Google authorship за blogspot блогове

След появата на двете животни на google, света се промени и не е както беше преди. Първа дойде пандата, която следи за качеството на съдържанието на един сайт. Ако няма уникално съдържание и копира от където намери следва наказание. Пингвина следи за линковете. Голям брой линкове за кратко време, с 1 или 2 ключови думи показват преоптимизация и сайта губи позиции.

Решението на проблема за пандата е писането на уникално съдържание, а за пингвина само ръчен линк билдинг, с разводняване на ключовите думи.

google authorship
Снимка от seo-hacker.com

Ако се придържаме към тези 2 неща сайтовете ни няма да пострадат. Един нов елемент който се появи също е и авторството на статиите. Това не е нещо съвсем ново, но тепърва ще придава тежест в класиранията на търсачката. Така че колкото по-рано му обърнем внимание толкова по-добре.

Как работи Google Authorsip

С поставянето на линк към профила си в google+, след всяка статия, авторът удостоверява че той е първоизточника на новината. Така търсачката определя кой е авторът на статията и който го копира и публикува получава наказания. Авторството доказва кой е собственика и може да поиска от търсачката да махне откраднатия материал, което става с пускане на DMCA.

В резултатите на търсачката за конкретната статия се появява снимката на автора от профила му в google+.

Как да го направя?

1. Създаваме един нов профил в google+, с инстинското ни име и фамилия, и го правим публичен.
2. От редактиране на профила, >> информация, намираме полето Сътрудничи на. Там добавяме като персонализирана връзка линк към сайта ни.
3. Под всяка статия която пишем в блога си най отдолу добавяме този код:
Пано Кондоянискато замените тези с Вашите.

Как правим проверка дали работи?

На този адрес http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets въвеждаме URL на статията която искаме да проверим. Резултатът ще трябва да покаже снимката ни.

За сайтове които ползват WordPress платформата това може да стане и с еднократното въвеждане на кода в някакъв Author Box плъгин като този на колегата или като на този блог в края на всяка статия. Тук може да видите цялата процедура описана с картинки.

Ето резултата:

Как да добавя authorship в blogspot blog

Тук става още по-лесно.
1. Влезте в профила си Blogspot и изберете блога който искате да добавите авторството. Клик на Settings (горе в дясно) и изберете connect to google+, и маркирайте най-отдолу ” I’ve read the above and fully understand……”.
Това е, няма повече. 😉

Как да публикувам статията си директно в google+ без да излизам от blogspot блога си?

Това става изключително лесно. Под всяка статия има бутон “share”. Кликайи на него се отваря прозореза в google+ където с още един клик статията се публикува веднага в профила ни.

Може да не е автоматично както става с някой плъгин в WordPress, но става с 2 клика, което не е трудно.

2 thoughts on “Google authorship за blogspot блогове

  1. Попаднах тук от google по търсене за точно това. Благодаря ти! Беше ми много полезно..
    И между другото, блога ти ми харесва, смятам да го чета за напред по честичко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *