Как правим копие на сайт в blogger

Как се прави backup на блог в blogger

Всички които ползваме безплатните услуги на blogger платформата на гугъл рано или късно сме се сблъсквали с проблеми. Услугата е много добра но проблемите не липсват. И за да сме по-добре защитени е необходимо да имаме резервни копия на блога ни в компютера или в някоя cloud услуга като dropbox.com, или ge.tt от където лесно да възстановим в случай на изтриване на блога ни.

Блоггер е хостинг услуга на гугъл която е собственик на блоговете които публикуват в нея, и има лошия навик да трие блогове без предупреждение когато счита че нарушават правилата и. Така че ако един хубав ден се събудите и видите че прекрасния блог който сте създали с много труд и желание е изтрит, ако сте направили копие можете да го възстановите, на друга безплатна платформа или собстен хостинг. Всеки блог се състои от 2 неща. Template и съдържание. В този кратък урок ще видим как можем лесно да направим и съхраним копия на блога ни за бъдеща употреба.

Tutorial for backup for blogspot

Ето кои са 3-те лесни стъпки  :

1) Как да направя backup на съдържанието на блога ми?

Как се прави backup на съдържанието на блог
Как се прави backup на съдържанието на блог.

Отворете Dashboard на блога и кликнете първо на settings и после на other. Ще се отвори нова страница на която кликнете на export blog.

Ще се отвори следният прозорец, клик на download blog. Хубаво е да направите една папка на десктопа където ще съхраните .xml файла който съдържа цялото съдържание на блога.

То изглежда така:

По същите стъпки може да импортнете съдържанието на един блог в платформата блоггер.

2) Как да направим копие на template на блога ни?

Отваряме Dashboard на блога, клик на template и после клик на backup/restore:

Как се прави копие на template на блог
Как се прави копие на template на блог

На прозореца който ще се отвори клик на download full template

По същият начин възстановяваме темплейта при работа с него, добавяне,изтриване на елементи по него. Винаги преди да направим каквато и да е промяна по кожата на блога ни, желателно е да сме свалили едно копие на компютъра ни. Ако нещо се прецака от копието ще можем да вузстановим нещата както бяха преди да нанесем промените. Ако имаме платен хостинг, можем да ги помолим за това, но при блогспота няма кого да молим. 😉

Сега имаме на компютъра си копие на съдържанието на блога + template му и ако от гугъл ни изтрият блога или го накажат изваждайки го от индекса, ние можем да спасим съдържанието му и да го използваме за други цели. Задължително винаги поддържайте пълни копия на съдържанието и на кожата на блога си за да не останете изненадани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *