Какво да избера сайт или фейсбук страница и защо?

5 мита кое е по-добро, уебсайт или FB страница за моя бизнес?

Много клиенти с които разговарям ми задават въпроса “Какво ще е по-добре за моя бизнес – Сайт или facebook страница?”. Всеки бизнесмен който продава стоки или услуги си е задавал въпроса относното дилемата, кое от двете, или двете заедно, или двете + офлайн реклама (телевизия, радио, печатни материали). И пак винаги опираме до бюджет. не може да се започнеш нещо качествено без солидна доза инвестирани кинти. Не можеш да му осигуриш необходимото време за развитие без бюджет. За да върви една работа трябва да има бюджет и да ти харесва, иначе по-добре не го прави.

Онлайн присъствие на бизнеси

2019г. все повече бизнеси се ориентират към онлайн присъствие, понеже всичко вече е в интернет и почти всеки има по един смартфон в джоба. Всички тези хора са потенциални купувачи, стига да достигнеш до тях в правилния момент когато търсят да купят продукта или услугата която предлагаш. Ако не ги убедиш да купят от теб, те ще купят от конкурента ти. А когато говорим за онлайн присъствие то може да бъде уеб сайт, блог, фейсбук страница, група, видео съдържание и т.н.

Н в темата си говорим за митове и легенди относно предприемаческите колебания кое от двете да бъде? Сайт или фейсбук страница? Едното или и двете заедно? Ще си помагат или ще си пречат?

сайт или фб страница

Не гради пясъчни кули на морския бряг

Никога не бих градил основи на чужда територия или на услуга която не контролирам. Фейсбук е социална мрежа която има собствени правила, налага жестока цензура и не се съобразява с мнението на потребителите си понеже ги гледа отгоре и може да си го позволи. Тя съществува заради човешката суета, горделивост и желание за показност, заради човешката глупост която и предоставя лични данни с които фейсбук търгува. Скъпи читатели, Вие сте стоката която фейсбук продава на рекламни фирми, правителства, разузнавания и редица други институции които се интересуват и анализират мнения и поведения за да могат smart политиците да получат Вашият глас, съзнателно, подсъзнателно или незнателно как.

От друга страна сайта е, и ще бъде Ваша собственост винаги. Може да го направите по Ваш дизайн, статичен с чист HTML, CSS, или с генератори като Jekyll/Hugo, или динамичен с използването на CMS WordPress, Bludit, Publii. Да поиграете с множество теми и плъгини докато откриете онези които най-много Ви харесват. Може да го хостнете на Ваш хостинг, било то споделен ако сте начинаещи или VPS ако сте по напреднали. Сайтът е Ваша собственост за която заплащате името на домейна всяка година + хостинга и е мястото където показвате информация за Ваши стоки и услуги в интернет, пред целия свят. Търсачката Google, както и останалите (Bing, DuckDuckGo, Yandex) ще открият и покажат съдържанието на сайта на всеки който търси по ключови думи и така ще се рекламирате 24/7 докато сайта съществува.

Сайтовете, Google и SEO

Но всеки бизнес сайт който има за цел да продава и да привлича повече трафик се нуждае от SEO оптимизатор. Сайтове и SEO са скачени съдове които работят заедно. Не може само едното или само другото. Трябва да ги накарате да сработят заедно. Ако нямате необходимите умения, трябва да си наемете човек който ще оптимизира за Вас. И ще оптимизира постоянно. Помислете си много добре преди да предприемете стъпката по наемането на оптимизатора и се подгответе за дълго и ползотворно пътуване и сътрудничество.

Кога Ви е нужен SEO експерт?

☞ Когато цената на рекламата във вашата ниша е висока, а обемът на органичното търсене е достатъчно голям, за да получите достатъчно за икономиката на проекта конверсии. Сиреч, ако предприемача е свикнал да плаща жълти стотинки на клик в Adwords и цената се вдигне и стане левчета, много бързо ще се ориентъра в търсенето на SEO оптимизатор. SEO експерт ти е нужен ПРЕДИ да решиш да правиш сайт който ще продава и ПОСЛЕ. Не мисли че бюджет за 12 месечна кампания ще излезе евтино. Рекламата продава добре но в момента в който я спреш, изчезваш от SERP-а.

Бизнес размисли и страсти

Парите са хартийки които сменят собственика по много причини, днес ги имаш, утре не. Ако решиш да се занимаваш с бизнес трябва да си наясно със всичко съпътстващо и да ти харесва работата. Когато си наясно ще разпределиш и перата по разходи и по време за изпълнение. В края на работната година в графа чиста печалба след данъци счетоводителя ще ти напише сумата която е ОСТАНАЛА от цялата галимация и блъскане през календната година за ТВОЯ джоб, след като си се разплатил със ВСИЧКИ. Ако тази сума те задоволява продължаваш да работиш и следващата година, ако не хлопаш кепенците и се насочваш към друго поприще.

    Нека разгледаме 7те мита:

Мит №1: Във Facebook има милиони потребителите на които можете да им продадете.

И да и не. Нека предположим че имате агенция за преводи и легализация и продавате “преводи от български на гръцки”. Вас Ви интересуват хора които търсят конретната преводаческа услуга. Имат документи които искат да преведат от български на гръцки или обратно и търсят лицензиран преводач с гръцки език. Ако пуснете едно запитване в някоя фейсбук група с преводачи, за броени минути няколко хора ще Ви отговорят, препоръчвайки преводач с който са работили и са останали доволни от услугата. Но постът Ви много бързо ще “потъне” в информационния поток който залива фейсбук особено ако групата е много активна и ще спре да приема нова информация.

Това което бих препоръчал аз е да насоча потенциалния клиент който търси конкретната услуга към мой сайт от където да я купи. Сайтът е професионално направен, той е лице на моята фирма и е гаранция че клиентът разговаря с професионалист който стои с лицето си, а не с профили без снимка даже в някаква фейсбук група. Които утре може и да не са повече там.

Втори Мит: По-лесно и по-евтино е да имам само Facebook страница

Да, по-лесно е и е по-евтино. Но Вие разчитате само на фейсбук рекламата за да достигнете до евентуални потребители. Всеки месец плащате определена сума за да рекламирате и в момента в който спрете рекламата, спират и посещенията. Със SEO-то не е така. Направената правилно оптимизация на един сайт работи месеци и години наред популяризирайки информацията която се намира в сайта и привличайки читатели. Но иска работа, не става на автомат 🙂

Мит №3: Facebook страницата е по-сигурна

В днешно време слушаме и четем много относно сигурността в мрежата и въображаемите или реални хакери които се опитват да пробият защитите на нашия сайт и да извлекат информация за банкови сметки или директно да източат нашата банкова сметка или да се докопат до чувствителни лични данни с които да могат в последствие да ни изнудват. Не че такива неща не се случват, но за да се случат трябва да събпаднат много фактори които да позволят на хакера да достигне до нас. Всеки сайт който има база данни е потенциално пробиваем, дупка в хостинг доставчика може да ни засегне и нас, слаби пароли или чувствителна информация не трябва да не е подходящо защитена.

От друга страна недоброжелатели които репортват една страница във фейсбук могат да докарат до ръчна или алгоритмична намеса на Facebook и страницата, профила или групата да изчезнат за винаги, заедно със всички лайкове, френдове и фолоуери.

Четвърти Мит: По-лесно се продава във Facebook

Ако си говорим за продажба на стоки Ви трябва онлайн магазин. Качествено направен, със сигурни транзакции, със реален адрес, със име на дружеството, ЕИК, адрес и телефон. Само тогава бих купил дрехи или обувки онлайн. Всичко друго крие потенциални роискове да останете измамени и после да се жалвате из разните фейс групи колко лошо са постъпили с Вас некоректни търговци които в 90% от случаите рекламират боклуци именно в фейсбук или olx, bazar и alo.

Мит №5: При малък трафик към сайта по-добре да имам Facebook страница?

Ако искате да Ви търсят и да Ви намират в интернет, Google ще индексира вашия САЙТ. Ако трафикът към сайта е малък, потърсете професионалист SEO оптимизатор или SEO фирма която ще увеличи посетителите. Страница във Facebook също може да се класира в търсачката НО тя не е Ваша собственост, днес я има, утре не.

Ползите от сайта не ограничават присъствие в социалната мрежа. Колкото повече канали имате до Вашите клиенти, толкова по-добре за бизнеса Ви.

Чатботове за FB страници

Ако искате да сте една крачка пред конкурентите Ви потърсете информация за чатбот, какво е, какво прави, как се настройва и работи с него, какво може да направи за Вашата fb страница. Мартин Кърнолски от Botcom може да ти обясни как работи виртуалния асистент и как той може да ти бъде полезен.

     И не забравяйте

Сайтът е вашето лично място в Интернет, с името на Вашият бранд и е изключителна Ваша собственост която има променлива цена. Ако се наложи можете да го продадете на цена която купувачът е съгласен да плати за него. Facebook е един дигитален канал който спомага за популяризирането на стоката или услугата Ви.

Вашият сайт е крайната цел в която трябва да достигне всеки потенциален клиент който иска да купи. А Facebook е един от каналите, по които можете да привлечете хората до сайта Ви. Разглеждайте го като превозно средство но не като крайна дестинация.

Съвета ми е:

Намерете дизайнер, било то фрилансер или фирма която се занимава с изработка на сайтове. Възложете им поръчка за изграждането на Вашият сайт. Точно както искате Вие да изглежда и функционира. Наемете SEO фирма която ще го поддържа и оптимизира за Google. За търговската част, логистика, счетоводно и юридическо обслужване потърсете професионалисти също. Щом искате да правите качествен бизнес наемете най-добрите.

Когато сте готови направете крачката към създаването на една легенда, и един бранд който ще допринесе с нещо този свят да стане едно по-добро място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *