелее в новия свят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *