Какво е guest blogging?

Няма как да не сте чули фразата “guest blogging” или на Български “гост блогване” ако се занимавате с професионално блогване, но какво прeдставлява “гост блогването”? В тази статия искам да поясня какво е и защо трябва да пишеш за други блогове.

A какво е ghostwriter? И какво е разликата между тях?
Ghostwriter-а пише за друг от негово име, докато guest blogger-а пише за друг от собствено име.

Какво е гост блогването?

Гост блогването е писането на статии за друг блог с цел получаване на качествени релевантни линкове от блог с висок page rank и авторитет, както и много читатели. Така статията ни получава възможността да получи трафик и публика, а ние взаимноотношения с други уебмастери, размяна на линкове и връзки които ще на ни полезни за в бъдеще.

Авторитетния блог където ще публикуваме нашата статия има по-голяма публика от нас, което значи че много повече читатели ще прочетат статията и ако им хареса ще я разпространят вирално. Това ще ни донесе трафик, а трафика води реклами, кликове и по-добри класирания в резултатите на търсачките.

Всички професионални блогъри се стремим към това.

Ползите от гост блогване

Мисля че за следните 4 неща си заслужава да пишем в чужди сайтове:

Привличане на качестен трафик
Това е цел номер 1. Нови читатели за блога ни които са прочели нещо качествено, харесало им е и търсят повече информация. Аналитика ще ни покаже откъде идват, колко време стоят, къде отиват после а тази информация за нас е безценна. За мен гост блогването е приоритет при привличането на качествен таргетиран трафик.

Изграждането на линкове
Цел номер 2. Гост блогването е най-лесния и най-ефективен начин да си набавиш силни линкове. Търсачката обича натуралните линкове, а къде ще намериш по-добри ако не от качествени, авторитетни и релевантни сайтове, където си писал като guest blogger?

Брандиране
Ако се опитваме да наложим дадена марка, или нашето име като марка, гост блогването е еднопосочен път за нас. С последните промени по алгоритъма на търсачките именно брандовете оцеляха.

Нови Абонати
Виждал съм една добра статия в правилния блог като guest blogger да ми носи 200-250 посетители от които 50-60 стават нови абонати. Ако качеството на статиите ми се задържи на високо ниво тези хора ще продължат да ме четат. Ето разковничето на целия кръг. Пишеш няколко добри статии като гост блогър, в авторитетни блогове, и получаваш трафик, линкове, нови абонати и изграждаш име в бранша.

Какво говорят цифрите?

1. Линкове = 5 Качествени блога, с page rank над 4 са по-добри от един голям блог.
2. Трафик = 1 Качествен таргетиран блог е по-добър от 10 малки блога.
3. Brand = 1 Висококачествен top blog в своята ниша е по-добър от 10 малки таргетирани блога.
4. Авторитет =  1 Авторитетен top blog в своята ниша е по-добър от 20 малки таргетирани блога.
5. Абонати =  1 top blog в своята ниша е по-добър от 20 малки блога.

От тази графика излиза че е по-добре да публикуваме 10 статии в 10 средни но релевантни блога с page rank над 4 с различни думи и фрази за които оптимизираме, отколкото 10 статии в един Топ блог. (Диверсификация на портфейла).

Къде ще намерим блогове?

1.Technorati:
2.Alltop:
3.Google Blog Search:

или в google, yahoo, bing като търсим следните фрази, или варианта им на Български:

Ниша + write for us
Ниша + guest blogging
Ниша + submit post
Ниша + submit an article
Ниша + submit your post
Ниша + contribute
Ниша “guest blogging”
Ниша “write for us”
Ниша “guest blogging”
Ниша “submit post”
Ниша “guest posting”
Ниша “submit an article

Заслужава си да пишеш като гост блогър в качествени релевантни блогове и колкото повече пишеш толкова по-добре за твоя блог.

One thought on “Какво е guest blogging?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *