Hosting премеждия

Миналата седмица дойде време за подновяване на името на домейна. Държах го 3 години в суперхостинг но нещо не ми се даваха 20 лв за да го подменя за 1 година и почнах да търся по-евтин вариант. Както винаги тънките сметки винаги водят до неприятности и същото се случи и с мен.

Като домейн регистратор ползвам също и namecheap от който съм много доволен но цените му са близки до superhosting така че реших да пробвам namesilo. Направих си акаунт и прехвърлих домейна blog7.org за 6 $(9 лв). Тънко, лесно и бързо. Взимаш си EPP ключа от суперхостинг, става автоматично от профила си, добавяш го в полето в което изисква namesilo и чакаш 5 дена. След прехвърлянето трябва да настроиш DNS адреса и си готов.

Въпреки че съм прехвърлял няколко пъти домейни от един към друг, тук забравих да настроя DNS адреса, а настроих само CNAME тъй като блога се хостваше в blogspot, за подробности можеш да видиш една моя статия. Идеята е да се ползва хостинга на blogspot, който е безплатен, но и ограничен от към възможности, а и някой ден просто можеш да осъмнеш без сайт. Но това са подробности. 😉

След ъпдейта на сърварите blog7 изчезна. Ужас! Такова усещане бях изпитвал само когато го бяха хакнали. Виж статията тук. Свикнал от другите хост компании реших да питам в чата на namesilo какво става. Вероятно нещо не бях настроил правилно. Чат има, но на него няма никой.;-) Излиза ти един надпис който гласи: Ако не Ви отговори никой следващите 2-3 минути, значи служителите ни са заети и следва да пишете на мейла.

Писах на мейла и чаках да ми отговорят. За сравнение в superhosting, icn, inbg, хората отговарят до 10 минути, понякога и по-бързо, но при namesilo отговорът дойде на другия ден. 2-3 реда от които проблема си оставаше. Писах им нов мейл в който като средностатистически ниско интелигентен афроамериканец обяснявах надълго и нашироко проблема си. Взеха че ми отговориха след 3 часа. Вероятно служителя си беше изял хот-дога но чилито му дойде в повече и трябваше да разменим 8 мейла за да се разберем. Два от които доста гневни.

Имах много лош спомен от друга Американска хост компания (ixwebhosting) която мога да дам като отрицателен пример за непрофесионално отношение, тотална некомпетентност и наглост, но часът е 23.34 и не ми се пише за малоумници.

Проблема беше в настройката на DNS и сега сайта си работи нормално. Ако бях малко по-съобразителен щях и сам да си направя настройката без да занимавам негрото, или индиеца от среща. Може namesilo да е евтин, лесен и сигурен хостинг провайдър но съпорта му куца. А без качествен съпорт една хостинг компания не може да предоставя качествени услуги на клиентите си.

Поука

Българските хостинг компании като superhosting, icn, hostbulgaria са няколко класи НАД доста Американски и западноевропейски, и не си струва за няколко лева да се лишиш от на-важното в един сайт. Сигурността че някой ще ти помогне когато имаш нужда.

2 thoughts on “Hosting премеждия

  1. Хареса ми изводът накрая, и аз много пъти съм си чупил главата с чужди компании, заради общото заблуждение, че хостингът навън е по-добър. Всъщност у нас сме класи напред, имаш идеална поддръжка, а цената си е същата, че и по-евтина(предвид редовните купони за отстъпки по всякакви поводи). Аз лично от години съм клиент на ICN и мога да кажа, че са изключително коректен, бюджетен и кадърен партньор, много по-стабилен от чуждите компании, които оперират на огромен пазар и не ги е грижа за малките клиенти.

  2. Именно от надеждния хостинг започва правилното изграждане на един сайт, и избора му трябва да стане внимателно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *