Laptop с прозрачен екран

В най-голямата изложба за електоника в света “Consumer Electronics Show” Samsung представи новия си laptop, който е с прозрачен екран.

Прозрачният екран се базира на OLED технология с прозрачност 40% и 14-инчов екран.

Корейския гигант е разработил телевизор с OLED екран и екран който се сгъва наполовина, който предизвика бурни реакции от страна на специалистите. Въпреки това, този лаптоп е още в период на чертожна дъска, като се очаква да премине през много тестове докато се появи в магазините в готов вид.

Hewlett Packard също е в играта

Също така и фирмата Hewlett Packard е разработила подобна технология за лаптоп спрозрачен екран, като я е патентовала в САЩ. Компанията има собствена разработка за компютърен екран, която засега има кодовото име ThruScreen, която, разполага с прозрачен дисплей и позволява да видите както екрана на който има нещо, така и пространството зад него. Така виждате едно изображение на екрана на лаптопа си докато работите и пространството зад него едновременно.

Системата ThruScreen използва специални светлинни, които ще могат да покажат едно изображение на екрана, като позволяват едновременно да се вижда какво се случва зад екрана. И това без да се нарушава отличната видимост. Естествено тази технологията няма да има ограничение само на компютрите а се очаква да направи революция в много високотехногични области.Хюлет Пакард обясни, че пред екранът могат да се поставят изображения, като карти или графики и да се планира някакъв маршрут който да представлява част от една реклама или обява като по този начин имаме възможност да видим повече данни.

Американският компютърен гигант работи от доста време по усъвършенстването на тази технология за да може да подобри пълноцветната графикаи да направи максимално лек лаптопа.

За изработка на прозрачни екрани се работи от 20 години

Крис Грийн който е главен технологичен анализатор в Дейвис Мърфи груп Европа обяви че Hewlett Packard работи за да усъвършенства тези технология от около двадесет години, като все още не успял да покаже работещ лаптоп с изцяло прозрачен екран. Естествено можем само да сметнем огромните печалби които биха потекли към компанията която първа ще съумее да изработи лаптоп или таблет с изцяло прозрачен екран.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *