Анатомия на бизнес психологията

Анатомия на един средностатистически клиент който иска уеб сайт

За мен няма средно, микро, много и т.н статистически клиенти. Смятам всеки клиент за индивидуален и подхождам към неговите нужди според зависи. Всеки човек е различен и дизайнера трябва да се опита да е наясно с потребностите му и от самото начало да сложи онези разделителни линии които ще предпазят и двамата от евентуални грешки.

направи си сайт безплатно

Защото грешки ще станат. Няма как в един проект всичко да върви по мед и масло. Още повече когато в тяхното партньорство ще има задължително и трети фактор. Това е търсачката, с нейните прищявки, изисквания и условия които може да си ги сменя когато пожелае, без да се интересува от последиците и договорките между клиент и уеб дизайнер.

Ако сте се уплашили, пийте една глътка кафе, дръпнете си от цигарката, тъй като при мен се пуши, и седнете удобно на стола. Презентацията започва:

Фактите за изработката на уеб сайт

Нека видим фактите първо:

1) Всеки бизнес се нуждае от уеб сайт. Живеем в такава среда че или ще имаш присъствие в интернет или ще живееш в миналия век. Няма да влизам в подробности дали ще е сайт, портал, блог, фейсбук страница, гугъл плюс страница, дали ще рекламираш в туйтер и пинтерест или ще спамиш и тролиш по форумите. Но без присъствие в нета, бизнеса ти просто не съществува. Както и обратното. Присъствието в Интернет може да доведе до многократно увеличение на печалбите на всеки бизнес. Зависи от ситуацията и от екипа който работи за него.

2) 50% от клиентите за изработка на уеб сайт, не знаят какво точно искат да направи за тях екипа който ще направи сайта, но имат изисквания които не се покриват финансово. Какво искам да кажа с това?

Ето едно типично мнение на клиент който е неориентиран в ситуацията: Искам сайта да е евтин, да е на първо място, да продавам през него и да печеля много пари.

Екип от 4 професионалисти

И моят отговор: И аз искам, но за да се случи, трябва да се работи по сайта от екип от поне 4 души. Дизайнер, програмист, SEO оптимизатор, и журналист. Всеки от тях ще работи в неговата сфера като целта ще е обща. В рамките на 6 месеца тази група ще изгради първо сайта, ще го напълни със съдържание, ще го оптимизира и ще го позиционира на първа страница за поне двайсетина ключови думи който ще са средно към силно конкурентни. Сайта ще има изграден бранд, ще има име, което ще се знае, ще се ползва с доверие и ще е авторитетен. Но за да се случи това трябват пари. Как се менажира печелившо кафе?

Каквото и да ти говорят винаги става дума за пари 😉

Съобразявайки се с Българската реалност тези хора ще струват общо за 6 месечния период между 30000 и 50000 лева, без осигуровки и данъци. Всичко на черно.

Държавата не я включваме в сметката туй като поне 50% от всичкия бизнес в България продължава да функционира в сивата икономика. Тук се строят огромни  хотели където всички разходи са на черно и работниците често остават без заплати, ЕРП-тата изнасят колосални печалби от България възнаграждавайки шефовете си със заплати от порядъка на 120000 лева на месец, пък ние искаме 50000 лева да ги направим бели? Риторичен въпрос, който не му е мястото и времето тука да бъде обсъден.

Това е цената която трябва да плати един собственик на уеб сайт ако иска да наеме екип от 4 професионалисти които ще постигнат заветния резултат. И като го постигнат какво?

Какво трябва да продава този сайт за да избие 50000 лева в рамките на 18 месеца за да е доволен собственика му? Отговора е Ваш.

Хм, добър въпрос!

Прочитайки отново статията направих една сметка че ако имам сайт за продажба на  електронни цигари по 50 лева парчето ще ми трябват 1000 бройки за да избия разходите. За година и половина ми се пада под 2 броя на ден. Електронния магазин работи 24/7/365 нали? 😉 Ако ги удвоя за да изкарам чистата печалба е напълно постижима цел.

Заключение

Всяка стока или услуга има value for money. Когато го постигнеш осъзнаваш че си направил изгодна сделка. Но
за да бъде наистина изгодна която и да е сделка, тя трябва да задоволява задължително и двете страни. Ако съумееш да убедиш клиента че вложените от него пари в проекта ще му бъдат възвърнати в определен период и после ще реализира печалба която ще го удовлетворява, тогава си постигнал да сломиш финансовите му възражения относно твоето възнаграждение. Така има ситуация win-win от която печелите заедно.

Мразя когато слушам политици за употребяват думите „ заедно” и „ промяна” защото съм изживял на собствения си гръб продажните им намерения, но бизнес не може да съществува ако ситуацията не е печеливша и за двамата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *