Изкуствения интелект увеличи главоблъсканиците

Как сайта ни да остане видим в Google, когато изкуствения интелект трансформира SEO?

ai-sega

Много хора почнаха да задават въпроси напоследък дали има значение за SEO сега и колко са се променили нещата в оптимизацията за търсачки, след появата на AI инструменти.

 • Дали чатботовете като chatGPT ще убият SEO-то или ще го трансформират?
 • Или ще увеличат с още една предлаганите услуги от SEO специалистите?

Какво означава това за бизнеса и как трябва да се подготвите?

С AI инструменти и чатботове като ChatGPT, които сега се превръщат в източник за бързи отговори, традиционната SEO игра вече се е променила доста. Хората все по-често получават отговори на въпросите си директно в чата или чрез допълнителни резултати на страницата с резултати от търсенето. Тази промяна означава, че потенциалните клиенти имат по-малък стимул да кликнат върху уебсайта Ви и да потърсят там информация.

Най-важният въпрос за всеки собственик на бизнес сайт или онлайн магазин е:

“Как да изградите и поддържате осведомеността за марката Ви (да не говорим за увеличаване на приходите) в този нов пейзаж?”

Освен източник на информация в реално време AI е много добър и в генериране на оригинални идеи. А оригиналните идеи имат потенциал да направят пари.

Прочетете още: Колко линкове са необходими на един уебсайт, за да бъде конкурентен в Google?

Но за да получите възможно най-обстоен отговор на Ваш въпрос, трябва да се научите как да го зададете. Вие питате, но и ръководите ИИ за да може да Ви е полезен.

Преди беше съдържанието е цар – сега е оригиналността

SEO-originalnost

 1. Съдържанието винаги е било здравата основа върху която ще се изгради всеки бизнес сайт. Оригинално, висококачествено, експертно съдържание което има за цел да продава. Това искат всички.
 2. Изчистен дизайн и код, според конкретните нужди на бизнеса.

Да, ChatGPT е невероятен инструмент, особено за маркетинг и продажби. Но докато си мислите, че е на път да ви даде предимството, от което се нуждаете, помнете че и конкурентите Ви също го използват.

SEO гурутата повтаряха една мантра че съдържанието е цар, и линковете са царицата. ИИ завладя царството и се опитва да стане новият цар, но линковете все още са царицата. На Вашия бизнес сайт му трябват…

 • много линкове
 • от авторитетни и нишови сайтове
 • цитати и социални споделяния

…за да може да победи конкуренцията в нишата и града си (local SEO) и да увеличава постоянно посетители, клиенти и продажби.

Пак се връщаме на основата че точно човешкия фактор, а не машините, е незаменимия. Вашите служители ще направят разликата с конкуренцията, добавяйки сега още няколко инструмента.

Google Bard, Bing chatbot или ChatGPT ще Ви помогнат най-много?

chatgpt-vs-google-bard

Трябва да се стремите да демонстрирате опит и постоянство във вашата индустрия и да бъдете ранен коментатор на новите разработки. Писането на същите неща като всички останали е чудесен начин да се изгубите в шума. AI инструментите (включително ChatGPT 4) няма да произведат оригинално съдържание, поне не без много човешки напътствия и принос. За да останете видими и авторитетни в нишата си Вие трябва да генерирате новаторски идеи които да блестят.

Станете признат експерт във Вашата област

Идеята: Добре поддържан блог, пълен с оригинално и ценно съдържание, може да служи като платформа за демонстриране на вашия опит. Утвърдете се като авторитет във вашата област, като поддържате постоянно онлайн присъствие.

Ако работите за името си сега, след време то ще се отблагодари многократно.

koj-e-panayotis-kondoyanis

Прочетете още: Как и дали ChatGPT ще повлияе на SEO оптимизацията на сайтове?

Защо има значение? AI чатботовете търсят и показват информация от признати експерти и сайтове. Установявайки своя блог като източник на експертно съдържание, вие увеличавате вероятността чат ботовете с изкуствен интелект да категоризират именно вашият блог като авторитетен и полезен, когато отговаряте на въпроси, свързани с вашата област.

Бъдещето на AI и блоговете: Тъй като моделите на AI се насочват към лицензиране на съдържание, значението на наличието на висококачествено и авторитетно блог съдържание ще нараства. Това превръща вашия блог в дългосрочна инвестиция във вашата ниша и в резултатите от търсенето в търсачките с AI.

Защо това има значение? Притежаването на URL адрес (домейн) гарантира, че чатботовете вероятно ще извличат информацията си от Вашия сайт, като по този начин ще увеличавате неговата видимост и авторитет.

Социалките: За разлика от социалните медийни платформи (fb, twitter, tiktok, instagram), където съдържанието, което публикувате, е собственост на платформите, вашият домейн гарантира, че притежавате и контролирате съдържанието, така че не сте зависими от благоволението на платформата да поддържа вашето съдържание видимо.

Бизнесът има финансови стимули да проверява фактите. Всички ние може да имаме различни стандарти за това, което е надеждно онлайн, но ако вашият клиент е професионалист, който търси полезна информация – особено когато става въпрос за пари – те имат по-голям стимул от широката общественост да проверяват източниците за надеждна и сигурна информация.

Прочетете още: 4 начина да свършим всяка работа

AI платформите са пред голямото предизвикателство че трябва да докажат своята надеждност. Стотици тестове досега показват че AI инструментите понякога фантазират и предоставят невярна информация или откровена лъжа. При зададен въпрос той трябва да отговори и когато не намира източници, прибягва до собствени съчинения.

В никакъв случай не са достигнали нивото на компетентност и авторитет за да им се доверим сляпо. Това че нещо го пише в Интернет не трябва да се приема като чиста монета, а трябва да се провери, особено когато става дума за нещо важно.

AI е допълнение към търсенето

izkustven-intelekt-pomaga-na-horata

AI инструментите могат да отговорят на конкретни въпроси, но вероятно няма да заменят напълно процеса на търсене и навигация до дадена страница. Търсенията с нулеви кликвания се увеличават още преди стартирането на търсенето, допълнено с AI, но Google все още изпраща милиарди кликвания към уебсайтове всеки ден.

Имайки предвид всичко това, е време да увеличите темпото на прилагане на стратегии за лидерство на мисълта което ще Ви постави в много по-добра позиция от вашите конкуренти през следващите няколко години.

Бъдещето е тук вече

За да следите бъдещето на търсенето, научете се да използвате инструменти като следните:

 1. Изтеглете Microsoft Edge и използвайте Bing Search с неговия AI асистент, работещ с ChatGPT4. Забележете начина, по който понякога се свързва с източници и как извлича данни от мрежата по различни начини.
 2. ChatGPT4 в момента е най-добрият AI инструмент и всички останали се опитват да го копират.
 3. Използвайте Google Bard тъй като Google се опитва да включи уникални функции, за да се конкурира с Microsoft.
 4. Опитайте приложения като Perplexity.ai, които в момента са водещи в производството на точна и добре цитирана информация.

Обърнете внимание на моделите с които тези платформи решават кое съдържание е авторитетно? Докато създавате свое собствено експертно съдържание, това са видовете цитати, от които ще се стремите да спечелите дял. За щастие, много от най-добрите дългосрочни стратегии за SEO ще помогнат и с AI, така че може би вече имате преднина. Ако не, помислете как можете по-добре да използвате опита си в индустрията, за да се откроите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *