Търсиш SEO оптимизация на сайт? При мен ще получиш това за което си платил

Търсиш SEO оптимизация на сайт? При мен ще получиш това за което си платил.

Статията е написана след прочитането на The Hidden Costs Behind Cheap SEO: You Get What You Pay For (линка не работи) и пост на Kristiyan Mihailov във фейсбука, във връзка със зачестилите напоследък запитвания от клиенти-айляци който имат за хоби да събират оферти, и да избират най-евтината.

Искам да ми направиш сайт!

За какво ти е сайт?

seo-maimuniteОбикновено ситуацията е следната: Клиента има някакъв среден бизнес, от който печели достатъчно за да го продължава. Свикнал е да плаща за разходите на фирмата, за заплати на персонала, за ДДС към държавата, за рушвети, където е необходимо, за охрана, на мутрите, която му осигурява съществуване на бизнеса. Това което остава на края на месеца е неговата печалба. Ако го удовлетворява продължава да работи, ако не решенията се 2:

  • Работи за друг на заплата
  • Терминал 2, и става гастарбайтер, където пак работи на някой друг.

Отварям скоба – Трите маймуни олицетворяват будисткия начин на мислене “Не прави зло.”, като четвъртата маймуна с не правенето на нищо, и бидейки в нирвана, очаква по Божествен път да се размине със злото, но Мартин Нимьолер има различно мнение по въпроса.

Ако не виждам злото, не чувам злото и не говоря нищо за него, аз съм защитен от него”.

Затварям скобата. Този собственик на дребен, среден бизнес решава един ден че е дошло времето да стане собственик на сайт. Вариантите са два:

  • Или осъзнава че онлайн присъствието на фирмата му ще му донесе повече приходи.
  • Или не знае какво прави.

Ако е умен, ще потърси повече информация в нета и извън него, за да намери подходящите хора които срещу пари ще поемат ангажимента да изградят онлайн бранда на фирмата и ще реализират постоянен паричен поток към услугите или стоките които продава.

Ако е глупав ще се хване с аматьори и в рамките на 2-3 месеца, коня ще отиде у рякъта.

Закона за предлагането и търсенето

Винаги и навсякъде по света търсенето и предлагането са двата определящи фактора в пазарната икономика. Времето на наетия персонал който ще превърне сайта в чувал с пари, не е константна величина, и въпреки че на Запад хората получават заплащане на час, никога не бих се съгласил на подобна сделка, с мотива че е неизгодна за мен.

Интересуват ме резултатите, а не времето, усилията или начините по които са постигнати. За каквото и да си говорим накрая винаги става дума за едни пари, които просто сменят джобовете на собствениците си. Но да се върнем а в нашата ситуация.

Борбата започва

Основата върху която ще трябва да се надгражда е изработката на самия сайт. Има сайтове за без пари, както и за 5-6-цифрени суми. Много ясно че целите им, собствениците и създателите им са различни. Трябва да намериш подходящия дизайнер който ще има вдъхновението да направи сайта точно за твоите нужди. Трябва да си наясно с това какво искаш да постигнеш, с какъв екип, за колко време и с какъв бюджет. Следва програмистът, който ще се погрижи креативната работа на дизайнера да се превърне в работещ сайт, без грешки в кода, бърз и лек. Третия човек който ще се присъедини към екипа е човек-оркестър. Ако играеше баскетбол щеше да е MVP, мултифунκционален и нагаждащ се на всякакви ситуации. Съществува ли такъв човек? Да, това е SEO оптимизатора. SEO оптимизатора разбира от дизайн, от код, от маркетинг и от продажби и от неговата работа зависи дали чувала с парите ще се озове в офиса на фирмата или ще отиде при конкуренцията.

Каква е работата на SEO гуруто?

SEO гуруто ще се заеме с най-тежката задача, както се казва на гръцки “προώθηση ιστοσελίδων“. Да оптимизира сайта за да стане той лесно откриваем от търсачките като го позиционира в топ 3 за много ключови думи които носят приходи. Ако от сайта си продаваш кисело мляко не ти трябва да си на първо място по ключова дума “ядрена енергетика”, нали? Тебе трябва да те интересува твоя дял от баницата, но за да знаеш колко е той трябва да знаеш колко е голяма баницата, и къде се намира.

SEO-то може ли да те изкара на 1-во място в google?

Топ 3 позициите в резултатите на google, ще доведат повече хора в сайта ти, реални хора които търсят точно това което продаваш, красивата визия, уникалното и полезно съдържание и опростения начин в стил KISS (keep it stupid simple) който позволява на посетителя да се превърне в клиент за 30 секунди са оръжията които вместо патрони ти генерират приходи. Сети ли се онзи чувал в началото на статията?

Лоша търсачка ли е google?

Интернет е място в което може да се прави бизнес, стига да знаеш как и да имаш подходящия екип.

Това е добрата страна на бизнеса, нека сега видим и лошата. Лошата за теб не означава че е лоша за мен, не го забравяй това.

Вариант Б!

Вместо да направиш нещата по гореспоменатия начин, ти, собственика на дребен или среден бизнес, решаваш че понеже си оцелял в бизнеса си досега, същото важи и в Интернет. Ха, каква огромна грешка. Вече си до колената в лайна но тепърва ще ги разпознаеш.

Създателя на сайта е аматьор

1. Сайта го прави братчеда, само с free неща. В безплатните неща има и бисери, но трябва да ги откриеш, а братчеда го интересува 100-те лева които ще получи за времето си и няма да го загуби в търсене точно на тези бисери. WordPress базова инсталация, фри тема, най-евтиния хостинг (поне избери България, където компании като hostbulgaria, superhosting, icn ще има кого да питаш ако нещо се прецака. А в сайта ти, рано или късно все нещо ще се прецака, гарантирам ти го, и не избирай евтин Американски хостинг където съпорта ще те прави на маймуна при всеки твой опит да контактуваш с тях.)

edit Юли 2018: Hostbulgaria фалира и я изкупи superhosting повишавайки цените. Нещо което можеш да го купиш за 3 лв при superhosting струва 10 лв. Ако не те бърка, остани да работиш с тях. Ако мислиш прагматично смени хостинг доставчик избирайки от следните два: scaleway, hetzner. И двата хостинг доставчици са тествани лично и отговарят на стандартите ми за качество. Проблема е да ги настроиш, или да намериш човек който да ги настрои вместо теб, но веднъж настроени РАБОТЯТ ЖЕЛЯЗНО. Ако все пак държиш да имаш български съпорт на който да пишеш пробвай coolicehost.

SEO оптимизатора е аматьор

2. Щом имаш сайт и си сложил 5 снимки и 5 статии и си седнал в кафето чакайки телефона да прозвъни и зяпаш циците на секретарката, почваш да се чудиш, защо това не става и поръчките не следват една друга, както беше споменал на бързо братчеда. Почваш да се ограмотяваш в Интернет и се натъкваш на една думичка която има някаква вълшебна заря. SEO (search engine opimization). Значи така ставало. В реалния бизнес тази система ти е позната, местния политик, за когото гласуваш несменяемо през годините, ти и цялото ти семейство, и караш и работниците ти да гласуват за него, ти е обяснил схемата. Тя е много проста, не защото политика е прост, в което си убеден, а защото не осъзнаваш че простия в случая си ти.

  1. Минчо, трябва да почерпиш, и работата ще се оправи. Това е най-значимата фраза в България от прехода насам. Щом Минчо ще черпи, значи едни пари ще сменят джобове и една работа 50/50 я стане, я не стане. Ама то за да стане, трябват още пари, и така до края на света. 😉
  2. Който играи пичели, който не играи ни пичели, и така почваш да обикаляш по фирми и фирмички в търсенето на СЕ(Л)О оптимизатора. Слушаш какво ти говорят разни очилати младежи, които на пръв поглед, не би ги назначил във фирмата ти нито за метачи, и се чудиш, кой в стаята е по-простия????

Програмист въобще не ти трябва

Туй ще направим, онуй ще направим, трябва да се купи това, да се купи онова. Алоу, аланкоулу, че то с пари и баба знае бе. Аз търся човек който ще свърши работа срещу почерпка. Само че той няма да знае кога ще е почерпката. Колата ти е мерджан S-класа, последно моделче, с всички екстри, доставка от завода директно, телефона ти айфон за 2 бона, всеки петък в дискотеките в Студентски град хвърляш салфетки на жадните и гладни за бързи кинти студентки, без да броиш, нооооо стане ли дума за сайт, виртуалния офис на бизнеса ти за пред целия свят, ако може да е за 100-200 лв., а за SEO ако може по 20-30 лв. най-много да му струва и да е на първа позиция задължително… каза колегата Николай Драганов. Развеселих те нали?, Аз да видиш колко съм весел. 🙂

Когато търсиш маймуни, на които да им платиш с фъстъци, ще получиш точно толкова за което си платил.

И така коня отиде в реката. Ти загуби едни пари, които добре че не бяха много, сайта не става за нищо, в гугл те няма, продажби няма, но важното е че циците на секретарката са си на мястото и винаги е на разположение, ей тази жена няма мензис бе?? така че пак опираш до оня мазника, политика за да ти оправи работата. Но там си свикнал. 😉

Винаги ще получаваш това за което си платил. И Католическата църква издава индулгенции за греховете ти според парата която ще им дадеш. Малките грехове струват евтино, но за да вършиш големите, и да подсигуриш душата в рая, трябва да ръсиш на килимявката.

Има още нещо което го оставих за края и го казвам на себе си. Google е корпорация от най-високо ниво която следва собствена логика, и аз се опитвам да манупилирам резултатите с променлив успех. Нещо което работи в един сайт, не действа при друг. Техника която даваше резултати досега, вече не действа или резултатите са променени. По-добре е да спреш и да промениш нещата отколкото анализирайки грешките и търсейки нови отговори, отколкото да упорстваш на едно място. Ще бъде по-добре за мен и за клиентите ми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *