SEO-то може ли да те изкара на първо място в google?

Искам сайта ми да е на първото място в Google.bg

Това казва всеки потенциален клиент който идва в офиса, и иска да поръча SEO оптимизация на своя сайт. В 80% от случаите той има мъгливо понятие какво точно е израза „Оптимизация за търсачки”, но понеже го е чул от някъде и мисли че е точното решение за проблема си иска и той да го приложи на сайта си.

първо-място-в-гуглНека подредим нещата за да дадем яснота.

1) „Оптимизация за търсачки” е постоянен процес за подобряване на видимостта на даден сайт в търсещите машини в органичните резултати. Работата по оптимизирането на един сайт включва:

• On-page SEO (Оптимизация на кода на сайта, H1-H2-H3 тагове, url, мета описание, Image alt text, ключови думи в текста)
• Off-page SEO (изграждането постоянно и постепенно на качествени и релевантни линкове към нашия сайт)
• Съдържание (Уникално, полезно и качествено съдържание което има viral ефект и се споделя в социалните мрежи)
• Споделяне в 5-те най-големи социални мрежи (facebook, google plus, twitter, linkedin, pinterest).

2) Ако частно лице, или фирма има необходимите знания по SEO, следи тенденциите и е в крак с новостите които прилага гугл в стремежа си да ограничи спама и подобри алгоритъма си, за да показва на потребителя по-качествени резултати в SERP-а, тогава оптимизирания сайт със сигурност ще се покаже на по-високо място в търсачката за съответните ключови думи, като има една малка вероятност, понеже алгоритъма на гугл не е перфектен, оптимизирания сайт да дели първите 3 места със други сайтове които нямат неговото качествено съдържание или линк профил.

Google не е перфектен

Да, гугл не е перфектен, и прави грешки, от които се възползват black hat SEO майсторите за да печелят пари от това. Пари от реклама (adsense, или клиентска), продажба на линкове, статии, сайтове. И всичко това защото сайта който се намира на първото място продава и може да се монетизира.

Как да позиционирам сайта си на 1 място?

Затова всички които са собственици на сайтове се стремят да ги позиционират на първото място. Но не всички печелят. Факта че даден сайт се намира в даден период от време на първо място за силно конкурентна ключова дума не винаги носи големи приходи на собственика му. Много зависи от съдържанието на сайта и от аудиторията му. Посетителите които влизат дали кликат на рекламите, и дали е магнит за хора които искат да си платят за да публикуват тяхна статия или ревю в него. Page rank-а продаваше едно време, но и за него както и за купени линкове се намират клиенти.

SEO инструменти

Както един собственик на земя не може да се нарече земеделец, ако няма собствени машини, складове и финансови ресурси за да движи бизнеса са и да бъде конкурентноспособен, така и един прагматик който се занимава със оптимизация за търсачки не може да се нарече SEO професионалист, ако няма професионални инструменти за:

• Анализ на сайта
• Анализ на линковете
• Анализ на позициите му

Защо ahrefs е най-добрия професионален SEO инструмент?

» Review of ahrefs
• Собствен индекс, който се ъпдейтва през половин час.
• Собствена търсачка

Така разполагаш със детайлна информация за всички линкове, нови и загубени, referring domains, TLD, anchor и много други неща които са полезни за да определиш даден линк профил за добър, и да знаеш върху какво трябва да работиш за да го поправиш и поддържаш добър. Иначе панди и пингвини дебнат от всякъде, и е само въпрос на време кога ще те посетят. 😉

Тайната на SEO-то

SEO се прави със знания, инструменти и партньорства с подходящите хора. Това е една скъпоструваща инвестиция която изисква постоянна работа по даден сайт, по оптимизиране на кода, изграждане на качествени и релевантни линкове и огромно споделяне в социалните мрежи за изграждането на бранд. Когато един екип работи по даден проект резултатите ще дойдат. Изисква се търпение, постоянство и анализ на ситуацията. Изработка на сайт е първата стъпка към успеха но се изисква постоянство, работа и търпение преди да вкусим от меда.

Няма начин когато по даден сайт се работи от екип специалисти да не се получат резултати, и това го доказа и SEO състезанието, така че ако сте търпеливи, работливи и знаете какво правите, нещата ще се случат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *