7 явни фактора на google в подреждането на резултатите

Какви филтри прилага google на сайтовете за да може да ги категоризира и подрежда в резултатите на търсачката си?
Със сигурност това е една от най-строго пазена информация и малко хора имат достъп до нея, останалите се опитваме да гадаем и правейки експерименти да търсим верния път към оптимизирането на сайтовете си. Мисля че, ако обърнете внимание на следните 7 фактора няма да сбъркате.

Описал съм тук 7 основни SEO правила които помагат при оптимизирането на сайтовете, но в днешната статия се опитвам да отговоря логично на въпроса ” Защо сайта ми не е в първите 3 за ключовата ми дума?”. Нека ги видим заедно:

1. Възраст на домейна. Логично е домейн който е по-стар да има някакво предимство, от гледна точка на доверие. Сайтове под половин година живот се разглеждат скептично, докато търсачката разбере дали съдържанието им е полезно или са направени с “черни цели”.

2. Бомби. Когато към един сайт сочат линкове с еднаква ключова дума, е подозрително и се прилага филтър който го наказва. Линковете трябва да са с разводнени ключови думи, да има поне 10% оптимизация без ключова дума, да са постоянни, и натурални. Голям брой линкове за няколко дни и после затишие за месеци не е желателно. А е и подозрително че някой се опитва да манипулира резултатите.

3. Прекъснати връзки. Ако сайта ни дава много 404 грешка, тоест вътрешни връзки, които водят към несъществуващи страници тогава той започва да губи позиции. Трябва да намерим тези връзки, и или да ги поправим, или да ги изтрием. 
 
4. Нерелевантни линкове. Ако имахме хиляди линкове от всякакви сайтове щеше да е добре но само ако бяхме wikipedia. Но понеже не сме, хубаво е да не прибягваме към софтуер за линкове, или услуги на Китайски оптимизатори които за 5 дена ще ни стоварят 100000 безполезни спам линка. Резултат на което ще е наказание от търсачката, и загуба на пари и време за възстановяване на позициите си. Златни са релевантните линкове, намиращи се в текст, и гост блогването е най-добрият начин да си осигурим такива линкове.

5. Време за зареждане на страницата. Никой не обича бавно зареждащите с
е страници. Всеки иска сайтовете да се отварят бързо, и да не са претъпкани с реклами и всевъзможни изскачащи прозорци които само дразнят. Направете колкото е възможно по-лека заглавната страница, тя трябва да се зарежда бързо и да има всичко необходимо пред погледа на посетителя, и нищо излишно. Така ще го задържите в сайта си, и няма да потърси друг.

 
6.Дублирано съдържание. И хората, и търсачката обичат уникалното съдържание, прясно, свежо, полезно и добавящо стойност. Ако пишете такова съдържание не Ви е необходимо никакво оптимизиране.

7. Пре-оптимизиране. Понякога в желанието си да постигнем бързи резултати прекаляваме с оптимизацията. Така се получава голям процент от ключови думи на страницата, над 6-7% който води до обратен ефект. И следват наказанията.

И 7-те фактора са явни, и ако някой следва логиката си ще ги намери лесно. Но понякога се заблуждаваме в наши илюзии или клиентски очаквания, подплатени финансово, за бързи резултати и се сблъскваме с изискванията на търсачката. И после започва едно ходене по мъките…..

One thought on “7 явни фактора на google в подреждането на резултатите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *