Как да изберете правилната SEO агенция

Анализ на техники и методи за SEO оптимизация

„Успешното SEO няма за цел да измами Google, а да ПАРТНИРА с търсачката, предоставяйки най-добрите резултати при търсене с конкретни ключови думи от потребителите”.

Оптимизацията за търсачки (SEO) е непрекъснато развиващи се процеси в света на дигиталния маркетинг. Постоянната работа по един сайт му помага да се класира на добри места в страницата с резултатите при конкретна заявка, увеличавайки трафик, конверсии и продажби. Всички търсачки (Google, Bing, Yandex, Baidu) имат алгоритми, които откриват, оценяват и класират уебсайтовете, по променлив начин с цел да предоставят максимално полезна информация на потребителите. Ако потребителя е доволен ще продължи да ползва търсачката, и тя ще печели от реклами.

Защо SEO е важно?

Съвети за избор на надеждна SEO компания

 1. Ясно дефинирайте целите си. Ако не поставите цели няма да има и резултати. Научете какво е СЕО оптимизация преди да дадете на някой пишман оптимизатор парите си.
 2. Поискайте да се запознаете с решени сложни предишни казуси. Ако агенцията е решила проблем подобен на вашия тогава има опит.
 3. Проверете референциите от доволни клиенти. Хората споделят както когато са останали доволни от една услуга така и когато резултатът не е бил задоволителен.
 4. Намерете SEO компания, която документира информацията.
 5. Прочетете техния блог за да сте наясно в кои неща са силни. Оптимизацията се разделя на on page (вътрешна) и off page (външна) като първата е здравата основа върху която трябва да стъпи сайта за да последва link building който ще направи разликата с конкурентите Ви. През 2020 г. входящите линкове продължават да са един от най-важните фактори за класиране.
 6. Планирайте среща в която ще сте готови със всички детайли по заданието.
 7. Посочете бюджета който искате да похарчите за едногодишна SEO кампания.

Грешки, които трябва да се избягват при избора на SEO компания

 1. Избор на евтина SEO агенция. Евтиното винаги излиза скъпо.
 2. Работа само с местни дружества които нямат капацитет за “голяма” кампания. Екип от двама, трима души не може да поеме големи поръчки.
 3. Избор на сенчесто дружество със съмнителна репутация (black hat SEO). Ако тези хора са свикнали да генерират спам няма да променят навиците и техниките си заради Вас.

seo analiz na sait

Защо SEO-то е важно за Вашият сайт?

Една силна SEO стратегия ще позволи на бранда и продуктите които продава Вашия сайт да се позиционират високо в SERP за подходящи ключови думи, така че да могат да привлекат вниманието на потенциални клиенти и да ги въведат във фунията за продажби. Потърсете една SEO консултация със реномирани специалисти които застават с името и лицето си зад съветите преди да поемете по път който бизнеса Ви ще пострада.

Всяка година Google печели милиарди долари от своите рекламни мрежи като дяла на AdWords е около 40% от общите резултати в търсенето. Останалите 60% са приходите от чисто органичните резултати и затова борбата за оптимизиране на сайтове е толкова жестока. За да се класирате в google за конкретните позиции или ключови думи е необходимо да разберете какво е SEO, как работи, какви са ползите или да наемете реномирана SEO агенция която да работи вместо Вас.

В световен мащаб над 80% от всички покупки започват след онлайн проучване. SEO оптимизацията играе съществената функция да убеди потребителя да посети Вашият сайт и да купи Вашата стока или услуга. Ако в първите 5 резултата не присъства сайта Ви, потребителя ще купи търсеното от конкуренцията.

Собствениците на бизнес които не са запознати със понятието “SEO оптимизация” обикновено имат нереалистични очаквания и то в кратки срокове. Може би това разбиране се дължи на измамните SEO фирми, които твърдят, че ще Ви осигурят първо място на първа страница само за две седмици.И то на супер ниска цена. Предложат ли Ви оферта 100-200 лв за SEO е червена лампичка че няма да има резултати.

Съвети за избор на надеждна SEO агенция

Преди да наемете някоя SEO фирма, е необходимо да направите свое собствено проучване, както и да се запознаете с възможно повече неща около оптимизацията за търсачки, както и дружеството, който възнамерявате да наемете. Така ще можете да вземете информирано решение и да носите отговорността за постъпката си.

Има много професионалисти за оптимизация на търсачки и SEO фирми, които предлагат услугите си на пазара, така че избор има и той трябва да се ръководи от специфичните нужди на Вашият бизнес. Повечето от сериозните колеги се специализират в конкретни ниши и поддържат определен тип сайтове, гарантирайки по този начин възможността за успех. В България няма SEO фирма която да оптимизира сайтове във всички ниши и това е показател за трудността на работата.

За да намерите перфектния екип за работата, първо трябва да разберете кои области от вашето онлайн присъствие искате да развиете. Може да се наложи да направите изцяло нов уебсайт или да оптимизирате стария. Също така трябва да идентифицирате целевата си аудитория. Усилията за SEO до голяма степен варират в зависимост от географското местоположение на потенциалните Ви клиенти. Ако вашата фирма генерира по-голямата част от печалбата от хора в София примерно продавайки стоки или услуги желателно е да потърсите изпълнител който се е специализирал в “local SEO“ и ще може в по-кратки срокове да постигне по-добри резултати.

seo konsultacii

Поискайте им да Ви покажат решени казуси

Преди да наемете маркетингова агенция поискайте им да Ви покажат portfolio от други клиенти по които са работили и по които са постигнали резултати. Така ще сте наясно дали имат капацитета да се заемат със Вашият случай. Като разглеждате техния профил и казуси ще можете да придобиете представа за техния стил, както и какви резултати са получили клиентите им и какво Вие можете да очаквате.

Проверете референциите им

Хората винаги са обичали да говорят, разказват и оставят писмени доказателства. Отзивите и ревютата на услуга или продукт винаги са една бърза справка какво другите казват за нас. Лично аз никога не бих наел хотелска стая с оценка на услугата 2, и 300 негативни коментари на предишни клиенти, ползвали услугата и останали разочаровани. Въпреки субективното мнение на всеки, не може болшинство да е недоволно и аз да очаквам уникално обслужване.

Четете отзивите на клиентите, не приемайте всичко за чиста монета но отделете няколко минути да прочетете какво са написали предишните ползватели на услугата или стоката. Тези 5 минути може да са от изключително значение и да Ви предпазят от много проблеми.

А Интернет и google са фантастични източници на информация. Просто я потърсете или попитайте.

Седнете на масата на преговорите готови за сделка

Когато сте направили собствено проучване на SEO фирмата която сте избрали за да оптимизира сайта на бизнеса Ви и сте наясно в детайли какво представлява “SEO оптимизация за търсачки”, имате ясен план на стъпките които следват и сте определили бюджет сте готови да поискате среща за да наемете специалисти които ще се грижат за бизнеса Ви поне за една година.

Ако нищо от гореспоменатите неща не сте подготвили няма смисъл да насрочите среща на която просто ще си загубите времето взаимно. Ако Вашето време има малка или никаква стойност, научете се да цените времето на експертите. За тях то струва много скъпо.

Посочете бюджета си за SEO

Оптимизацията за търсачки е скъпо удоволствие, става бавно, постепенно, изисква екип от професионалисти и цената е висока. Но е най-добре отплащащия се канал за приходи. В съчетание със рекламите няма по-добри маркетингови инструменти които да носят повече пари на бизнеса Ви.

Но за да се случи това трябва много работа, доверие и правилни стратегии и отчети които правят разликата в края на всеки месец. Добрите SEO експерти ще увеличат трафика и продажбите Ви а лошите ще го съсипят.

Грешки, които трябва да се избягвате при избора на SEO компания

Всички допускаме грешки и това включва бизнеси със огромни отдели които се занимават от много години и са абсолютно наясно със всички специфики и тънкости на занаята им. Но това не им пречи да грешат. И някои да фалират. Но това е бизнес и не търпи празно. На тяхно място ще се появят следващите които или от късмет, или от правилна подготовка или уникален продукт ще доминират пазара. Но има 3 правила които ако ги следвате нямате да сгрешите:

 1. Избор на най-ниската цена
 2. Избор на партньор с лоша репутация
 3. Избор на неправилния партньор

Разходите имат значение, когато става въпрос за избор на SEO фирми и техните услуги. Трябва да определите бюджет и да намерите изпълнител в рамките на този бюджет. Често срещана грешка, направена от някои бизнесмени е че определят много нереалистични бюджети хващайки се на кукички от мошеници които предлагат SEO услуги за 100 лв на месец, смятайки че това е разумна сума. Срещу тези 100 лв те получават чист спам който само вреди на сайта им.

Ако нямате бюджета който е необходим за да популяризирате бизнеса си в Интернет няма смисъл да похарчите 100 лв и да се надявате да получите 1000. По-добре си направете един подарък със тези 100 лв.

Често може да попаднете на фрийлансъри или стартиращи SEO агенции, които популяризират своите услуги на по-ниски цени. Да, цената е от значение и е нормално някой който сега прохожда да даде ниска цена за да хване клиенти но обикновено и работата му адекватна на цената. Така плащате евтино, но и получавате евтина услуга, като целта е да има постоянно ремонти на ремонта и да се харчат нецелесъобразно едни пари. Резултата е трагичен за бизнеса и е еднопосочен път към фалита.

kakvo e black hat SEO

Избор на black hat SEO фирма

Оптимизацията за търсачки не дава незабавни резултати. Иска време и пари за да се случат нещата.

В зависимост от бизнеса се изисква поне шест месеца работа на SEO професионалисти, преди да започне да се предоставя възвръщаемост. За натоварени ниши този период е над година или ПОСТОЯНЕН. Когато има убийствена конкуренция и в нишата работят сериозни SEO агенции които харчат големи пари за покупка на линкове (платен линк билдинг – off page SEO) вероятността Вашият малък сайт да ги прескочи клони към нула.

Преди години имаше огромен бум на експерти които предлагаха black-hat техники обещаващи бързи резултати, но последните години търсачката подобри алгоритъма си и наказа неетичните начини за манипулация на SERP-а си от черни хакери които чрез автоматизиран софтуер правеха милиони линкове. Тези неща отдавна не работят и въпреки митологизацията си са сигурен начин сайта Ви да отнесе наказание в 2020г. Ръчно наказание от Google което ще погребе сайта завинаги.

Избягвайте всякакви SEO мошеници, които обещават подобни заблуди и измами:

 • Класиране за една седмица
 • Незабавни клиенти
 • Х брой линкове
 • Утроен трафик
 • Всякакви прогнози за възвръщаемост на инвестициите

Как да дам правилната цена на клиента?

Заключение

Има много професионални български SEO компании които съвестно работят и предоставят качествени SEO услуги, но всичко се свежда до избора на тази, която конкретно разбира вашите бизнес цели и философия. Изборът на реномирана компания е от ключово значение тъй като това ще помогне за подобряване на класирането на сайта, подобряването на онлайн видимостта на бранда, ще увеличи възможностите и клиентите ви и ще намали драстично общите ви рекламни и маркетингови разходи. Увеличения трафик ще генерира по-големи продажби а от там ще дойдат и по-големи приходи, които след като покрият всички разходи ще покажат ROI което ще задоволи собственика на бизнеса.

Ако комбинирате горните съвети с целите на Вашата компания тогава ще имате стратегия и подход, който със сигурност ще Ви насочи да партнирате с онази добра SEO фирма която е подходяща за Вашият бизнес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *