4 елементи за изграждането на добър сайт

freelance-website-ideasСобствениците и уеб дизайнери често правят грешка в изграждането на дизайна на уеб сайт, като игнорират следните 4 характеристики, които правят един сайт ефективен:
  • 1) Бизнес цели – Сайта дава ли решение на вашите цели?
  • 2) Ползваемост – Колко е лесен за навигация?
  • 3) Функционалност на кода – Работи ли без грешки сайта?
  • 4) Дизайн и естетика – Какво е впечатлението на посетителя?
Един сайт още когато е във фаза проект трябва да се мисли за оптимизацията за търсещите машини и специално за гугл. Не правим първо сайта пък после търсим кой ще ни го оптимизира. Дейността на дизайнера и програмиста върви заедно с тази на SEO оптимизатора.
Бизнес цели
Това е от фундаментално значение. За какво ти е един красив уеб сайт дизайн, който не може да постигне целите си?Клиента трябва да реши на първо място, ” какви са целите на моя сайт?” “Защо ми трябва сайт в Интернет?” Иска “визитка“, контакт с клиентите си?, иска да продава продуктите си директно през е-магазин? Кактъв е твоят бизнес план? а целеватата група? Какво би искал да видиш на твоя уеб сайт който го няма конкуренцията?

Това са само някои от въпросите, които трябва да си зададеш преди да поискаш онлайн присъствие.

Ползваемост
KISS (keep it stupid simple) Навигацията в сайта трябва да е максимално лесна и опростена. В рамките на 30 секунди ако посетителя не може да се ориентира тпй ще си тръгне. А Вие ще губите пари.

Функционалност
Независимо дали имате сайт, който е изграден от нулата, или е използвана готова CMS (програма за управление на съдържанието) е важно да няма синтактични грешки и ненужни части в кода. Понякога грешките не се виждат при крайния потребител, но оказват влияние върхусайта. Страницата зарежда бавно, flash-a изнервя, скриптовете и множеството plugin-и натоварват максимално сървъра. Последиците са отлив на клиенти.

Проектиране и естетика
Посетителите харесват или не, една интернет страница от нейния външен вид и лекота на употреба. Средният потребител не разполага с достатъчно търпение нито се доверява лесно . Особено когато сравнява уебсайта Ви с 5 други конкурентни, които излизат преди Вашия в резултатите на търсачката. Какво означава това за Вашият бизнес? Сайтът Ви трябва да е в ТОП 3 на резултатите за основни ключови думи. Така има по голям шанс да се кликне на него и да има възможността да презентира продукта и фирмата Ви.

Доверете се на професионалист да го оптимизира, поддържа и коригира за да се радвате на печалби от него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *