Икономическите “проблеми” на Норвегия

Норвегия няма икономическите “проблеми”

Данъчната система в Норвегия облага с данък всеки работещ гражданин в момента на получаването на приходите. Тоест при получаване на брутна заплата от 1000 евро се удържат всички дължими данъци към държавата и ти получаваш 800 евро чисто на ръка. Няма плащане на данъци Март месец, или изравнителни и т.н плащания. Автоматично държавата взима своето си в момента на възнаграждението на всеки работник или служител.

Освен прилагането на пряка демокрация в този случай Норвежката държава подарява данъка от месец Декември на всички работещи граждани като коледен бонус. Така всички Норвежци получават 13 заплата, защото “пари има” в тяхната държава. Има пари за всичко, за здравеопазване, за култура, за образование, за пътища и инфраструктура. Дупки по пътищата на Норвегия няма.

Финансов излишък

Миналото лято в Норвежкия парламент се обсъди какво трябва да се направи този финансов излишък който можеше да доведе до надценяване на паричната единица (крона), факт който би имал негативни последици за износа на страната. Дясното политическо правителство предложи да бъдат върнати данъците на всички граждани (юридически и физически лица) за второто полугодие на 2012г. за да не се трупа този ресурс, но левицата предложи тези пари от данъци да бъдат дадени като безвъзмездна помощ на някоя страна която има финансови проблеми. Левите Норвежки политици се обосноваха за това си предложение с факта че хората ще изхарчат парите за екскурзии и глезотии като парите няма да се връщат в държавата.

Демокрация по Норвежки

Парламента взе решение да попита народа, провеждайки референдум, какво би искал той да се направи с този финансов излишък за 2012г. Да раздадат парите на всички според доходите им, или да ги дарят на някоя бедна страна. 75% от участвалите в референдума дадоха гласа си тези пари да бъдат дарени безвъзмездно на Виетнам като се построят болници. Не да се дадат на ръка на Виетнамски политици, които без да знам нивото на корупцията в тази страна, залагам 100 $ че биха ги похарчили за лични цели, а с тези пари да се построят болници във Виетнам които ще обслужват месното население.

Повтарям, за тези които не са разбрали, че 75% от изказалите мнение Норвежци в референдума дали да се раздаде натрупания финансов излишък от второто полугодие на 2012г., на всички хора, като бонус, отказаха, и предоставиха този бонус (техни пари) на една бедна Азиатска държава.

Истината за Норвегия

Тази статия съдържа вярна и невярна информация. Вярната информация е за данъчната им система, финансовия излишък и високия им стандарт на живот. Невярната информация е че Норвежкия парламент е направил референдум и е предоставил 10 чувала с пари на бедните Виетнамци за строежа на болници, от излишъка на данъкоплатците. Тук искам да кажа някои неща относно Норвегия.

В Норвегия криза НЯМА, но страната не участва нито в Европейския Съюз, нито в Евро зоната. Именно тази независимост я предпазва от глобалната финансова криза. БВП на глава на население едвам 5 милиона, достига 95000$, много по-добро в сравнение с Англия, Франция. Германия и безработицата е под 5%, което означава че там хората работят, произвеждат и ползват качествени услуги от държавата. Дупки по пътищата няма, стачки няма, граждански протести няма, войни няма, външни врагове и етнически проблеми няма. С две думи Норвежците ходят на работа, получават възнаграждение което им позволява да живеят нормален живот и да си плащат безпроблемно сметките, ходят на почивки няколко пъти през годината, лекуват се безплатно в много качествени болници и децата получават едно много добро образование.

Българо-Гръцкия башибозук

Как го постигат всичко това? С една от най-добрите системи за социално осигуряване, с постоянна работа на Държавния апарат, с изключително ниска корупция във властта и обич към родината си. Неща които в България и Гърция липсват. Там политиците идват и си отиват с мисълта ” Как ще работят за държавата си и как ще бъдат в полза на обществото”. При нас всички политици след 1974 г. в Гърция и сле

4 thoughts on “Икономическите “проблеми” на Норвегия

 1. Пано в Норвегия имат огромни нефтени залежи.
  Които се контролират от държавата.
  Което отчасти обяснява доброто им икономическо състояние.
  От друга страна в България имаме вторите по големина залежи на злато в Европа и те са в частните ръце "Дънди прешъс металс".
  Държавата не оказва никакъв контрол и реално България получава около 4% от печалбата на канадската компания.
  Мисълта ми е че всичко е въпрос на граждански контрол и натиск на къде да потекат парите.
  В Норвегия има контрол от гражданите.
  А в България не.
  Ако няма контрол от гражданите има приватизация и мизерия.

 2. Един глупав въпрос Костадине, кой даде концесия на Дънди прешъс металс, и защо този човек не е в затвора? Пресен аналогов пример с бившия кмет на Солун Папагеоргопулос който за доказани открадните 21 мил. евро влиза в затвора за 20 години. Ще полежи 5-6 в частна килия и после ще излезе с гордо вдигната глава че е понесъл наказанието си и ще си харчи откраднатаите милиони. Коскотас преди 10ина години показа как се прави този върховен номер. 😉

 3. Браво на Норвегия! Кара го на single player, така и ще продължава, е дано. Щом е така, няма нищо лошо човек да се опита да побачка известно време там, ако има възможност.

 4. @Аднан Ако ти понася климата на Норвегия не е лоша идея, зависи и от каква работа ще правиш. защото ако ходиш там да работиш като общак не си заслужава. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *