4 начина да свършим всяка работа

В днешната статия искам да засегна темата за професионализма, предприемачеството и как да си свършим работата “като хората”, оставяйки положителна нагласа и усмивка на лицето на получателя на услугата, който с желание да ни препоръчва на приятелите си. А за да ни препоръчва трябва да е останал доволен от нашата работа.

Когато един професионалист прави нещата по правилния начин, когато дава много от себе си за да реши даден въпрос, чувството за удовлетвореност и добре свършена работа запълва живота му, карайки го да се чувства пълноценен в едно общество.

darzhaven-sluzhitel

Начин Първи: Скатавка – държавен служител

Още от самото начало нагласата е да не се свърши никаква работа. Често срещано явление в държавния сектор. Служителя на гишето е там за да обслужва (според началника му), но той знае че работното му време свършва в 17.00 и прави всичко възможно това време да минава леко и безоблачно за него. Работи за конкретна заплата и ще направи необходимото за да я получи с минимални усилия (клатене на крака примерно). Отлага, скатава, ходи да пита по-некомпетентен от него колега, губи ти времето, създава пречки, в крайна сметка “елате утре” че днес няма да стане.

Прочетете още: 4 задачи за които SEO професионалистите използват ChatGPT за работа

Накрая, след много усилия, работата ще се случи, но ще си загубил много енергия, време и нерви. Свиквай – тука е така.

Начин Втори: Ще свърши работата, но некачествено

Аз ги наричам “саботьори” или “заплатаджии”. Обикновено е човек който мрази работата си, мрази фирмата в която работи и ще направи необходимото работата да се прецака. Целта му е да не го занимават, да му подават минимално количество работа и да си получава заплатата.

Такива хора са първите които уволнявам когато управлявам една фирма. Мястото им не е в частния сектор.

programist-rabota

Начин Трети: Да направи точно това което се изисква от него

Често го наричам “програмистка работа” и го виждам често с колегите които работя. Задаваш му задание, уточняваш какво точно искаш той да направи и в какви срокове и нещата се случват като швейцарски часовник. След като те изслуша и се запознае с детайлите, няма нужда за допълнителни инструкции, за безкрайни позвънявания по телефона за уточнения, за търсене на помощ от колеги и т.н. Човека (или служителя) е професионалист, цени си времето (и твоето) и работи по задание.

Прочетете още: Как клиента да оцени дали SEO стратегията по сайта му е добра?

Много ги харесвам тези хора, и този тип са именно тези които са ми създавали най-малко проблеми.

Начин Четвърти: Дай повече от необходимото

Това е нож с две остриета. Ти може, като професионалист, да дадеш повече в дадена ситуация, но насрещната страна дали ще го разбере, оцени или въобще осъзнае. Мисля че по-добре е да преценяваш къде, кога и защо си заслужава, или защо ти искаш да дадеш повече от необходимото, за да не изпадаш в нелепи ситуации.

Даването на подарък (като добавка) към услугата, или продукта, мисля че е по-подходящо, а и повече се харесва от клиентите. Без излишно шоу или драматизми можеш да дадеш някакъв бонус с който клиента ще те запомни.

Ръка която дава, не обеднява.

Мисли като предприемач и бъди иновативен

Бъдете наясно че с посредствени действия няма да имате качествени клиенти, нито ще се откроите от тълпата колеги които предлагат същите услуги и(или) продукти. Трябва Ви индивидуалност, интелект, подход и внимателно разпределение на време и ресурси (и двете са ограничени).

Ако работите качествено и в срок винаги ще бъдете търсени и препоръчвани и ще работите по неща които ви харесват.

One thought on “4 начина да свършим всяка работа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *