Къде живее гугъл?

Вчера един колега публикува във форума 2 линка със заглавие “Къде живее гугъла” и реших да ги споделя. Сигурен съм че хората които се занимават с оптимизация и уеб дизайн са ги виждали и преди, може да има и някой късметлия който е посетил на живо и някои от тях, аз не съм, все още ;-), но за останалите интернет потребители може да е инетересно да види мащабите на тази фирма.

Тука са Datacenters както и една виртуална разходка от вътре, и една галерия. Bulram казва че “Общият брой на известните дейта центрове на Гугъл към момента е 13, като повечето от тях са на стойноост над $500 000 000. Отделно се инвестира във възобновяеми източници на електроенергия и т.н. Всички сървъри са си тяхно собствено производство и работят с тяхна операционна система – custom servers. Енергията която произвеждата вятърните им турбини само за последния център е 48 MW.” В сайта си пишат че електроенергията която произвеждат за собствени цели може да захрани 350000 къщи.

В Европа имат 3 центъра, Финландия. Белгия и Ирландия, в Азия също 3, Хонг-Конг, Сингапур и Тайван, един в Чили (Южна Америка) и 6 в Щатите. Засега пропускат Африка и Австралия, но може и там да имат скрити центрове. 😉

Това е начина да станеш много голяма компания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *