Защо не трябва да поръчваме от Китай стоки?

Китайските стоки обикновенно са по-евтини от тези които се предлагат на нашия пазар. Няма значение каква е стоката и има всякакви на всякакви цени. Всеки разглежда и преценява сам дали да купи или не. Тази статия я пиша по повод поръчването на един таблет от Китайски сайт и искам да споделя случилото се.

Как да се предпазим от измамите в онлайн магазините

След новогодишните празници си търсех таблет. Изках да бъде нещо сравнително добро, с добри параметри и на по-добра цена от предлаганата в магазините. Изхождайки от факта че 90% от таблетите се произвеждат в Китай, мислех че няма смисъл да плащам по-висока цена при положение че мога да го намеря поне на половин цена, и така почнах да се ровя по разни онлайн магазини които предлагат таблети

novo_7_venusИма стотици, ако не хиляди e-shop магазини като taobao.com, tmall.com, crownho.com, grefu.com, vayee.com.cn, gloryunion.cn, soten.com.cn, zenithink.com, onda-tablet.com, ramos-tablet.com, pipo.com.cn и много други които продават онлайн таблети. След дълго ровене се спрях на www.ainol-novo.com. Из форумите повечето мнения бяха че тя е една от най-добрите Китайски марки таблети, така че реших да пробвам. Избрах си модела Ainol Novo 7 Venus Tablet който фирмата производител на сайта си ainol.com нарича Myth, със следните параметри: Android 4.1 Jelly Bean CPU: Quad Core Atm7029 (ARM Cortex A9 Family 1.5GHZ) GPU: Quad Core GC1000+ RAM: 1GB DDR3 Storage 16GB Shell Material Plastic Screen: Capacitive Touchscreen Size: 7 inch Resolution: 1280*800 Pixels IPS Screen G+G Gravity Sensor: Yes Visible Angle: 178° Display: IPS Daul Camera Front camera, 0.3 Megapixels Back camera, 2.0 Megapixels Extend Card Support TF card up to 32GB extended Gravity Sensor Yes Multi-Touch Yes, 5 points touch Android Market Yes Skype Yes Email and Browser: Yes, built in WIFI: Yes, 802.11 b/g/n 3G : Not built in, support external 3G dongle Earphone Interface 3.5mm Video 1080P, AVI/MOV/MP4/RMVB/FLV/MKV… Music MP3/WMA/WAV/APE/AAC/FLAC/OGG Ebook UMD, TXT, PDF, HTML, RTF, FB2… Language : support Multi Language Other Applications: Android Webkit,Google Search,Clock,File Manager,Gallery,Task Manager,Calculator,Calendar,OfficeSuite,Browser,iReader,Gmail… Work Time: Up to 5~10 hours Battery :4000 MAh 1 x USB cable 1 x Charger Weight: 320g Size: 186.2*126.9*10.8mm

Защо не трябва да купувате Китайски таблети от онлайн шопове!

Цената му беше 150$ в този сайт, но след ровене и по другите същия таблет може да се намери и за 100$. На хартия изглежда чудесно така че реших да по поръчам. Поръчката направин на 01 Февруари, и я платих с пейпал. Малко преди тяхната Нова година. Пратиха го на 07/02 и в България пристигна след 8 дена с обиновенна пратка, за 26$ транспорт. Още при първото отваряне ми даде представа за добре направен и добре изглеждащ таблет. Стабилна изработка и здрав копиращ asus nexus 7. Това което му липсва е GPS, и bluetooth. По всички други параметри е почти същия. А и на половин цена от nexus 7 ако си го поръчаш от Щатите и още по евтин ако го вземеш от тука. Тук Нексуса струва 500 лева(330 $) за 16 GB памет.

Таблета имаше преинсталирани 18 Китайски приложения (apps). Естествено че ми бяха ненужни и неизползваеми, но Китаеца производител това въобще не го интересува и нито мисли на кой пазар ще отиде таблета. Първия ден работи без проблеми, нищо че инструкциите за употреба бяха на Китайски, като няма начин да разбереш нещо. Много бърз интернет, направо ме кефеше как зарежда много тежки сайтове, с някакъв Китайски браузер. Много добра графика, много добър панел като резолюцията му е супер. Игра свалих само една Need for speed от гугъл маркета която никога не тръгна, по неизвестни на мен причини. Скайп нямаше но свалих от гугъл маркета и работеше нормално, за един ден. 😉

Втория ден почна да вади съобщения че маркета изчезва, че еди кое си приложение изчезва и т.н. По едно време не можеше да се покаже главния панел, таблета започваше да забива и не помагаше нито hard reset, нито restart. Пробвах какво ли не, спрях всички Китайски приложения и мисля че от там дойде и тоталното сриване на таблетчето. На 4-я ден въобще не можеше да се включи. Скъса ми нервите и го пакетирах и го изпратих на Китаеца, който ми даде друг адрес, вероятно на сервиза. Таблета беше изпратен от Сингапур, а сега му го пратих в Китай за 18 лева.

Комуникацията с Китаеца от този сайт се води на Английски и се свежда до това да ти даде адрес за връщане. Написах му refund с който се съгласи, на първо четене, след като пристигне таблета ще видим дали ще върне парите или ще върне поправения таблет. След 2 седмици като знам решението му ще пиша допълнително.

От краткия 4 дневен престой на Китайския ainol novo 7 Venus и работата ми с него мога да заявя че ако се изчисти всичко и се махнат преинсталираните Китасйки приложения таблетчето ще работи и то много добре. Не успях да заредя и разредя докрай батерията му за да знам колко издържа но останах с впечатление че ще държи около 5 часа. От форумите които прочетох оставам с впечатлението че Android не е Windows, и че много трудно ще намериш някой който да го поправи ако възнкнат проблеми и не живееш в София. Мненията на майсторите по сервизите не са най-добрите за Китайските таблети, така че ако нещо се прецака, пиеш една студена вода и толкоз.

Съвета ми към колеги или потенциални клиенти на Китайски таблети: Не ги купувайте, ако нямате свой майстор на който да му вярвате че може да го рутне и да го подкара да работи. Няма как сами да направите тази настройка. Сервиза е определящата стойност която дава спокойстивето че каквото и да се случи за 2 години, просто му го оставяш и не се занимаваш с нищо. Да си го поправя.

В крайна сметка и ainol и дилъра им  ainol-novo излязоха мошеници и крадци като откраднаха парите ми без да дадат таблета за който им платих. Дребни жълти копеленца.

Хора НЕ КУПУВАЙТЕ БОКЛУЦИТЕ НА AINOL

Ревю на таблет Prestigio MultiPad 8.0 Ultra Duo

Следващия Китайски таблет който ще купя ще е след консултация с майстора че ще може да го разчовърка и нагласи спряму нуждите ми, иначе ми остава като единствен изход покупка на таблет от Български магазин само и заради гаранцията. Ако някой колега има подобни перипетии нека сподели опита си с подобни ситуации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *